x

Amorfürat

  • hocam merhaba 5 buçuk aylık erkek bebeğimin bu gün idrar tahlilnde 3-4 lökosit bol düzeyde amorfürat kristalleri çıktı nitrit negatif.çok endişelendim. acaba sürekli bir böbrek hastalığı olma ihtimali olabilirmi yoksa geçici bir şey olma ihtimali varmı.usg çektireceğim. öneriniz nedir.bu durum sık görülürmü bebeklerde. .teşekkürler.

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Merhaba, endişe etmeyin. sorun büyük olasılık kum dökme dediğimiz duruma bağlı gibi duruyor. ama tedbirlik olmak adına bir idrar yolları ultrasonu yaptırmanızı öneririm.

Diğer Hasta Soruları

  • 6 aylik bebeğimde idrarinda kristal gözüktü

    Hocam idrar sonucu normal çıktı ama bol amorfürat kristali görüldü yazıyor doktor 2 gün igne vurmak gerekiyor kum var denildi sadece kızımdak kusma var büyük tuvaletinde herhangi bi sıkıntı yok niçin böyle hocam bilgi verirseniz sevinirim teşekkürler

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Ayşe ZENGİN TURAN

    Uzm. Dr. Ayşe ZENGİN TURAN

    İdrarda ürat kristalleri özellikle idrar miktarı azaldığı zaman daha yoğun görülebilir. kızınızın beslenme ve sıvı alımını arttırıp idrar tetkiki ve idrar kültürü verin. ancak kusma, ateş, huzursuzluk gibi şikayetleri varsa beklemeyin, yakından takip edilmesi gerekebilir.

  • Beslenme ve idrar tahlili

    Iyi günler doktor bey 3 gün sonra 8 aylık olacak oğlum var 1ağutosta yaptırdığım idar tahlilinde 9-10 calcium oxalate kristalleri çıktı ama dün yaptırdığım bol amorfürat çıktı calcium tahlilde çıkmadı.doktorumuz bana süt ve süt ürünlerini kesmemi söyledi calciumu fazla olduğu için ve 1 ay sonra tah...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Murat AKÇA

    Uzm. Dr. Murat AKÇA

    Birinde calciumoxalat, oburunde amorfurat kristalleri cikmis... tutarli degil. sut kisitlamasina gerek yok. ama bir yasina kadar inek sutu veya keci sutu onermem. bir yas sonrasi da kan tetkiki iyi cikarsa sute baslanir. ama yogurt, peynir, kasik mamasi aldigi kadar vermenizde sakinca yok. cocugunuz... Cevabı gör

  • Calcium fazlalığı

    Iyi günler doktor hanım 8 aylık oğlum var 1ağutosta yaptırdığım idar tahlilinde 9-10 calcium oxalate kristalleri çıktı ama dün yaptırdığım bol amorfürat çıktı calcium tahlilde çıkmadı.doktorumuz bana süt ve süt ürünlerini kesmemi söyledi calciumu fazla olduğu için ve 1 ay sonra tahlili tekrar edece...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Sibel KILIÇARSLAN

    Uzm. Dr. Sibel KILIÇARSLAN

    Merhaba,süt artırmak için milupa still tee ve laktamil mama kullanın,keçi sütünü 1 yaştan önce vermeyin,8 aylık olduğuna göre beslenme listelerine başlayın,katı gıdalar sonrasında su da verebilirsiniz,tahlilleri de tekrar ölçtürün.

  • Idrar testi

    Iyi akşamlar doktor bey 8 aylık bir oğlum var 1 ağustosta yaptırdığım idrar testi sonucu bld - neg (0 - 0) bilirubin - neg mg/dl (0 - 0) ürobilinojen +- 1mg/dl mg/dl h(0 - 0,2) keton +- 5mg/dl mg/dl h(0 - 0) protein +- 15mg/dl mg/dl h(0 - 0) nitrit - neg (0 - 0) glukoz - neg mg/dl (0...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Murat AKÇA

    Uzm. Dr. Murat AKÇA

    Oğlunuzun kilo ve boy gelişimi oldukça iyi, ancak idrar tetkikinde lökosit ve protein + geldiği için bir süre idrar takibi yapılması gerekir. amorf ürat bezde turuncu renk yapabilir, önemli değildir, ama diğerleri için idrar kültürü yapılması lazım. idrar yolu enfeksiyonu olabilir. çocuk dr'u bakabi... Cevabı gör

  • Kum dökme

    Iyi akşamlar doktor bey 8 aylık bir oğlum var 1 ağustosta yaptırdığım idrar testi sonucu bld - neg (0 - 0) bilirubin - neg mg/dl (0 - 0) ürobilinojen +- 1mg/dl mg/dl h(0 - 0,2) keton +- 5mg/dl mg/dl h(0 - 0) protein +- 15mg/dl mg/dl h(0 - 0) nitrit - neg (0 - 0) glukoz - neg mg/dl (0...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Cok terledigi icin ve fszla sivi alamadigi icin kum dokme durumu ortaya cikiyor. aslinda neden kum doktugunu arastirmak icin daha detayli kan ve idrar tahlillerini yapmak gerekir. ancak her kosulda ilk yapmaniz gerejen sey bebeginizin bol bol su ve sivi almasini saglamanizdir. bir cocuk urolojisi... Cevabı gör

  • Idrar testinde protein

    Iyi günler,2 aylık hamileyim kadın doğum doktorum idrar testi yaptı,idrarda bol amorfürat ve protein 1+ çıktı doktorum net birşey söylemedi tekrar test yapıcaz 20 gün sonra dedi.fakat ben korkmaya başladım.lütfen bu konu üzerinde yardımcı olmanızı istiyorum ne yapmalıyım 20 günü beklemem gerekiyor m...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Genel olarak tek bir idrar testi ile yorum yapmamak gerek. meslektaşımız haklı olarak tekrarlamayı düşünmüş. ayrıca bu idrar tetkiki kalitatif bir test.. yani var yok şeklinde. 1+ proteinüri anlamsız miktarda da bir durum olabilir. ideali 24 saatlik idrar toplayıp protein miktarına ( ya da bir def... Cevabı gör

  • Iye

    Özür diliyerek yine ben iye teşhisi koyulan idrar tahlilili lokosit 10-12 eritrosit 1-2 epital hücre nadir dansite 1010 ph5,5 nitrit negatif digerleride negatif idrar kültürü alınmadı ilac kullanımın 3 günü yeniden vermek istedik lokosit3-4 çıktı doktor ilaç kullanılırken idrar tahlili yanıltıcı olu...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Sibel KILIÇARSLAN

    Uzm. Dr. Sibel KILIÇARSLAN

    Merhaba,idrar kültürü alınamadan idrar enfeksiyonu vardı veya yoktu diye bir sonuca varılamaz,sonucunuz şu an temiz görünüyor,antibiotik de kullanmadığınıza göre ben hiç alınamayan bu kültürü güvenilir bir laboratuarda aldırmanızı ve gerekirse sondalı film çektirmenizi öneririm,geçmiş olsun.

  • Iye

    Özür diliyerek yine ben iye teşhisi koyulan idrar tahlilili lokosit 10-12 eritrosit 1-2 epital hücre nadir dansite 1010 ph5,5 nitrit negatif digerleride negatif idrar kültürü alınmadı ilac kullanımın 3 günü yeniden vermek istedik lokosit3-4 çıktı doktor ilaç kullanılırken idrar tahlili yanıltıcı olu...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Erdal ERGİNER

    Uzm. Dr. Erdal ERGİNER

    Böyle devam ederseniz daha çok ilaç kullanirsiniz.size normal idrar sonucu veriliyor.siz bebeğinize sondali film istiyorsunuz.anlamakda zorlaniyorum.

  • Hocam

    özür diliyerek yine ben iye teşhisi koyulan idrar tahlilili lokosit 10-12 eritrosit 1-2 epital hücre nadir dansite 1010 ph5,5 nitrit negatif digerleride negatif idrar kültürü alınmadı ilac kullanımın 3 günü yeniden vermek istedik lokosit3-4 çıktı doktor ilaç kullanılırken idrar tahlili yanıltıcı ol...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. İlker AKYOL

    Doç. Dr. İlker AKYOL

    Nit (-) olması iye'nu dışlamaz, nit pozitifliği iye'larının %80'inde saptanır. enfeksiyona neden olan bakteri nitratı parçalayan bir bakteri değilse, idrarda nitrit (-) bulunur. tedaviye ilk başlandığında, tedavi etkili olmayacak bile olsa, ilk anda bakteri baskılanbilir ve idrar tetkikleri (kült... Cevabı gör

  • Iye1

    Hocam özür diliyerek yine ben iye teşhisi koyulan idrar tahlilili lokosit 10-12 eritrosit 1-2 epital hücre nadir dansite 1010 ph5,5 nitrit negatif digerleride negatif idrar kültürü alınmadı ilac kullanımın 3 günü yeniden vermek istedik lokosit3-4 çıktı doktor ilaç kullanılırken idrar tahlili yanıltı...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

    Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

    Ilac kullanirken yani antibiyotik, idrar tahlili dogru sonuc vermez. dogru uygulama; antibiyotik tedavisi bittikten 48 saat sonra idrar tahlili yapmaktir.

  • Iyemi

    Gece ateşi 38.5 olması üzerine 2 gün sonra doktora gittim iye teşhisi koyulan idrar tahlilili lokosit 10-12 eritrosit 1-2 epital hücre nadir dansite 1010 ph5,5 nitrit negatif digerleride negatif idrar kültürü alınmadı ilac kullanımın 3 günü yeniden vermek istedik lokosit3-4 çıktı doktor ilaç kullanı...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Hüseyin ALTUN

    Uzm. Dr. Hüseyin ALTUN

    Ilaç kullanırken idrar tahlili normal sonuç vermez.. 3-5 gün ilaç kullanmasın steril şartlarda kültür yaptırın..

  • Iye

    Hocam özür diliyerek yine ben iye teşhisi koyulan idrar tahlilili lokosit 10-12 eritrosit 1-2 epital hücre nadir dansite 1010 ph5,5 nitrit negatif digerleride negatif idrar kültürü alınmadı ilac kullanımın 3 günü yeniden vermek istedik lokosit3-4 çıktı doktor ilaç kullanılırken idrar tahlili yanıltı...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Merhaba, kültür sonucu antibiyotikten etkilenebilir ama idrar tahlil sonucu etkilenmez. bence de idrar yolu enfeksiyonu geçirmemişsiniz. belki hafif bir kum dökme durumu olmuş olabilir

  • Idrarda pembelik

    Hocam merhaba yaklaşık 1 ay önce 6 aylıkken bebğimin idrarında bol amorfürat ve 3-4 lokösit çıkmıştı.usg si temiz çıktı.10 gun sonra tekrar idrar vedik orta düzey amorfürat çıktı.suan bebğim 7.5 aylık bugünki idrarı temiz çıktı kum çıkmadı.fakat bezinde az önce alan olarak nohut büyüklüğünde bır bö...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Merhaba, pembelik, hala bir miktar kum dokme oldugunu dusunduruyor aslinda. bazen, idrar tahlili hafif kum dokmeleri yakalayamiyabiliyor. ama, zaren ultrason temiz oldugu icin ve hic enfeksiyon bulgudu da olmadigi icin kum dokuyor olsa da cok telas edecek bir durum varmis gibi gorunmuyor. bu ara... Cevabı gör

  • Pipi ucunda kızarıklık

    Hocam merhaba.bebeğimin idrar sonucunda yoğun amorfürat kristalleri çıkmıştı ve 3-4 lökosit vardı.ıdrar yolu ve böbrek usg si çektırdık temiz çıktı.ikinci idrar testımızde lökosıt çıkmadı ve orta düzey amorfürat çıktı. doktor su içsindedi.ama yaklaşık bır aydr pipi ucundakı kızarıklık geçmiyor.gün i...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Merhaba, idrardaki urat kristalleri pipi ucunu tahris ediyor ve bu nedenle sunnet derisi kizariyor olabilir. bazen sunnet derisinin enfeksiyonlari da kizarikliklara yol acabilir. bu nedenle ben gunde 2-3 kez, antibiyotikli bir krem kullanmanizi oneririm. ancak kizariklik devam ederse sunneti one... Cevabı gör

  • Amorfürat

    Hocam merhaba 5 buçuk aylık erkek bebeğimin bu gün idrar tahlilnde 3-4 lökosit bol düzeyde amorfürat kristalleri çıktı nitrit negatif.çok endişelendim. acaba sürekli bir böbrek hastalığı olma ihtimali olabilirmi yoksa geçici bir şey olma ihtimali varmı.usg çektireceğim. öneriniz nedir.bu durum sık g...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Merhaba, endişe etmeyin. sorun büyük olasılık kum dökme dediğimiz duruma bağlı gibi duruyor. ama tedbirlik olmak adına bir idrar yolları ultrasonu yaptırmanızı öneririm.

.