Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU Hasta Soruları 16

  • Halsizlik ve kaslarda güçsüzlük

    Merhaba dr bey. ben kendimi özellkle sabah uyandığımda halsiz hissediyorum. yemek yerken bile yorgunluk hissediyorum..yutarken zorlanıyorum. merdivenleri çıkığımda bile yoruluyorum.acaba nedeni nedir. kılomda hep 50. kılo alamıyorum. acaba kaslarımda bir sorun olabilirmi.

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Poliklinik muayenesine basvurmaniz uygundur.

  • Nefes darlığı

    İyi akşamlar hocam. kalp üzerine bi kaç sıkıntım var. vapura yetişmek için koştugum bi gun cok kötu bi şekilde tıkandım 2 dk lık bi yol koştum ve diğer arkadaşlarım hemen kendilerine geldikleri halde ben vapura bindiğimde bayılcak gibiydim midem bulanıyo basım dönüyo ve ayakta durmam imkansızlasıyo... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Poliklik muayenesine basvurmalisiniz.

  • Kolesterol

    Hocam saygılar, eşim 50 yaşında, son tahlil sonuçları şöyle, kendisi sigara içiyor, bir türlü bırakamıyor, t.kolesterol 256; hdl 57; ldl 184; glukoz 93; ldl yüksekliği için zocor 10'luk alıyor, diğer son çıkan ilaçlar fazla yan etki yapıyor, içemiyor, görmesi bozuluyor, sizin öneriniz nedir? diğer h... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Sayin hasta yakini, esinizin kan basinci ve tsh duzeylerine bakilmasi yararli olur. kan basinci normal ise bu kolesterol sonuclari ile yeni sgk yonetmeligi geregi ilac alamaz. yapilmasi gerekenler; 1. ideal kiloya ulasmak icin haftada en az 4 gun 40 dakika aerobik egzersiz. 2. kolesterol bakimi...

  • Dıyabet

    Soru : hocam saygılar, şeker hastasyımı, son sonuçları size danışmak istiyorum. 53 yaşında, trıg 118, t kolesterol 198ldl 1ı001hdl 54hbac1 5,6, wbc 4,08, tsh 1*46t3 2,73, t4 1*39hgb 13*8hct 41*3demir 130demir bağlama 312, ferritin 14bunda hata olabilir mi? folik asit 11, b12 1070, aso 45 rf 6,2, crp... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Şeyhmus bey, şeker hastalığpı ile ilgili parametreler ideal sınırlarda görünüyor. bu bakımdan bir değişiklik yapılıp yapılmayacağını bilemiyorum, çünkü şeker hastalığı için ne kullandığınızı bilirtmemişsiniz. kolesterol düzeyi şeker hastaları için istenen düzeyin biraz üzerinde (ldl 70 mg/dl altın...

  • Kabızlık

    Merhaba,yaklasık bır aydır prozac kullanıyorum.normalde her gun rahat bır sekılde tuvalete cıkarken 15 gundur gun asırı ya da zorlanarak az az tuvalete cıkıyorum.bu semptomlarla kolonoskopı gereklımıdır?acaba ılacın yan etkısımıdır yoksa bagırsaklarımla alakalı bır hastalık durumumudur?11 bucuk ay o... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Esra hanım, yakınmanızın prozac ile ilişkili olmak ihtimali var elbette. bunun için öncelikle yapmanızı önereceklerim; günde 2 litre su içmek lifli gıdalarla beslenmek yemek saatlerini düzenli yapmak bunların neticesinde muhtemelen yakınmalarınız düzelecektir. devam etmesi halinde hekiminize...

  • Tekrarlayan aftlar

    Hocam merhabalar, yaklaşık 2 yıldır ağzımda sürekli yılda 6-7 defa aftlar çıkmakta.mesela şuan bu yıl ilk defa oldu 3 tane 1er cm lik aftlar çıktı.aftların behçet hastalığı ile alakasını son günlerde duydum.ama diğer belirti olarak göz damar eklem vs hiç bir sorunum yok.midemden 2 sene önce peptik... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Tanju bey, ağzınızda tekrarlayan oral aftlar behçet hastalığının bir belirtisi olabilir elbette, ancak tek başına oral aftlarla teşhis koymak mümkün değil. hekime başvurmanız ve bu açıdan gerekli incelemelerin yapılması ve bunların sonuçlarına göre takip edilmeniz uygun olacaktır. geçmiş olsun.

  • Doktor bey anneme yapılan tahlilden sonra glukoz bozukluğu var demişler,ne

    Doktor bey anneme yapılan tahlilden sonra glukoz bozukluğu var demişler,ne yapmamız lazım .glukoz bozukluğu ne demek.

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Hakan bey, glukoz bozukluğu muhtemelen diyabet öncüsü bir durumu tanımlamak için kullanılmış. annenizim yapması gereken ideak kiloya ulaşması için az yemek yemek ve günde 40 dakika aerobik egzersiz yapmak. başka bir durum ifade edilmediyse yaklaşık 6 ay sonra yeniden kontrol tetkik yapılması uygu...

  • Kansızlık kolesterol

    Hocam saygılar, eşim şeker hastası, son sonuçları size danışmak istiyorum. 53 yaşında, trıg 126, t kolesterol 219, ldl 144, hdl 50, hbac1 5,6, wbc 4,08, tsh 0,98, t3 2,73, t4 0,91, hgb 12,5, hct 37, demir 67, demir bağlama 312, ferritin 4,5 bunda hata olabilir mi? folik asit 2,52, b12 1070, aso 33,... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Hangi ilaclari kullandigini bilmemizde yarar var. tahlil sonuclari buyuk oranda normal olmakla birlikte bir takim tuhaf sonuclar mevcut (laboratuarın referans verileri ile degerlendirmekte yarar var). kan demir duzeyi dusuk gorunuyor, bu bakimdan hekiminize basvurmanizda ve gerekli incelemelerin y...

  • Oruç

    Merhaba hocam.coumadin ilacını uzun süre kullanacak olan kimse oruç tutmasında bir sakınca varmıdır.(miğde kanama riski acısında )tutun diyen kadar tutmayın diyen doktorlar var.teşekkür ederim hocam

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Ahmet bey , coumadin duzeyi yemeklerden etkilenen ve dolayisiyla kanama/pihtilasma riski bununla yakindan iliskili. oruc tuttugunuzda inr duzeyini yakindan takip etmek gerekecek. pratik olarak oruc tutmaniz zor ve riskli olabilir. dolayisiyla sizin icin coumadin kullanmak muafiyet durumu sayilab...

  • Kolesterol

    Merhaba ben nazlı, 21 yaşında ve 54 kiloyum boyum 163 cm.kolesterolüm totalde 222, hdl 46, ldl 151, trigliserit 126. sizce değerlerim normal mi? bir araştırma yaptım ve ldl yükseldiğinde tehlikeli olacağını öğrendim. telaş ve panik içerisindeyim. sizce ne yapmalıyım ? şimdiden teşekkür ederim.... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Tahlilleriniz ve biyometrik verileriniz normal sinirlarda. kaygilanmaniza neden olabilecek bir durum yok.

  • Hocam iyi günler dilerim , annemin ultrason sonuçlarında , karaciğer sol

    Hocam iyi günler dilerim , annemin ultrason sonuçlarında , karaciğer sol lob lateral segmentte yaklaşık 28x30 mm boyutlarında , içerisinde ince septastonlar izlenen düzgün konturlu , ince cidarlı komplike kist izlenmektedir, tarif edilen kistik kitle komşuluğunda yaklaşık 15x17 mm boyutlarında pür... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Karacigerde gorulen bulgular paraziter bir hastaligi dusunduruyor, bu acidan degerlendirip aksi olmadikca tedavi baslamak gerekir. medikal tani ve tedavi icin tercihan genel cerrahi ve ic hastaliklari hekimlerinin ortak degerlendirmesinde yarar var. usterusta saptanan miyomlar icin kadin hastalikla...

  • Merhaba.benim sorum kolesterol ile.kolesterol 222 hdl 49.7 ldl 157.1 s

    Merhaba.benim sorum kolesterol ile.kolesterol 222 hdl 49.7 ldl 157.1 sizce nasıl.neler yapmam gerekiyor.kolay gelsin.

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Sizin yaşınızda ek bir hastalığı olmayan bireyler için hedeflenen ldl kolesterolün 160 mg/dl, trigliserid 200 mg/dl altında, hdl kolesterolün ise 45 mg/dl üstünde olmasıdır. fakat şuna dikkat etmenizi öneririm, sınıf geçmeniz için 5 üzerinden en az 2 almanız gerektiğini biliyorsunuz, ancak 4 veya 5...

