Böbrek yetmezliği ve hipertansiyon

  • Annem 62 yaşında hipertansiyon hastası. Ağustos ayı ölçümleri BUN 26, keratinin 1.63, ürik asit 7.5, idrar dansite 1004, idrar protein 75, spot idrar protein 49.5 idi. Hipertansiyonu için tarka, ürikoliz ve antiasit kullanmaya başladı. Kasım ayı ölçümleri BUN 26, keratinin 1.7, protein yine 75,spot idrar protein 82.2 olarak ölçüldü. Ultrason raporunda bilateral böbrek konturunda irregüler görünüm, parankim ekojenitelerinde diffüz artış, bilateral renal ve parapelvik kistler olduğu belirtilmiş. taş veya obstrüksiyon olmadığı, sağ böbrek uzun aksında 91 mm, sol böbrek uzun aksında 93mm. parankim kalınlıkları diffüz ince görünümde. En kalın yerde sağda 9mm solda 7 mm. her iki böbrekte büyüğü solda 20mm çapında anekoik kontentli, ince duvarlı birkaç parapelvik ve kortikal kistler izlendi.mesanenin konturları ve duvar kalınlığı normal lümen içinde taş, kitle izlenmedi. Bileteral alt uçları normal görünümdedir şeklinde rapor yazılmış. Merak ettiğim ürik asit ve protein miktarının artmasının yazdığım ilaçların kullanılmaya başlamasıyla bir ilgisi var mıdır? Tarka böbrek fonksiyonlarına zarar verir mi? böbreklere minimum zarar verecek hipertansiyon ilaçları (ya da türleri) nelerdir? Bir yerde yanlış mı yapıyoruz. Protein miktarını düşürmek için ne önerebilirsiniz?

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Müjdat YENİCESU

    Prof. Dr. Müjdat YENİCESU

    Annenizin htn yanısıra cr yüksekliğiile karekterize kronik böbrek hastalığı da mevcut. kronik böbrek hastalığının ilerlemesini yavaşlatmak adına kan basıncı kontrolü ve proteinürinin azaltılması önemli tedavi hedefleridir. bu anlamda tarka her iki işi birden yapabilen önemli bir ilaçtır, 2 mg trandolapril, 180 mg da verapamil içerir. prospektüs bilgisi olarak böbrek hastalarında dikkatli kullanılması yazar. konu böbrek fizyolojisi ile ilgilidir. burada mekanizmalara girmeye yerim ve zamanım yetmez. sonuç olarak annenizin kan basıncı regülasyonu ve böbrek hastalığının kontrolü için verilen ilaçların hepsi uygun gözükmektedir.

Diğer Hasta Soruları

  • Yardim lutfen

    Merhaba hocam size danismak istedigim bir rahatsizligim mevcut 30 yasindayim ve 5 ay once hipertansiyon cikti suana kadar yapilan tetkiklerim sonucu primer hiperaldosteron tanisi kondu ct de sag surrenalde 12x7 mm sol surrenalde 10x8mm lezyon goruldu adenom dusunuluyor sizce takipmi? ameliyatmi? gor...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ferit TANERİ

    Prof. Dr. Ferit TANERİ

    Lateralizasyon için venöz örnekkeme çok iyi olur.ona göre laparoskopik cerrahi ile sorun çözülür. çok geçmiş olsun. internette tüm iletişim bilgilerime ulaşabilirsiniz

  • Primer pulmoner hipertansiyon

    Merhaba hocam ;eşim bundan yaklaşık 6 ay önce bir doğum gerçekleştirdi. doğum sonrası birkaç gün sonra ani nefes darlığı şikayetiyle hastaneye başvurduk.setarasyon 83 e düşmüştü.ileri bir tıp merkezine giderek yatış yapıldı.akciğerde buzlu cam görüntüsü vardı tamamıyla.17 gün tedavi sürdü o görüntü...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ertan AYDIN

    Doç. Dr. Ertan AYDIN

    Pulmoner ht sonucunda akciğer kanlanması azaldığı için oksijen satürasyonu düşer. bu yüzden kan akımını kolaylaştıracak ilaçları kullanmasında fayda vardır

  • Karaciğer hastalıkları?

    Merhaba ben 19 yaşındayım.esansiyel ht ve reflü + özafajit hastasıyım(14 şubatta kontrol endoskopi yapılacak). karaciğerim de grade 1 yağlanma var ve tetkiklerimde alt▴85 yüksek (0-50) arasında olması gerekliymiş.ast:36 (0-50),alp:114(30-120),ggt:34 (0-55),anti hbe:negatif,hbeag:negatif,endomisyum a...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ayşen HELVACI

    Prof. Dr. Ayşen HELVACI

    Merhaba kutluhan, tüm testler çok güzel çıkmış. noradrenalin, dopamin, seruloplazmin değerlerinin düşük çıkması, alt sınıra yakın çıkması hastalık belirtisi değil. önemli değil. çok gençsin ve başta saydığın reflü, karaciğerde yağlanma, hipertansiyon da sende olmamalı. kilon varsa vermeni, hergün... Cevabı gör

  • Dahiliye(iç hastalıkları)

    Gluten enteropatisi merhaba.yaklaşık 2 senedir aralıklı olarak özellikle ekmek ve bisküvi tükettigimde karın ağrısı çekmekteydim.yaklaşık 1 senedir de kronikleşmiş ishal.sorunu ortaya çıktı.yaklaşık 6 ay önce 1 ayda 10 kg kaybı üzerine doktora başvurdum.yapılan tetkiklerde d vitamini eksikliği dışı...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ayşen HELVACI

    Prof. Dr. Ayşen HELVACI

    Merhaba, tıpta tedaviden teşhise diye de bir kavram var. glutensiz diyetle şikayetlerin düzeldiğini söylüyorsunuz. bence de sizi çölyak kabul etmek ve diyete devam etmeniz gerekir. geçmiş olsun dileklerimle.

  • Tansiyon değerleri hakkında

    Hocam merhaba, yaşım 56 dokuz yıldan beri yüksek tansiyon ve evre 2 böbrek yetmezliğim var.şekerim yok bu sıralar kullandığım ilaçlara rağmen (her sabah bir adet tensinor 50 mg.ve akşamları bir adet idrar güçlüğü için ürolog ve nefrolog onayı ile iki ilaca rağmen) tansiyonum bu sıralar 14-7 bazen...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Doğru, bir çok rehbere (jnc vb) göre böbrek yetmezliği hastalarında hipertansiyon tedavisi için kan basıncı hedefi 130/90'nın altı olarak belirlenmiştir. ancak burada kastedilen böbrek yetmezliği evre 3-5 arasıdır. dolayısıyla sizin durumunuzda tedavi başarılı kabul etmeliyiz. iyi günler

  • Hipertansiyon

    Hocam merhabalar. benim kafamda bir agirlik hissi olustu bugün. bende internette arattim "tanisi konulmamis hipertansiyon" diyordu. daha 18 yasindayim. gogus agrilarim yuzunden yaptirdigim kalple ilgili check uplarim da ortaya cikar miydi bu durum? yani eforlu ekg, ritim holter, ekg eko gibi seyleri...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Kani GEMİCİ

    Doç. Dr. Kani GEMİCİ

    Merhaba kafanızdaki ağırlık hissini oluşturabilen yüzlerce neden vardır. bu halde iken tansiyonunuzu ölçtünüz ve normal olduğuna göre, başka bir nedene bağlı demektir. selam ve sevgilerimle

  • Anti hıv testi

    Merhaba doktor bey. bugün şüpheli ilişkimin 130. günümdeyim. daha önce 30. gün yaptırdığım anti hıv ve hıv ab/ag testleri negatif çıkmıştı. ikinci bir anti hıv testini hemen yaptırmalı mıyım yoksa kesin sonuç için 6. ayı doldurduktan sonra yapılmasını mı önerirsiniz? 30. gün yapılan hıv ab/ag testin...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Cengiz GÜNEY

    Uzm. Dr. Cengiz GÜNEY

    3o gün sonra yapılan anti hiv testi 60 -9o gün sonra yapılan anti hiv testiyle uyum içinde olmalıdır.kullandığınız ilaçlar test sonucunu etkilemez.

  • Anti hıv testi

    Merhaba doktor bey. bugün şüpheli ilişkimin 130. günümdeyim. daha önce 30. gün yaptırdığım anti hıv ve hıv ab/ag testleri negatif çıkmıştı. ikinci bir anti hıv testini hemen yaptırmalı mıyım yoksa kesin sonuç için 6. ayı doldurduktan sonra yapılmasını mı önerirsiniz? 30. gün yapılan hıv ab/ag testin...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Hilmi TEZGEL

    Uzm. Dr. Hilmi TEZGEL

    Ikinci test 90. günden sonra yapilir. şu anda yaptirabilirsiniz. kullandiğiniz ilaçlar sonucu etkilemez.

  • Hipertansiyon

    Hipertansiyon... hocam, 40 yaşında ve kiloluyum. işim gereği oturarak çalışıyorum. hareket azlığı var.yüksek tansiyon nedeniyle acile başvurdum. ailemde kalp ve ht var. kortizon öyküm var. (ürtiker nedeniyle) bir haftalık takipte tansiyon değerlerim hep 17-18/10-10.5 çıktı. kardiyolojiye başvurdum....

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Sinan Coşkun TURAN

    Uzm. Dr. Sinan Coşkun TURAN

    Ana nokta hipertansiyonun iyi tedavi edilmesi. eko bulgulari bunun simdiye dek iyi yapilamamis oldugunu gosteriyor. olabildigince ayni dr kontrolunde kalarak bunun saglanmasi lazim. saglanamazsa degisiklige gidersiniz. gecmis olsun.

  • Oynak tansiyon

    Merhaba hocam, yaklaşık bir yıldır hipertansiyon için ilaç kullanmaktayım. (bir hafta öncesine kadar bütün kan-idrar ve diğer tahlillerimi yaptırdım, hepsi çok iyi) normalde tansiyon değerlerim 130-85 olmakla beraber arada tansiyon yükselmeleri olmakta..fakat benim anlamadığım şu; normal değerlerde...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Kan basıncının sizin söylediğiniz gibi labil yani değişken karakteri alışıldık bir durumdur. zira kan basıncı bir çok faktörden etkilenir bir çok mekanizma ile kontrol altına alınır. nitekim esansiyel (bir nedene bağlı olmayan hipertansiyon) hipertansiyon dediğimiz hastalık başlangıçta böyle labi... Cevabı gör

  • Aort anevrizması

    Merhaba doktor bey 29 yaşında erkeğim aort anevrizması hastasıyım aortun çıkışındaki genişlik 44-43mm distaldeki genişlik 38mm olarak ölçüldü concor ve sinopril 2.5mg kullanıyorum günde.. size şunu soracaktım 2 yıldır takipteyim bir genişleme yok ama illa birgün genişlicek ve ameliyat olmak zorunda...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. İlker KİRİŞ

    Doç. Dr. İlker KİRİŞ

    Merhaba, öncelikle son derece bilinçli bir hastasınız. tetkikinizden anladığım kadarıyla çıkan aorta (asendan aorta) kısmında anevrizmanız olduğu anlaşılıyor. kan basıncınız kontrol altında olduğu sürece çok uzun yıllar müdahale gerektirmeden yaşamınıza devam edebilirsiniz. ailesel bir bağ dokusu... Cevabı gör

  • Zor durumdayim

    Iyi gunler hocam bende ani sinir ve dusuncesizlik var sonrasinda pisman oluyorum evet bu sorun esimle arami bozuyor acilen sakin olmam bu isin icinden kacmam lazim ilac falan ne tavaiye edersiniz hemen baslaamam lazim tesekkurler

    Doktor Cevabı:
    Psk. Ayşe Nur ASLAN ERDEM

    Psk. Ayşe Nur ASLAN ERDEM

    Emre bey öncelikle merhabalar; psikologlar - psikoterapistler ilaçla tedavi yapmazlar. ilaçla tedavi yapan kişiler psikiyatristlerdir, yani tıp doktorlarıdır. bizler, yani psikologlar, (psikolog: psikoloji bölümü lisans programini bitiren kişidir) psikoterapi ile danışanlarımıza destek sağlarız. re... Cevabı gör

  • Boyun düzleşmesi

    İyi günler doktor bey mr raporum:c3-4 invertebral diskinde posterior minimal taşma mevcuttur.dura basısı izlenmemiştir.disk sinyal intensitesi hafif azalmıştır.nöral foramenlerde kökler serbesttir. c 4-5 intervertebral diskinde posterior hafif taşma mevcuttur.duraya indentasyon vardır.nöral foramenl...

    Doktor Cevabı:
    Yrd. Doç. Dr. Faruk İBRAHİMOĞLU

    Yrd. Doç. Dr. Faruk İBRAHİMOĞLU

    Çok geçmiş olsun. bu düzleşme denilen olay bir sebep değil bir sonuçtur. sizin rahatsızlığınız daha çok fibrmiyalji dediğimiz rahatsızlığı düşündürüyor. fakat rahatsızlığınız kulak çıklaması ve gözlerde sinek uçuşması seviyesine gelmişse eğer hipertansiyon hastalığınız yoksa olayı biraz ihmal etmişs... Cevabı gör

  • Dis protezi

    Hocam saygilar altust protez takiyorum aksamlari suda bekletiyorum hijyen acisinfan baska ne yapabilirim haftada bir tuzlu suda bekleteyimmi jeller ecznede pahali baska nre yapabilirim

    Doktor Cevabı:
    Dt. Ferhat DANIŞMAN

    Dt. Ferhat DANIŞMAN

    Öncelikle protezlerinizi her yemek yedikten sonra çıkartıp temizleyiniz. temizleme işlemini deterjan gibi kimyasallarla yada aşındırıcı etkisi olan dişmacunlariyla yapmayınız. sabunlu suyla temizleyebilirsiniz. aksi takdirde protezinizin cilalı yüzeyleri aşinabilir ve protez altlarında biriken gıdal... Cevabı gör

  • Hipertansiyon

    Merhaba hocam 18 yaşındayım svt taşikardim var nedeni belirlenemedi hipertansiyonumda var 150-100 /140-110 gibi değerlerde sinüs artimim olduğuda söylenmişti tensinor 100 mg kullanıyorum tansiyonum kalbe mi bağlıdır acaba ?

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Levent KURŞUN

    Uzm. Dr. Levent KURŞUN

    Sayın soru sahibi, hekiminizin hem arteriyel tansiyon yüksekliğiniz hem de taşiaritminiz dolayısıyla sizi çeşitli endokrin-metabolizma (tiroid testleri, feokromasitoma araştırmaları vb) ve kardiyolojik (kapak hastalıkları, ileti sistemi araştırmaları vb) araştırmalara zaten yönlendirmiş veya yönlen... Cevabı gör



.