Idrarda protein

  • Eşim 10 sene önce idrarda protein sebebiyle 1 sene kortizon tedavisi görmüş. Tam düzelme sağlanmış. Ancak nadiren ödem oluşup ertesi gün düzelmiş. İki ay önce sezaryen ile doğum yaptı. Hamilelik esnasındaki sorun yaşamadık.Geçen hafta ödem şikayetiyle nefrolojiye gittik. idrar tahlilinde protein +3 çıktı. 24 saatlikte ise 7,467 mg gibi çok düşük bir değer çıktı. Ancak kanda da protein düşük olunca doktorumuz 24 saatlik idrarı tekrar istedi. Bu sefer sonuç çok yüksek (5321 mg) çıktı. Şu an ödem şikayeti düzeldi ve spot idrar bugün 2+ çıktı. Adet kanamasına benzer kanaması da mevcut. Farklı sonuçlar çok kafamızı karıştırdı. 3 gün arayla 24 saatlik idrar testi sonuçları bu kadar farklı olabilir mi? En son tahlil sonuçları şu şekilde: Protein(24 saatlik idrar) :5321 ; TSH:3 ; Sedimantasyon 1 saat :76 mm ; C3: 96 ; C4: 37,6 ; ürik asit :6; ldl kolesterol :482; Albumin 1,7 Yakın zamanda yaşadığı gebelik, adet kanaması, sedimantasyon yüksekliği sonuçlara etki etmiş olabilir mi? Teşekkürler.

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    7.467mg değil gm olmalı. zira diğer kan değerlerine bakıldığında albumin 1.7, ldl kolesterol 467 olması tipik nefrotik sendromu işaret ediyor. günlük idrarda 5 gm ve üzerinde proteinüri var ki kanda bu değerler çıkıyor. zaten herhalde bu tetkikleri isteyen meslektaşlarım bu şekilde düşünmüşlerdir, çünkü hasta bir bütün olarak değerlendirilir. bir nefrotik sendrom tekrarı olduğu açık. herhalde daha önce kortizon verildiğine göre biyopsi yapılmıştır, tanısı bellidir. büyük olasılıkla önceki biyopsi yeterli ise biyopsi yapılmadanhastanın özel koşullarını dikkate alınarak, yeniden kortizon ve/veya benzerleri ile bağışıklık sistemini baskılayıcı tedavi gerekecektir. gebelik esnasında hiçbir idrar bulgusu yokken loğusalık da geçtikten sonra gebelik tetikledi demek biraz güç ama bu pek de önemli değil. sedimantasyon yüksekliği ise bir neden değil bir sonuç. iyi günler

    Prof Dr Ali BAŞÇI
    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
    İç Hastalıkları AD, Nefroloji BD Öğretim Üyesi
    RANDEVU için:
    0232 465 2111-12
    Daha fazla bilgi için www.alibasci.com

Diğer Hasta Soruları

  • Dansite düşüklüğü

    Doktor bey merhaba, idrarımı yaparken zorlanıyordum ürologa gitiim.idrar ve kan tahlili verildi.yapılan kan ve idrar tahlilinde dansite değerinin düşük çıktığını gördüm.diğer değerleri de belirttim.dansite düşüklüğü neden olabilir? ----------------------------- kreatinin 0.99 üre 19 bun 9...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Tuğrul TÜRKER

    Op. Dr. Tuğrul TÜRKER

    Tetkikler normal çıkmış. doktorunuzla görüşmenizi öneririm saygılarımla

  • Tüm testler

    Tarih işlem adı sonuç sonuç birimi referans değeri 10/04/2017 idrar tahlili, strip ile - görünüm : berrak - renk : sari - dansite : 1,030 1,003 - 1,035 - lökosit negatif (-) neg - nitrit negatif (-) neg - reaksiyon ph : 5 4,5 - 8 - eritrosit negatif (-) neg - protein : negatif (-) < 15 - glukoz : ne...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Mücahit YEMİŞEN

    Uzm. Dr. Mücahit YEMİŞEN

    Ferritin fegeri 342 gelmiş. bu seviye bir yüksekliğin sizin icin bir anlami yoktur. kolay gelsin.

  • İdrar testi

    Ali bey merhaba, geçen sene doktor kontrolünde kreatinin 1.4 çıktı (ilk defa boyle çıktı bundan önceki, 1 1.1 çıkar ) üre :19.uric acid :7.6 çıktı kollesterol değerlerim (total kollesterol :240 ldl:169 hdl:49 -kollesterol 5 yıldır böyle )glukoz :85.diğer kan değerlerim normal (potasyum;,fosfor,c...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Hemen söyleyeyim sizin çok büyük olasılıkla bir sorununuz yok. ama tabii önce sürekli bu tetkikleri size niye yapıyorlar bilmiyorum. çünkü örneğin diyabetikseniz, hipertansifseniz, böbrek atar damarlarınızda darlık gibi damarsal bir hastalık, sürekli taş düşürme ve/veya idrar yolu iltihapları neden... Cevabı gör

  • İdrar testi

    Hocam merhaba, 10 ay önce 24 saatlik idrarda protein test sonucum 40 mg/gün (ref : küçüktür 150 mg/gün ) .geçen hafta yaptırdım 148mg/gün çıktı. bu tahlilleri yaptırma nedenim kan kreatinin seviyem 1.3-1.45 arası degismekte, ure :19.uric asid :7.4.diğer kan tetkiklerim normal. sorum şu : 24 saatl...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Tansiyon yüksekliği veya diyabetiniz var mı? tansiyonunuz varsa tedavisi gerek nefroloji kl.olan bir hastaneye başvurun takipleriniz yapılsın

  • Hiv testleri

    Tarih işlem adı sonuç sonuç birimi referans değeri 10/04/2017 idrar tahlili, strip ile - görünüm : berrak - renk : sari - dansite : 1,030 1,003 - 1,035 - lökosit negatif (-) neg - nitrit negatif (-) neg - reaksiyon ph : 5 4,5 - 8 - eritrosit negatif (-) neg - protein : negatif (-) < 15...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Sevinç AKKOYUN

    Uzm. Dr. Sevinç AKKOYUN

    Ne güzel bütün sonuçlarınız çok iyi çıkmış. ferritin vücuttaki demir deposudur. bu kadar yüksekliği her hangi bir hastalık belirtisi değildir.

  • Kadın hastalığı

    Annemin idrar yollarında kanaması var böbreğinde kist var dediler. parça aldırdı ulrasyona girdi. sonuçlar temiz dediler ama kanamanın hala devam ettiğini söyledirler sebebini bulamıyorlar. ne yapmamız lazım

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Güven ASLAN

    Prof. Dr. Güven ASLAN

    Parça hangi yöntemle alındı. sistoskopi mi yapıldı. endoskopik olarak böbreğe çıkıldı mı?. idrarda protein atılımı var mı?

  • Protein kacagi

    Merhaba hocam idrarda peote8n kacagim var 5 yil once acile gittigimde tahlil sonucunda ogrendim ve kum dokdugum soylendi sonrasinda bir kac hastaneyede gittim kum dan dolayi dendi hamilelik donemimdede surekli yukseldi 1.5 yil once simdi tekrar test yapildi 125.5mg diktorum yuksek dedi ve nefrolji...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Verdiğiniz bilgilerde biraz eksiklikler ve/veya yanlışlıklar var. kum dökmekle idrarda protein kaçağı birbiri ile ilişkisiz durumlar. 125mg eğer 24 saatlik idrarda protein miktarı ise yüksek değil. siz bir nefroloji uzmanına başvurmalısınız. iyi günler

  • Kistik kitle

    Kan değerlerim afp 3.5 a.s 0 ü.s 7 beta hcg 0.674 a.s 0 ü.s 2.6 leg 234.1 a.s 0 ü.s 247 spermogram değerlerim sayı 30 milyon n.değer 20 milyon hızlı harek. %30 yavaş harek. %30 harek. yüzdesi (30 dk) %80 normal spermatozoa %80 progresif %20 idrar tahlilim dansite 1020 a.s 1000 ü...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Markerlar normal gözüküyor tümoral bir oluşuma benzemiyor usg takibi yapılsın sizi çok rahatsız ediyorsa ameliyatta frozen gönderilerek müdahale edilebilir

  • Kan ve idar sonucu

    Merhaba sonuçları mı değerlendirirmisiniz acaba glukoz 56 wbc 13.7 neu 11.7 neu % 85.1 lym% 8.67 plt 131 pct 0.11 pdw 19.7 idrar sonuçları ph 6 glukoz normal protein negatif bilurubin negatif ürinibilojen normal nitrit negatif keton negatif lökosit ++ eritrosit negatif wbc 20...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Birol CENGİZOĞLU

    Op. Dr. Birol CENGİZOĞLU

    Neyiniz olduğunu, bu tahlillerin niçin istendiğini bilmeden bir yorum yapmak uygun olmaz. siz de sonuçların yanındaki normal değerlerle sonuçlarınızı kontrol edebilirsiniz.

