Akciğer kanseri, öksürük , sigara

Akciğer kanseri, öksürük , sigara

ÖKSÜRÜK KANSERİN BELİRTİSİ OLABİLİR Mİ?

En yaygın ve ölümcül kanser türlerinden biri olan akciğer kanseri,nın de tüm kanser türlerinde olduğu gibi tanısı ne kadar erken konulursa, tedavi başarısı o kadar artar. Bu sebeple akciğer kanseri belirtilerini bilmek herkes için hayati öneme sahiptir. Akciğer kanserinde ölüm oranının fazla olmasının nedenini hastaların belirtileri dikkate almadığı için geç teşhis konulması, dolayısıyla tedaviye geç başlanması olduğunu söyleyen Liv Hospital Göğüs Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Ferah Ece “Akciğer kanseri belirtileri genellikle hasta tarafından pek dikkate alınmaz. Örneğin hasta çıkardığı balgamın sigaraya bağlı olduğunu düşünür. Sırt ağrısını n ise kas ağrısı olarak yorumlayıp hekime başvurmakta gecikebilir. Yine balgamda kan olmasının, fazla öksürükten sonra boğazda tahriş nedeniyle olduğu düşünülür. Halbuki balgamda gelen en ufak bir kanda doktora başvurmak gerekir” diyor.

• Akciğer kanseri nasıl bir hastalıktır?
Akciğer kanseri, akciğer dokularındaki özellikle de hava yollarını döşeyen hücrelerin kontrolsüz çoğalması sonucunda oluşur. Böylece çevre dokuda hasar ya da akciğerde fonksiyon kaybı meydana gelir. Bu kontrolsüz çoğalma akciğer dışındaki organlara yayılmayla da (metastaz) sonuçlanabilir. Ölüm oranı oldukça yüksek olan bu kanser türünün en sık nedeni uzun süreli olarak tütün dumanına maruz kalmaktır. Ek olarak genetik faktörler, radon gazı ve asbest maruziyeti, hava kirliliği gibi faktörler de sorumlu tutulur.
• Hangi belirtiler akciğer kanserini düşündürmelidir?
- Nefes darlığı
- Uzun süren öksürük
- Kanlı balgam çıkarma
- İştahsızlık, kilo kaybı
- Sırt ağrısı en sık karşılaşılan şikayetlerdir. Bu yakınmaları olan hastaların mutlaka hekime başvurmaları gerekir.

- Yaşam tarzını düzenleyerek akciğer kanseri önlemek mümkün mü? Ya da ne kadar önlenebilir?
Önlenebilir tek kanser akciğer kanseridir. Sigara içmemek, içiliyorsa da bırakmak gereklidir.

• Sigarayı bırakmak akciğer kanseri riskini yok eder mi?
Evet, sigara ne kadar erken bırakılırsa akciğerlerin temizlenmesi de o kadar hızlı olur.

- Akciğer kanserinde ölüm oranı neden fazla?
Akciğer kanseri belirtileri genellikle hasta tarafından pek dikkate alınmaz. Örneğin hasta sigara içtiği için öksürüğünün veya balgam çıkarmasının sigaraya bağlı olduğunu düşünür. Sırt ağrısını ise kas ağrısı olarak yorumlayıp hekime başvurmakta gecikebilir. Yine balgamda kan olmasının, fazla öksürükten sonra boğazda tahriş nedeniyle olduğu düşünülür. Hekime geç başvurulduğu için de akciğer kanseri genellikle geç teşhis edilir.  Halbuki en ufak bir kanda doktora başvurmak gerekir.

 Tanı nasıl konulur?
Akciğer kanseri, göğüs röntgeni ve bilgisayarlı tomografi (BT) ile inceleme sonrasında görülebilir. Kesin tanı için biyopsi gereklidir. Biyopsi genellikle bronkoskopi veya BT-yardımlı iğne biyopsisi ile yapılır. Tedavi ve hastalığın sürecini belirleyen faktörler; kanserin histolojik tipi, kanserin evresi ve hastanın genel performans durumudur.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal

Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal,  tıp eğitimini 1999 ile 2006 yılları arasında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesinde tamamladı ve mezuniyetinin ardından 2006 ile 2007 yılları arasında Ankara Başkent Üniversitesi’nde Genel Cerrahi ana bilim dalında araştırma görevlisi olarak çalışmalarını sürdürdü. 2008 ile 2012 yılları arasında ise İstanbul Bilim Üniversitesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yaptı. 2013 ile 2014 yılları arasında Mardin'de Midyat Devlet Hastanesi'nde çalıştı. Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal, 2015 yılından itibaren Ulus Liv Hospital’da Göğüs Hastalıkları uzmanı olarak çalışmalarını sürdürmektedir. Tıbbi ilgi alanları arasında Pulmoner Vaskuler Hastalıklar, İnvaziv bronkoloji, Bronkoskopi, Akciğer Zarı Hastaklıkları(plevral hastalıklar),  Akciğer kanseri, Uyku, Alerji-Astım,Pulmoner Rehabilitasyon, Nefes Egzersiz ...

Etiketler
Akciğerlerimiz ve nefes almak
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal
Uzm. Dr. Tuğçe Kasapoğlu Hürkal
İstanbul - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube