Idrar testinde protein

  • iyi günler,2 aylık hamileyim kadın doğum doktorum idrar testi yaptı,idrarda bol amorfürat ve protein 1+ çıktı doktorum net birşey söylemedi tekrar test yapıcaz 20 gün sonra dedi.fakat ben korkmaya başladım.lütfen bu konu üzerinde yardımcı olmanızı istiyorum ne yapmalıyım 20 günü beklemem gerekiyor mu...iyi çalışmalar.

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Genel olarak tek bir idrar testi ile yorum yapmamak gerek. meslektaşımız haklı olarak tekrarlamayı düşünmüş. ayrıca bu idrar tetkiki kalitatif bir test.. yani var yok şeklinde. 1+ proteinüri anlamsız miktarda da bir durum olabilir. ideali 24 saatlik idrar toplayıp protein miktarına ( ya da bir defalık (spot) idrarda protein kreatinin oranına) bakılmalı. 23 saatlik idrarda protein kaçağı 1 gm ve üzerinde ise anlamlı kabul edilir. gebelik nefropatisi dediğimiz gebeliğe özgü böbrek hastalığı (preeklamsi) gebeliğin son üç ayında görülür. eğer bu şekilde erken gebelikte gerçekten anlamlı bir proteinüriniz teyyit edilirse gebelikle ilgili olmayan bir nefropati demek olur ki bunun bir nefroloji uzmanı tarafından değerlendirilmesi doğru olur. telaş etmeyin, öncelikle proteinürinin şiddeti belirlensin önce, eğer önemli bir durum da olsa izlendiği ve iyi yönetildiği taktirde başarılı olunur. iyi günler

    Prof Dr Ali BAŞÇI
    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
    İç Hastalıkları AD, Nefroloji BD Öğretim Üyesi
    RANDEVU için:
    0232 465 2111-12
    Daha fazla bilgi için www.alibasci.com

Diğer Hasta Soruları

  • Idrar testi

    Merhaba.bu ay kasiklarimda cok agri oldu.resmen altimin agridigini hissettim ve akintim vardi.idrar testinde protein eser , kan ++, ec 1, cast 1, rbc 33 cikti. diger degerlerim normal. smear testindede negatif sonuc ise inflamasyon bulgulari yaziyor.lutfen yorumlarsaniz sevinirim.

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Gülbin DESTİCİ İŞGÖREN

    Op. Dr. Gülbin DESTİCİ İŞGÖREN

    Pınar hanım merhaba. idrarda kan çıkmış. idrar yolu enfeksiyonunuz olabilir ya da taş kum dökme gibi bir durum olabilir. doktorunuz smear alırken akıntınızı değerlendirip, gerekli ise uygun tedaviyi vermiştir. idrarınızla ilgili sorun için bir üroloji uzmanına başvurmanız uygun olacaktır. geçmiş ols... Cevabı gör

  • Kilo kaybı

    Hocam iyi günler diliyorum.33 yaşındayım.1.79 cm boyundayım..şikayetlerim;hızla kilo kaybı, ara sıra çarpıntı (yıllardır ara sıra oluyor,kardiyolojik birçok açıdan testler normal çıktı ve kardiyolojik sorunlar ekarte edildi), bazen erken yorgunluk, yumuşak kıvamda dışkılama( günde 1 kere sabah...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

    Doç. Dr. Sinan ÇAĞLAYAN

    Gluten enteropatisi de ekarte edilemli. çölyak hastalığı ekarte edilmeli. anti transglutaminaz iga, antigliadin iga, anti endomisyum iga ölçtürün. gastroenteroloji görsün ve gerekirse kolonoskopi yapılsın.

  • İdrar protein

    Hocam merhaba, geçen hafta size sorduğum soruda 24 saatlik idrarda protein 129 mg/gün yazmışım ,test kağıdına baktığımda 148 mg / gün olacakmış. diğer değerler (ure :18.kreatinin :1.4,uric acid :7.4 ve diğer tüm kan tetkikeri normal) spot idrar normal. hafif tansiyon nedeniyle 3 yildir diovan ali...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Bu iki değer matematik olarak farklı değerlerdir ama 20mg/gün için biyolojik olarak farklı bir anlam yüklenemez. yine yanıtım aynı. iyi günler

