Mikroalbumin sebebi

  • Hocam merhaba,11 yıllık tip1 diabetim bugüne kadar hba1c lerim hep 6,5 ve alti,tansiyonda normal,fakat 11 yıldırda mikroalbumin 55 ya da 65, proteinde 165 185 mg gibi rakamlar çıkıyor 24 sa.de, fakat gözde retinopatimde yok yeni muayene oldum,acaba bu mikroalbumin başka birseydenmi kaynaklanıyordur?delix içiyorum,baska bi ilaca gerek varmidir,bu rakamlarla ilgili korkulacak birşey varmıdır? beni aydinlatirsaniz sevinirim hocam.

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Mikroalbuminüri gerçekten ileride gelişebilecek bir diyabetik nefropatinin(dn) erken belirtisi gibi düşünülür ama esasen nonspesifik bir bulgudur. her zaman progresif ilerleyici bir böbrek hastalığı anlamına da gelmez. hba1c'nin 6.5 altında olması, retinopati olmaması sizde de dn gelişme beklentisini asgariye indirir. bu bakış açısıyla delix almanınız belki gereksiz olduğunu söyleyebiliriz ama alınmasında bir sakınca da yok, ben almanızı öneririm iyi günler

    Prof Dr Ali BAŞÇI
    Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi
    İç Hastalıkları AD, Nefroloji BD Öğretim Üyesi
    RANDEVU için:
    Başçı Sağlık Hz
    0232 465 2111-12
    Daha fazla bilgi için www.alibasci.com

  • İzmir Dahiliye uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

 Ali  BAŞÇI -
Prof. Dr. Ali BAŞÇI
İletişim & Randevu: 0 (850) 433 40 88

Diğer Hasta Soruları

  • Oral hücre anemisi protein kaçağı

    Mustafa balal balcalıda görev yapıyormuş hocam. herkes çok iyi dedi. yarın sabaha kadae idrar biriktirip gidecez balcalıya gereken tetkikleri ve biyopsiyi yaptıracaz. birgün hastanede kalmamız mı gerekiyor biyopsiden sonra. fsgs tedavisi zor olabilen bir rahatsızlık olduğı için onun çıkmasından kork...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Ben kişi ismi vermeyi tercih etmiyorum ama çukurova nefroloji grubundaki arkadaşlara tüm güvenebiliriz. tuzsuz yemek zorundasınız ama diğer kısıtlamalar böbrek yetmezliğiniz olmadığı halde niye tavsiye edildi anlamadım. iyi günler

  • Idrarda protein kacagi

    Hocam merhaba 3 sene önce böbregimden biyopsi oldum sonuç fsgs tanısı konuldu hocam şimdi tahlil sonuçlarım kreatinin 3.91 protein kaçağı 6300 kreatinin klerensi 22.45 bu değerlere göre ne zaman diyalize girerim nakil bbm için kurtuluş olurmu hocam şimdiden çok teşekkür ederim

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Anlaşılan tedaviden yararlanmamış fsgs . henüz erken ama ilerleyici olacaktır. o zman diyaliz veya böbrek nakli (tabii yaşınız dikkate alınırsa böbrek nakli) düşünülecektir. iyi günler

  • Orak hücre anemi protein kaçağı.

    Hocam iyi günler. daha önce size birkaç sorum olmuştu. orak hücre anemi hastasıyım. protein kaçağım sırasıyla 3300 1300 ve son kontrolde 2000 mg çıktı. diğer kan ve idrar tetkiklerim normal. son tahlillerimi ileteyim size. gfr 133 glukoz 74 bun 7 kreatin 0.630 albumin 4.5 pottasium 4.9 hgb 10.8 idra...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Öncelikle böbrek biyopsisi yapılıp gerçekten en güçlü olasılık orak hücre anemilerde görülebilecek fsgs mi yoksa başka bir nefrit mi ayırt edilmeli. fsgs tedavisi zor bir hastalık olabilir ama tedaviye iyi yanıt veren formları olabilir veya başka bir tedaviye cevap verebilir bir nefrrit de olabilir.... Cevabı gör



  • Nefrotik sendrom hastası

    Merhaba hocam ben11senedir fsgs hastasıyım hocam idrarda protein kaçağı var 24 saatlik 3000 kadar ama düşüş olamıyor

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Fsgs gerçekten tedavisi bakımından bazen şansız bir hastalık. ama 3gm/gün proteinüri çok kötü bir gidişi düşündürmeyebilir. zaten 11 yıllık fsgs ne gibi safhalardan geçti ne gibi ilaçlar kullanıldı bilmiyorum ama bakın idare ediyor görünüyor. iyi günler

  • Orak hücre anemisi protein kaçağı

    Hocam tekrar çok teşekkür ederim cevaplarınız için. protein diyetini bende anlamadım. ben şöyle düşünmüştüm. protein çok alınınca böbreklere daha çok yük binecek ve daha çok protein atılımı gerçekleşecek. ama sadece bir tahmin bu. bilmediğiniz bir özelliğim yok hocam. hastalığımı belirtmiştim zaten....

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    İlke olarak 1gm'ın altında proteinüri biz asemptomatik idrar anomalisi deriz, bir çok merkezde biyopsi düşünülmez.zira zaten biyopsi yapılmış ona göre tedavi alan hastalarda remisyon diye adlandırdığımız hedef 0.5-1gm'ın altına inen değerlerdir. ama yine de genel gidişe bakılarak farklı da düşünüle... Cevabı gör

  • Orak hücre anemisi protein kaçağı

    Hocam hızlı cevabınız için tekrar teşekkür ederim. bakılan mikroalbuminse değerler daha düşük çıkabilir demişsiniz. onu nasıl anlayacaz. daha önce bakıldığı gibi bakıldı idrara. 24 saatlik idrar ve o an yaptığım normal idrar. normal idrarda protein ++ çıktı onun dışında diğer değerler normal çıktı....

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Proteinüri için bana bildirdiğiniz mikroalbuminüri idi. ama proteinüri bakılsaydı albüminle birlikte globülin de atılıyor olacağı için daha yüksek çıkardı demişim. ama önemi yok zaten 1.5gm günde atılan proteinüri de anlamlı bir proteinüridir ve biyopsi ve tedavi düşünülmeye yönlendirebilir. ben siz... Cevabı gör



  • Orak hücre anemisi protein kaçağı

    Hocam önceki soruma cevap verdiğiniz için teşekkür ederim. daha önce 3300 mg protein kaçağım vardı. 5 gün önce kontrole gittim, yeni sonuçları ileteyim size. 24 saatlik idrar sonucu. volüm: 2800 protein kantitatif: 47 idrarda mikroprotein: 1316 kan değerlerimi de ileteyim. bun: 6 gfr: 136 kr...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Birincisi bakılan idrarda mikroalbuminse proteinüri gerçekte daha yüksek olabilir, ikincisi proteinüride dalgalanma olabilir hatta spontan iyileşme bile olabilir ama yine de bir glomerulonefrit için remisyonda olmak yani bu iyi gidiyor tedaviyi kesebiliriz veya tedavi gerekmez onun için de biyopsi... Cevabı gör

  • Nefrotik sendrom

    Merhabalar hocam öncelikle sorulara verdiğiniz yanıtlar için teşekkür ederim ben bir yıldır nefrotik sendrom tedavisi görüyorum biyopside parça yetersiz geldi. önce steroid tedavisiyle başladık ancak direnç gelisti siklosporine başladık şuanda sonuç alamıyoruz. bugün tahlillerimde kreatinin: 0.77 ür...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Herhalde en doğru yaklaşım biyopsi yetersiz denmiş ama biyopside görüldüğü kadarıyla ilaç tedavisine yanıtsızlıkla klinik ve laboratuvar bulgularını tekrar bir gözden geçirmek doğru olur. tabii bu da yetmezse belki biyopsi tekrarı düşünülebilir. örneğin hiç glomerul görülmemişse kesin biyopsiyi tekr... Cevabı gör

  • Comedini ne zaman bırakırım

    Ben 2016 yılı onikinci ayın beşinde biopsi sonucu nefrit protein kaşağı tanısıyla tedaviye başlandı kan sulandırıcı olarak önce tek kullanımlık 4 mg iğne kullandım altı aydan fazla sonra tomığrafi çektirdik iğneyi bıraktırdı doktor coumadin 5mg verdi onu kullanıyorum son 25 ocak 2018 tarihinde çeki...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Doğrusu verdiğiniz bilgilerle fazla bir yorum yapamıyacağım. genelde böbrek biyopsisi ile tanısı konan nefritlerin hiçbirinde kan sulanrırıcı heparin ve/veya coumadin kullanımı gerekmez. ancak nefrotik sendrom nedeniyle akciğere pıhtı atmışsa bu ilaçlar endikedir. bu durumda genellikle 1 yıl kadar k... Cevabı gör



  • Mikroalbumin sebebi

    Hocam merhaba,11 yıllık tip1 diabetim bugüne kadar hba1c lerim hep 6,5 ve alti,tansiyonda normal,fakat 11 yıldırda mikroalbumin 55 ya da 65, proteinde 165 185 mg gibi rakamlar çıkıyor 24 sa.de, fakat gözde retinopatimde yok yeni muayene oldum,acaba bu mikroalbumin başka birseydenmi kaynaklanıyordur?...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Mikroalbuminüri gerçekten ileride gelişebilecek bir diyabetik nefropatinin(dn) erken belirtisi gibi düşünülür ama esasen nonspesifik bir bulgudur. her zaman progresif ilerleyici bir böbrek hastalığı anlamına da gelmez. hba1c'nin 6.5 altında olması, retinopati olmaması sizde de dn gelişme beklentis... Cevabı gör

  • Sağ atrofik böbrek

    Teşekkür ederim hocam. sağ atrofik böbrek ten dolayı 1 yıl askerliğim ertelendi. böbreklerimin küçülmesini nasıl engelleyebilirim? sağ böbrek boyutu şuan 7 cm civarı. sol böbrek normal. sintigrafiye göre sol böbrek %75, sağ %25 çalışıyor. ne yapmalıyım. (alkol kullanmıyorum. tuz yağ ve hipertansiyon...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali AKÇAY

    Prof. Dr. Ali AKÇAY

    Genel sağlik önlemleri dişinda yapacak bir şey yok.

  • Sağ atrofik böbrek

    Protein kaçağına karşı bir ilaç önerir mısınız? takipte olduğum doktorum hiç ilaç vermedi. sadece takip ediyor. sağ atrofik böbrek teşhisim var.

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali AKÇAY

    Prof. Dr. Ali AKÇAY

    Eğer sürekli proteinüri oluyorsa öneriyoruz... ancak hastayi tam görmeden direkt ilaç önermek doğru olmaz. geçmiş olsun.



  • Anestezide tansiyonun bobrege etkisi

    Sayın hocam benim de sorunum idrarda protein kaçağı ++ pozitif 3 yildir,doğuştan tek böbrekliyim ve tansiyon var tansiyon ilacı kullaniyorum,önümüzdeki ay deviasyon (burunla alakalı) ameliyatı olmayı dusnuyorum ortalama 3 saatlik bı operasyon, genel anestezi de tansiyon 60 kadar dusuruluyomus kanama...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Sizin tek böbreğiniz iki böbreklik fonksiyona sahip. !40mg/gün proteinüri anlamsız bir miktar. bana göre operasyon için sorun görünmüyor. iyi günler

  • Protein kaçağı

    Hocam merhaba, babamda protein kaçağı var. tek böbrek ve tahlil sonuçları; 24 saatlik protein 2644.125, mikroprotien (idrarda) 96.15, volüm 2750, dansite 1.019, crp 5.36, demir 49.22, ldl-kol 189.058, glukoz 148. hocam babamın test sonuçlarında referans değerlerine göre anormal görünenleri yazdım....

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Prof. Dr. Ali BAŞÇI

    Anlamlı kabul ettiğimiz 24 saatte 2.5 gm gibi bir proteinüri var ve anlaşılan böbrek fonksiyonları normal gerçekten tek böbrekli olmak şeker hastalarında diyabetik nefropati olma olasılığını artırır. bununla birlikte başka böbrek hastalıkları da olabilir ki klinik bulgular ve ek araştırmalarla bir... Cevabı gör

  • Böbrek yetmezliği

    Böbrek yetmezliği hocam geçengün aşağıdaki soruyu sormuştum p.tesi doktora gittim sandimmum verdi.2 aylık 15gün sonrada gel bakalım dedi .ama bu ilaçta böbrek fonksiyonlarını bozduğu yazıyor sizce kullanmalımıyım napıyım yardımcı olurmusunuz.birde ürem kreatinin bozulursa.lütfen yardım edermisiniz...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tevfik Rıfkı EVRENKAYA

    Prof. Dr. Tevfik Rıfkı EVRENKAYA

    Sayın yörük, hastalığınız membranöz glomerulonefrit ve 10 yıldır bu hastalıkla yaşıyorsunuz. halen, ciddi bir protein kaçağınız var, ancak böbrek yetmezliğiniz yok. bu haliyle, ılımlı bir seyir göstermekte. doktorunuzun size verdiği sandimmun adlı ilaç yararları yanında, bazı yan etkilere de sahipti... Cevabı gör






.
x