  • Hocam sorumu kısa sürede cvbpladınız için tşkr ederim ana testi reynauld ha

    Hocam tekrar ypln testte anti-scl 4ngeatif,anti-sm 5.1negatif,anti-sm/rnp 5.4 negatif,anti-ssa 4.8negatif,anti-ssb 4.6 negatif,anti-jo1 5.2negatif,nükleosom 3.6negatif,anti dsdna negatif s/co yazıyo bunu yorumlar mısınız sonuçlar nsl çıkmış

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Test sonuçlarınız negatif saptanmış. bunlar sizde bu antikorlarla ilişkili bir hastalığın olmadığına işaret etmekle birlikte, romatolojik bir hastalığın belirti ve bulgularının olması halinde sağlıklı olduğunuzu kanıtlamaz. dolayısıyla daha önceden de belirttiğim gibi bu konuda deneyimli bir hekim t...

  • Hocam sorumu kısa sürede cvbpladınız için tşkr ederim ana testi reynauld ha

    Hocam sorumu kısa sürede cvbpladınız için tşkr ederim ana testi reynauld hastasıyım ondan istendi romatizmayla birlikte izleyebiliyormuş herhalde deminki yazdığım sonuçlar normal mi yoksa romatizmamı çıkmış bna izah eder misiniz tekrarlanmalı demişsiniz

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Ana testini bu konuda deneyimli bir laboratuarda tekrarlamanızı ve sonuçlarla birlikte bu konuda deneyimi olan bir iç hastalıkları/romatoloji hekimine başvurmanızı öneriyorum.

  • Hocam ana testi sonucunda 1+kaba granüler+periferik+1granüler kromozom bağı

    Hocam ana testi sonucunda 1+kaba granüler+periferik+1granüler kromozom bağı yazıyo diğer testlerde alt 46 çıkmış hocam romatoit faktörün normali 20 olması gerekirken benimkiside 20 çıkmış egfr normali >60 olması gerekiyomuş bendede >60 yazıyo aynı herhalde hocam bu sonuçlar nedir açıklar mısınız öze... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Ana testinin sizin gibi genç bir erkek hasta/bireyde istenme amacını (sizin şikayet ve bulgularınız neyse) bilmek çok önemli ve bunu bilmeden kesin bir değerlendirme yapmak zor olmakla birlikte; ana testinin sonucunu 1+ şeklinde belirten bir laboratuar yerine bu konuda deneyimli bir laboratuarda tes...

  • Hocam saygilar seker hastasi oldugum icin 3 ayda 1 kontrole gigyorum sonucl

    Hocam saygilar seker hastasi oldugum icin 3 ayda 1 kontrole gigyorum sonuclari yorumlamanizi ve onerinizi ogrenmek istiyorum daha evvelki yardimlariniz icin tesekkurler glukoz 86 trig 126 koleste 128 hdl 36 ldl 130ast 29 alt 26 ggt 19demir 85 uibc 281hbac1 5,5hct 37,2 ft3 2,38 ft4 1,12 tsh 1,0275 hd... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Şeyhmus bey; şeker ve kolesterol yüksekliğiniz olduğundan öncelikle mutlaka yapmanız gereken şey günde en az 40 dakika tempolu koşu veya hızlı yürüyüş şeklinde egzersiz yapmanız gerekiyor. kan şekeriniz gayet iyi. ldl düzeyi şeker hastaları için 100'ün altında olmalıdır, dolayısıyla 30 puan ve...

  • Kısa sürede yüksek efor sarfettiğim herhangi durumda, örn: futbol oynarken

    Kısa sürede yüksek efor sarfettiğim herhangi durumda, örn: futbol oynarken ve hızlı koştuğumda, güreş yaptığımda yaklaşık beş-sekiz dakika sonra çok hızlı kalp atışları, nefes almada zorlanma ve kusma ile birlikte aşırı halsizlik oluyor. ancak düz koşu yaptığımda 10 km koşabilyorum. bu 17 yaşımda ba... devamı

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Uzm. Dr. Tuncay ŞAHUTOĞLU

    Yüksek efor gerektiren aktiviteler sırasında, kalp atım hızı ve hacmi normal olarak artar. herkesin kapasitesi farklı olmakla birlikte belli düzeydeki eforları yapabiliyor olması gerekir ve bunu gerçekleştirirken kalp atım hızı maksimum olarak sizin yaşınızdaki birey için 190/dakika olması normaldir...

x