DS
Soru Sahibi
22 Nisan 2018 00:47

Kemik iliği ödemi

2017’nin Ağustos ayında koşarken ayağım burkuldu. Bileğime ikinci dereceden burkulma teşhisi konuldu ve 2 buçuk ay kadar fizik tedavi gördüm. Epey faydasını görmeme rağmen 2018 Nisan’da ara ara acı hissetmemden ve de spora tekrar başlamamın ardından ağrılarımın artmasıyla birlikte ortopedist tavsiyesiyle MR çektirdim ve talus gövdesi lateral kesimde yaygın kemik iliği ödemi olduğu belirlendi. Bununla beraber talus orta kesimde kompankt kemik adacığı gözlendi, subtalar eklem posteriorunda ve tibiafibular eklem ön kesimde hafif efüzyon görüldü. Kalkaneusta gövde ön kesimde milimetrik boyutta subkortikal kist belirlendi. Kendisinin tavsiye ettiği bilekliği edinip kullanmaya başladım ve yine tavsiye ettiği hidrolize kolajen, D3, kalsiyum ve çinko içeren doğal bir ilacı kullanmaya başladım. Eğer fizik tedaviye tekrar başlamazsam bu ödemin gelecekte kemik kırılmalarına yol açabileceğini ve ameliyat gerekebileceğini söyledi. 31 yaşındayım, yurt dışında yaşıyorum. Ne yöntemle tedavi yapan bir fizyoterapist bulmalıyım? Ne kadar aktif olabilirim? Yürümekten bile endişe eder oldum. Şimdiden teşekkür ederim.

0
3 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (3)
Op. Dr. Murat Atabey
Op. Dr. Murat Atabey
Ortopedi ve Travmatoloji

Öncelikle geçmiş olsun. Fizik tedavinin kemik ödeminde yeri yoktur. Eğer verilen bilgi bu şekildeyse aynı fikirde değilim. Kemik ödeminin farklı farklı tedaviieri vardır . Kan sulandırıcılarından ödem çözülerine kadar geniş bir yelpazededir. istirahat tedavinin bir parçasıdır. Ama fizik tedavi tedavide yeri yoktur. İyi günler

25 Nisan 2018 11:37
DS
Soru Sahibi

Op. Dr. Murat Bey, cevabınız için çok teşekkür ederim. Fizyoterapinin kemik iliği ödemi tedavisi olarak önerilmesi benim için de şaşırtıcı bir bilgi oldu. Bu önerinin ardından ortopedistime ne gibi ve ne uzunlukta bir fizik tedavi tavsiye ettiğini sorduğumda fizyoterapistin buna karar vereceğini, mesela shockwave terapisinin seçeneklerden biri olabileceğini söyledi. Bulunduğum ülkede şok dalgası tedavisi maalesef çok nadir yapılan bir tedavi türü. Doktorun fizik tedavi önerisinin ardından dün bir osteopat ile çalışmaya başladım. Bir seansta bile ağrılarıma pozitif etkisi oldu. Fakat osteopat da ilikteki ödeme direkt fayda sağlayamayacağını, ancak yumuşak dokuyu güçlendirir ve duruş bozukluklarını giderirsek talustaki baskıyı bir nebze azaltabileceğimizi söyledi. Bulunduğum ülkede özel sağlık kuruluşları çok sınırlı sayıda olmakla birlikte devletin sağlık sistemi de çok yavaş işliyor (aile hekimi görmek için en az 20 gün sıra beklemek gibi.). Türkiye'de gördüğüm ortopedist durumumun ciddiyetine vurgu yaparken buradaki osteopat da durumumun çok yaygın olduğu ve fazla endişelenmemem gerektiği yönünde bilgi verdi. Bu yüzden nasıl bir yol izlemem konusunda aklım karıştı. Kemik iliği ödemi şikayeti olan başka bir hastaya yanıtınızda bir ay kullanmak üzere Aspirin Plus C önerdiğinizi okudum. Benim durumumda da faydası olur mu? Eğer benimkisi daha ciddi bir durum gibi görünüyor ise ve de önerirseniz şok dalgası veya bana uygun başka türlü bir tedavi için memlekete dönmeyi düşünüyorum. Yanıtınız için tekrar çok teşekkürler, iyi günler diliyorum.

25 Nisan 2018 18:11
Op. Dr. Murat Atabey
Op. Dr. Murat Atabey
Ortopedi ve Travmatoloji

Rica ederim. Aspirin plus c kemik ödeminde vazgeçemediğimiz ilaçlardan. Sizin içinde faydası olabilir. günde bir tane sabah tok karna alırsanız fayda görebilirsiniz. Ortalama kullanma süresi üç aydır. Fizik tedavi dalga tedavileri rahatlatabilr. Ama tedavi etmez. Tekrar çok geçmiş olsun.

26 Nisan 2018 09:44
DS
Soru Sahibi

Tavsiyeleriniz için tekrardan çok çok teşekkür ederim. İyi haftalar diliyorum. Saygılarımla.

29 Nisan 2018 22:19
Op. Dr. Murat Atabey
Op. Dr. Murat Atabey
Ortopedi ve Travmatoloji

iyi günler geçmiş olsun.

4 Mayıs 2018 10:41
Op. Dr. Murat Atabey
Op. Dr. Murat Atabey Ortopedi ve Travmatoloji

Yazar toplam 103 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Dizkireclenmesi Op. Dr. Murat Atabey
Ayak sinireri Op. Dr. Murat Atabey
Nekroz yara Op. Dr. Murat Atabey
Diz ağrısı Op. Dr. Murat Atabey
Ortopedi ve Travmatoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Op. Dr. Mehmet emin Çelebi
Op. Dr. Mehmet emin Çelebi Ortopedi ve Travmatoloji
Op. Dr. Halil Büyükdoğan
Op. Dr. Halil Büyükdoğan Ortopedi ve Travmatoloji
Doç. Dr. Mehmet Emin Şimşek
Doç. Dr. Mehmet Emin Şimşek Ortopedi ve Travmatoloji
Op. Dr. Serdar Menekşe
Op. Dr. Serdar Menekşe Ortopedi ve Travmatoloji
Op. Dr. Abdurrahman Vural
Op. Dr. Abdurrahman Vural Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube