ÖA
Soru Sahibi
17 Kasım 2015 16:47

İnek sütü alerjisi

Merhaba doktor hanım.7 ay 3 haftalık bir bebeğim var.Doğumdan sonra ilk hafta formül süt sonra ilk 5 ay sadece anne sütü (arada mukuslu kaka şikayetimiz oldu.)5. Ay ek olarak yatmadan önce 60 - 90 mg formül süt ile besledim.(formül süt hipp devam sütüydü,mukuslu kaka sorunu olmadı.)6. Aydan sonra 3 gün kuralına uyarak ek gıdaya geçtik.Belli bir süre sonra vücudundan az da olsa kızarıkllıklar meydana geldi.doktorumuzun önerisiyle yoğurda ara verdik. Fakat yine ara ara,sadece daha önce denediğim besinleri verdiğimde dahil kızarıklıklar meydana geldi.Tekrar yoğurt denediğimde 1 hafta denemenin ardından kızarıklar oluştu.Hala emzirdiğim için kendi yediklerimi de not tuttum.Çoğunlukla benim et tükettiğim zamanlara denk geliyor.Ama ben ve bebeğim ne et ne süt ürünleri tükettiğimiz zamanlarda da kızarıklıklar var ya da tükettiğimiz zamanlarda yok.yani işin içinden çıkamadık.Kızarıklıklarımız çok yaygın değil genelde göğüs ve omuz bölgesinde,bir de çok sık hafif de olsa burun tıkanıklığı yaşıyor.Soru 1. Alerji testi yaptırmalımıyız yoksa deneme- yanılma yolunda gitmemiz yeterli mi?yumurta denediğim zaman da kızarıklık meydana geldi.o yüzden kahvaltıya da tam olarak geçemedim. Beslenme düzeni sabah 7. Anne sütü 8.30 tahıl karışımlı meyva püresi *** *** ** anne sütü *** *** ** sebze çorbası ( kıyma ve tavuk da denedim)*** *** ** anne sütü 17.30 yedi tahıllı meyvalı kaşık maması 19-19:30 ( yatmadan önce ) anne sütü gece de 1 kez kalktığında yine anne sütü. Soru 2. Beslenme düzeni bu aydaki bir bebek için yeterli mi?( geçen ay 900 gr almıştı fakat bu ay evdeki hesabımıza göre 400 civarında gözüküyor.)doktor kontrollerimize aylık olarak devam ettik.Fakat bu dalda daha ayrıntılı bir uzmanın görüşünü de merak ediyoruz.ilginize şimdiden teşekkür ediyorum.

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi

ÖNCELİKLE GEÇMİŞ OLSUN, BEBEĞİNİZDE HAFİF BİR GIDA ALLERJİSİ VAR GİBİ GÖRÜNÜYOR AMA TAM BİR DEĞERLENDİRME İÇİN ÇOCUK ALLERJİ UZMANI TARAFINDAN DEĞERLENDİRİLMENİZİ ÖNERİRİM. BEBEĞİNİZ GÜN İÇİNDE MEYVE VE YOĞURT YEMİYOR BU GIDALARI DA ALMANIZI ÖNERİRİM. BU AY BİRAZ AZ KİLO ALMIŞ AMA ÖNEMLİ DEĞİL BİR SONRAKİ AY TELAFİ EDECEKTİR. SAYGILAR.

26 Kasım 2015 09:03
ÖA
Soru Sahibi

Meyvesini sabah ve akşam üzeri tahıllı muhallebisine koyuyorum(1.5 yada iki orta boy meyve- bir günde)ve arada biz meyve yerken meyve filesi ile bebeğime de veriyorum.yoğurt normalde saat 16:30 gibi veriyordum fakat alerji olunca ara verdim.şimdi azar azar tekrar denemeye başladım.Doktorumuz bu ay kontrolünde kilo alımının bu aylarda ve bundan sonra böyle olacağını hatta daha da azalabileceğini söyledi!Neyi kriter almalıyım? Ayrıca doktorumuz alerji yapan gıdayı kesmememi azar azar vermemi tavsiye etti.Ben alerji belirtileri görür görmez kesiyor bir hafta 10 gün sonra tekrar deniyordum.Alerji yapan gıdayı vermeye devam etmek doğru mu?

26 Kasım 2015 09:25
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi

Allerji yapan gıdayı belli bir süre kesmeniz gerekir, vermeye devam etmeyin. ayrıca allerji testlerinin yapılması gıdanın devam edip etmeyeceğinin kararının buna göre verilmesi gerekir. Kilo alımını doktorunuz ile beraber değerlendirmeniz gerekir. Saygılarımla

27 Kasım 2015 10:57
ÖA
Soru Sahibi

İlginize çok teşekkür ediyorum.iyi çalışmalar

27 Kasım 2015 21:09
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi

teşekkür ederim. bu arada dana eti allerji yapıyor olabilir. bir süre kuzu eti veya kıyması verip dana etini kesebilirsiniz.

8 Aralık 2015 09:28
Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Prof. Dr. Cem Hasan Razi Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi

Yazar toplam 141 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
acil yardım Prof. Dr. Cem Hasan Razi
kayısı çekirdeyi Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Geçmeyen Öksürük Prof. Dr. Cem Hasan Razi
besin alerjisi Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Nevakson İğne ve 5 aylık kızım Prof. Dr. Cem Hasan Razi
Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Ali Demirhan
Uzm. Dr. Ali Demirhan Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Prof. Dr. Suna Asilsoy
Prof. Dr. Suna Asilsoy Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Prof. Dr. Metin Aydoğan
Prof. Dr. Metin Aydoğan Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Prof. Dr. Ümit Ayfer Yükselen
Prof. Dr. Ümit Ayfer Yükselen Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Uzm. Dr. İlke Kılıç Topcu
Uzm. Dr. İlke Kılıç Topcu Çocuk İmmünolojisi ve Alerjisi
Facebook Twitter Instagram Youtube