  • Test sonuçları

    Hocam 2 ay önce yaptırdığım tahlillerde üre; 40,4 kreatinin; 1,2 tam idrar; protein negatif dün yaptırdığım tahlillerde üre; 10,4 kreatinin; 0,97 tam idrar;protein negatif sonuçlar referans aralıklarda görünüyor fakat iki ay önceki değerlerle iki ay sonraki değerlerin bu kadar değişken olması normal...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Üre diyetle alınan proteinle ilgili değişkenlik gösterebilir. kreatinin için böyle bir durum beklenmez ama yine de teknik bir nedeni olabilir diye düşünüyorum. idrarda protein olmaması da böbrekle ilgili bir sorunumuz olmadığını gösteriyor zaten iyi günler

  • Hidronefroz ve taş

    Iyi günler hocam. ben 25 yaşında 1.80 boyunda 71 kiloyum.sağ tarafımda şiddetli ağrı mide bulantısı nedeni ile acile kaldırıldım.serum,iğne derken eve gönderildim.böbrekte sorunumun oldugu söylendi. yapılan testlerde kreatinin potasyum üre ckd-epi sodyum albumin total protein gibi değerler normal ar...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN

    Op. Dr. Abidin Egemen İŞGÖREN

    Ercan bey merhaba. öncelikle geçmiş olsun. böbrek taşı zamanında ve uygun şekilde tedavi edilmediği zaman ciddi sağlık sorunlarına neden olabilen bir hastalık. taşın önemi böbrek kanalı içinde iken daha fazla, çünkü kanal taşları idrar akışını keserek hidronefroz adı verilen genişlemeye ve bir sür... Cevabı gör

  • Hidronefroz ve taş

    Iyi günler hocam. ben 25 yaşında 1.80 boyunda 71 kiloyum.sağ tarafımda şiddetli ağrı mide bulantısı nedeni ile acile kaldırıldım.serum,iğne derken eve gönderildim.böbrekte sorunumun oldugu söylendi. yapılan testlerde kreatinin potasyum üre ckd-epi sodyum albumin total protein gibi değerler normal ar...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Tuğrul TÜRKER

    Op. Dr. Tuğrul TÜRKER

    Üreterdeki 6mm lik taşın düşme olasılığı %40-60 arasındadır. bir taşın düşmesi için ilaçlar altında beklenebilir. doktorunuzun yazmış olduğu ilaçları kullanmanız taş düşürmenizi kolaylaştırır ve idrar yolu enfeksiyonunuzu tedavi eder. bir taşın düşmesi için maksimum 1 ay beklenebilir. düşmez ise ür... Cevabı gör

  • Hidronefroz ve taş

    Iyi günler hocam. ben 25 yaşında 1.80 boyunda 71 kiloyum.sağ tarafımda şiddetli ağrı mide bulantısı nedeni ile acile kaldırıldım.serum,iğne derken eve gönderildim.böbrekte sorunumun oldugu söylendi. yapılan testlerde kreatinin potasyum üre ckd-epi sodyum albumin total protein gibi değerler normal ar...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ

    Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ

    İlaçları kullanın. bir hafta sonra tekrar kontrol yaptırın. taş düşmediyse müdahale gerekir. 0212 589 95 51 numaralı telefondan randevu alarak gelirseniz yardımcı olabilirim

  • Selam hocam

    Selam hocam slm ali enver bey ben 31+6 günlük hamileyim 2 gun once dr kontrol gittim yapılan tit tahlilimde eritrosit 8 9 lökosit 7 8 çıktı birde protein +çıktı dr um tansiyonuma baktı 9 5 çıktı idrar yolu enfeksiyonu dedi ama hiç ilaç vermedi sadece bol su iç dedi birde buscopan plus verdi gund...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Ali Enver KURT

    Op. Dr. Ali Enver KURT

    Merhaba bahsettikleriniz doktorunuzun da dediği gibi idrar yolu enfeksiyonuna bağlı olabilir. ancak eğer enfeksiyon varsa bu durumun erken doğum riski nedeni ile tedavi edilmesi gerekir. bir de idrar testleri düzgün verilmediğinde vaginadan bulaşan hücreler nedeni ile yanlışlıkla enfeksiyon varmış... Cevabı gör

  • Hidronefroz ve taş

    Iyi günler hocam. ben 25 yaşında 1.80 boyunda 71 kiloyum.sağ tarafımda şiddetli ağrı mide bulantısı nedeni ile acile kaldırıldım.serum,iğne derken eve gönderildim.böbrekte sorunumun oldugu söylendi. yapılan testlerde kreatinin potasyum üre ckd-epi sodyum albumin total protein gibi değerler normal ar...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Hidronefroz varsa böbrek buna en çok 3 hafta dayanabilir sonrasında fonksiyon kaybı başlar.artık rirs denen sistemle taşlar laserle kırılabiliyor açık ameliyata gerek yok

  • 24 saatlik idrar

    Hocam nerdeyse 1 yıldır fmf şüphesi için colchicine kullanıyorum. ocak 2017 sonunda yapılan 24 saatlik idrar testimde 176.9 mg protein gözlemlendi amyloid a protein

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. İzzet FRESKO

    Prof. Dr. İzzet FRESKO

    176 mg protein hastalıklı (amiloid düşündüren) bir protein miktarına benzemiyor. kolşisin kullanmak amiloid oluşumuna karşı en büyük güvence zaten. bu nedenle endişeye gerek yok. en az yılda bir bu tahlillerinizi tekrarlayın

  • Böbrek yetmezliği

    İyi günler hocam en son testte ürem 7-20 den,19.30 çıktı.bu üre yüksek mi sayılır.referans değerleri arasında fark var mı burda örneğin üre değerim 19 değilde 10 çıksaydı aynı mı olurdu.kreatinin 1 çıktı. birde hocam daha önceden 24 saatlik idrar testinde protein 1-14 den 100 çıktı ama doktor her ş...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Bana aktardığınız testler tamamen normal sınırlar içinde. böbrek yetmezliğiniz yok . iyi günler

  • Idrar testi

    Hocam merhaba 5 yasinda oglumun idrar testinde protein bir pozitif cikmis.diger degerler negatif renk sari berrak .idrarda bir pozitif protein ne anlama geliyor

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Cihangir AKGÜN

    Doç. Dr. Cihangir AKGÜN

    Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. 1 + proteinin tek bir tetkikte ve tek başına pozitif olması bir anlam taşımaz. çocuk koştuğu , oynadığı zaman ya da ateşli bir hastalık geçirdiğinde de pozitif olabilir. önemli olan tekrarlayan tetkiklerde proteinin pozitif olarak sebat etmesi. idrar tet... Cevabı gör

  • Idrar yolu darlığı böbrek genişlemesi

    Hocam merhaba 1 yaşında kızım var yaklaşık 5 ay önce kilo kaybı nedeniyle başvurduğumuz bir özel hastanede idrar,idrar kültürü ve ultrason testleri sonucunda 1 böbreğin 10 mm büyük olduğunu bunun idrar yolu darlığından meydana geldiğini ayrıca idrar kültüründe escherichia coli adında bakteri türeğin...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Cihangir AKGÜN

    Doç. Dr. Cihangir AKGÜN

    Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. idrarın alınma yöntemi önemli. idrar torbası ile alınan tetkiklerde sonuç yanlış pozitif çıkabiliyor. ayrıca taş hastalığı da enfeksiyonu taklit edebilir. bundan başka gerçekten idrar yolu enfeksiyonları geçirdiyse neden tekrarladığını araştırmak gerekiy... Cevabı gör

  • Bobrek hastaligi

    Merhaba hocam. dun yaptigim spot idrar testinde protein 190 mg/l (ref:

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Feyza BAYRAKTAR ÇAĞLAYAN

    Uzm. Dr. Feyza BAYRAKTAR ÇAĞLAYAN

    Merhaba geçmiş olsun. öncelikle idrarda kan dışında bakteri olduğu gözüküyor. bu durumda tetkiklerde proteinuri olması ve eritrosit görülmesi olabilir. öncelikle bir idrar kültürü yapılarak etken varsa tedavi düzenlenmeli. biyokimyasal parametreler de önemli olmakla birlikte tekrarlayan enfeksiyon v... Cevabı gör

  • Idrar testi sonucu

    Test adı * sonuç birim referans değerleri idrar tetkiki (tam idrar) miktar 20 ml renk sari sari görünüm berrak dansite 1015 sg ph 6 ph 6.0 protein negatif mg/dl negatif glukoz negatif mg/dl negatif keton negatif mg/dl negatif...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Cihangir AKGÜN

    Doç. Dr. Cihangir AKGÜN

    Öncelikle geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. idrar tetkikiniz normal ancak tek başına tetkikle hasta değerlendirmek doğru olmaz şikayetlerini de belirtmeniz de fayda var. sağlıklı günler dilerim.

.
x