  • Koyu renk idrar

    Saygılar hocam.3yasindaki oğlum 40 gün önce çay rengi daha sonra kırmızı işedi. protein +++.eritrosit silme, lökosit bol. keton++. kan +++.lokosit esteraz +++ oldu. 10 gun suprax 100 kullandik.3 kültür testi negait. 2 ultrason temiz. bir ay geçti idrar sarı renk. lokositler normale döndü. protein no...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ş. Kerem ÖZEL

    Prof. Dr. Ş. Kerem ÖZEL

    Olay enfeksiyon ise bu değerler zamanla normale döner ancak devam ederse bir çocuk nefroloji uzmanına görünmenizde fayda olur. geçmiş olsun.

  • Protin kacçağı

    Mrb hocam idrarda protein kaçağı var burda bir doktora gittim parça alınması gerekir dedi ne yapmalıyım? cevap bekliyorum teşekkürler

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Protein kaçağı ile ilgili makalemi okumalısınız. biyopsi sonucu önemli, ama batman'da biyopsi yapılsa bile, özel teknikler gerektirir, onun için böbrek biyopsisi konusunda uzmanlaşmış bir patolog incelemelidir. iyi günler

  • Eritrosit ve kan yüksek

    Öncelik saygılar hocam.3yasindaki oğlum 40 gün önce çay rengi daha sonra kırmızı isedi. protein 2200 oldu. eritrosit 50-70, lökosit 15-20 kan +++ lokosit esteraz +++ oldu. 3 kültür testi negait. 2 ultrason temiz. bir ay geçti idrar sarı renk. lokositler normale döndü. protein normal. ama sadece...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. İlker AKYOL

    Doç. Dr. İlker AKYOL

    Sistoskopi için genel anestezi alacak. ileri tetkik yapılacaksa, sistoskopiden önce bilgisayarlı tomografi akla geliyor. sistoskopiyle başlanırsa, sadece dış idrar yolu ve mesane görülmüş olur. eğer tomografiyle, farklı noktalarda bir problem saptanırsa ve müdahale gerekirse, anestezi altında... Cevabı gör

  • Gfr- kreatinin

    Merhaba hocam,43 yaş 90kiloyum, kan tahlilimde :kreatinin 0.76/ bun 13.8/ ürikasit 5.53 protein 7.15 /albümin 4.28/ glikoz 98.6/ demir 33.3/ normal gözüküyor ama egfr(ckd-epi) >90 ml/dk/1.73m2 yazıyor ve kırmızı ile işaretlemiş doktor önemli değil dedi.internette araştırdığıma göre çok anlayamad...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Bir kere böbrek fonksiyonunuz egfr bakımından da normal kreatinin bakımından da tamamen normal. böbrek fonksiyonu normal olduğu halde eğer idrarda proteinüri mevcutsa o zaman evre i böbrek yetmezliği söz konusu olabilir. merak edilecek bir şey yok. iyi günler

  • Tahlil sonuçları

    İyi gunler dokor bey yaptrdigim idrar tahlili ve kan tahlili sonuclari soyle lutfen ilgilenirmisiniz .. idrar mikroskobisi eristoit-m (l) 0 1-3 lökosit-m (l) 0 1-5 bakteri (h) 70 amorf kristaller (h) 177 idrar bilirubin (e) negatif neg. glukoz (e) neg. neg. urobilinojen normal. normal keton (e). neg...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Hilmi TEZGEL

    Uzm. Dr. Hilmi TEZGEL

    Hiç bir anormallik yok. hepatit b ye karşı da (belki aşı oldunuz ya da daha önce bu enfeksiyonu geçirdiniz) bağışık durumdasınız.

  • Bilgi alma

    Sn.hocam saygılar.sık idrar şikayetiyle doktoruma gittigimde idrar ve kan tahlılı istedi.sonuçlarda idrar temiz kanda bazı kollestrol degerleri hafif yüksek .sorum şimdi şu hocam egfr(ckd-epi) >90 ml/dk1.73m yazıyor referans 80--125 .sizce böbreklerimde sorun mu var hocam.allaha emanet olun

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Nüket RÜZGARESEN

    Prof. Dr. Nüket RÜZGARESEN

    Merhaba, egfr değerinin >90 ml/dk/1.73m2 olması başka bir böbrek hastalığı bulgusu (idrarda protein kaçağı, yapısal böbrek hastalıkları vs) olmadığı sürece normal olarak kabul ettiğimiz sonuçlardır. sağlıkla kalın.

.
x