5 soruda yaygın anksiyete bozukluğu

5 soruda yaygın anksiyete bozukluğu

DİKKAT

Ortada herhangi bir neden olmasa bile sürekli olarak aileniz, sağlığınız ve işleriniz ile ilgili kaygı duyar mısınız?

Herhangi bir konuya odaklı olmasa da gün boyu gergin, tedirgin, kaygılı mısınız?

Sürekli nedensiz bir  yorgunluk ve  vücut ağrılarınız mı var?

O halde aşağıdaki satırları mutlaka okuyunuz

 

Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB)

Aşağıda anlatılanlar yaşadıklarınıza benziyor mu?

Sürekli olarak endişe hissi duyuyorsanız lütfen aşağıdaki seçenekler içinden son 6 ay içerisinde sık sık yaşadıklarınızı işaretleyiniz.

Küçük ya da büyük her şeyle ilgili kaygı duymama engel olamıyorum

Başım ağrıyor, vücudumun çeşitli bölgelerinde ağrı ve acı hissediyorum

Sürekli gerginim, gevşeyemiyorum

Zihnimi tek bir şey üzerinde odaklayamıyorum

Huysuz ve aksiyim

Uykuya dalmakta veya uyanık kalmakta zorluk çekiyorum

Terliyorum ve sıcak basmaları yaşıyorum

Bazen boğazımda tıkanma hissediyorum veya kaygılandığım zamanlarda kusma ihtiyacı duyuyorum

Yaygın Anksiyete Bozukluğu (YAB), tedavi edilmesi gereken ciddi bir hastalıktır.

Bu hastalığa yakalanmış olmanız sizin hatanız değil, ıstırap çekmeyin. Nasıl yardım alabileceğinizi öğrenmek için buradaki yazıları okuyun. Unutmayın normal hayatınıza geri dönebilirsiniz.

 

  1. Yaygın Anksıyete Bozukluğu nedir?

Gerçek bir hastalık olan yaygın anksıyete bozukluğu, ilaç ve terapi ile tedavi edilebilmektedir.

Bu hastalığa yakalananlar, ortada herhangi bir neden olmasa bile sürekli olarak aileleri, sağlıkları ve işleri ile ilgili kaygılar duyar. Bazen de kaygıları belirli bir şey üzerine değildir, ama gün boyunca gergin ve kaygılıdır. Ayrıca, nedensiz ağrı ve acılar hisseder, sürekli olarak yorgundur.

Herkes belli durumlar karşısında kaygılanır, fakat yaygın anksıyete bozukluğu hastaları sürekli olarak bu duygu içindedir, daima en kötü şeyin olacağından korkar ve asla gevşeyemez.

 

  1. Yaygın Anksıyete Bozukluğu ne zaman başlar ve ne kadar sürer?

Genellikle çocukluk ya da gençlik çağlarında başlamakla birlikte, ilk belirtilerini yetişkin yaşlarda da gösterebilen yaygın anksıyete bozukluğu kadınlarda daha sık görülmektedir.

Yaygın anksıyete bozukluğu hastaları, gerçek hastalıklarının ne olduğunu öğrenene kadar defalarca doktora görünebilmekte, doktordan genellikle baş ağrısı ve uyuyamama gibi sorunları için ilaç talep etmekte, dolayısıyla hastalığın sadece bazı belirtilerini kontrol etmekte ve kendisi için yardım alamamaktadır.

 

  1. Bu hastalığa yakalanan tek kişi ben miyim?

Hayır, yalnız değilsiniz. Her yıl milyonlarca insan bu hastalığa yakalanmaktadır.

 

  1. Ne yapabilirim?

Sürekli kaygılı olmanız ve gerginliğinizle ilgili olarak doktorunuzla konuşun ve neler hissettiğinizi ona anlatın. Baş ağrısı veya vücudun herhangi bir yerinde nedensiz ağrılar hissediyorsanız bunları da mutlaka söyleyin. Ayrıca, başka bir hastalığınız olup olmadığının belirlenmesi için genel bir muayeneden geçin.

 

  1. Doktor (psikiyatrist) veya danışman (psikolog) bana nasıl yardım edebilir?

Böyle bir yakınmanız olduğunda mutlaka bir psikiyatri doktoruna başvurmanız gerekir. Doktorunuz yakınmalarınızın başka bir tıbbi durumdan mı, yokda ruhsal sıkıntılardan mı kaynaklandığını ayırt edebilmek için gerekli muayene ve tetkikleri yapacaktır. Doktorunuz yönlendirmeden ilk olarak hekim dışı kişilere başvurmak (psikolog vs) bazı ciddi tıbbi hataların yapılmasına ve tanı konmada gecikmelere yol açabilir.

Psikiyatrist  size uygun bir ilaç yazabilir. Yazdığı ilaçları kullanarak bir kaç hafta içerisinde daha iyi hissetmeye başlaYaygın Anksiyete Bozukluğuilirsiniz.

Psikiyatristiniz gerekli görürse kendisi ile ya da önereceği özel eğitim almış bir danışmanla sizi konuşma tedavisi de alabilir. Birçok yaygın anksıyete bozukluğu hastasına fayda sağlamış olan terapi adı verilen bu konuşmalar, kaygılarınızla başa çıkabilmenin yollarını gösterecektir.

 

Bir yaygın anksıyete bozukluğu hastasının anlattıkları:

 

“Ortada herhangi bir neden olmamasına rağmen sürekli olarak kaygı içerisinde yaşıyordum. Geceleri uykuya dalmakta güçlük çekiyor ve zihnimi işlerime veremiyordum. Aileme karşı sürekli kızgınlık içindeydim”

“Sonunda doktora gittim ve bu problemlerimi anlattım. O da beni yaygın anksıyete bozukluğu konusunda uzman birine yönlendirdi. Şimdi ilaç tedavisi alıyor ve kaygılarımla başa çıkabilmenin yolları ile ilgili olarak bir danışmana gidiyorum. Oldukça uğraş verdim, fakat artık daha iyi hissediyorum. İyi ki doktora gitmişim.”

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Aytül Çorapçıoğlu Özdemir

Prof. Dr. Aytül ÇORAPÇIOĞLU ÖZDEMİR, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1990 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. 1996 yılında ise, İhtisasını tamamlayarak Psikiyatri Uzmanı olmuştur. 1996-1998 yılları arasında psikiyatri uzmanı olarak Kocaeli Üniversitesi Mediko Sosyal Birimi’nde çalışmış, 1998 yılında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi Psikiyatri Anabilim Dalı’na ''Yardımcı Doçent Doktor'' olarak atanmıştır. Aynı yıl Psikiyatri Doçenti, 2004 yılında da Psikiyatri Profesörü de olmuştur. Prof. Dr. Aytül ÇORAPÇIOĞLU, Türkiye Psikiyatri Derneği ve Konsültasyon Liyezon Psikiyatrisi ve Psikiyatrik Tıp Derneği kurucu üyesi ve Türkiye Psikiyatri Derneği “Birinci Basamakta Psikiyatri” çalışma birimi koordinatörlüğü yapmış ve yurt dışı ve yurt içinde yay ...

Etiketler
Yaygın anksiyete bozukluğu
Prof. Dr. Aytül Çorapçıoğlu Özdemir
Prof. Dr. Aytül Çorapçıoğlu Özdemir
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube