tt
Soru Sahibi
20 Mart 2016 20:39

gaz çıkarınca makattan sıvı gelmesi

Hocam 1 yıl önce hemoroid ve makat çatlaği ameliyatı olmuştum bazen gaz çıkarınca makattan cok az (bir damla)sıvı dışkı veya sarı kahverengi gibi sıvı gelıyor sizce bunun sebebi nedir?

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Genel Cerrahi , Proktoloji

Anal kirlenme/soiling tanımlıyorsunuz Tevfik bey. Bu anal bölgenin normal dışkılama sonrası temizliğinin yetersiz olması ile sonuçlanmaktadır. Hastalar yine dışkılama sonrası burada gaita lekelenmesine bağlı anal dermatit ve kaşınmadan yakınmaktadırlar. Anorektal alanda hemoroid/basur, makatta çatlak/fissür, fistül varlığında ya da bunların cerrahisi sonrasında anal kanalda yara olduğunda anal soiling/kirlenme ortaya çıkmaktadır. Bazen anal kanalda defekt olmaksızın da karşımıza çıkabilmektedir. Minör/pasif inkontinens ya da gaita tutamama-kaçırma olarak da isimlendirilebilir. Anal soiling dediğimiz durum irritable barsak sendromu ya da kabızlık sonrası tam dışkılayamama, yetersiz boşaltma hissi gibi sizdeki durumlarda da karşımıza çıkabilir. Tedavide başlangıçta posalı beslenme (sebze-meyve ağırlıklı), tuvalet eğitimi, pelvik taban eksersizleri yeterli olurken ileri aşamalarda posterior tibial sinir stimülasyonu (PTNS) ve intraanal elektrik stimülasyon terapisi ile başarılı sonuç alınmaktadır. Öncelikle değerlendirilme ve doğru stratejinin belirlenmesi önemli. Sorun uzadıkça kronikleşiyor ve bazı daha basit tedavi şanslarımızı yitiriyoruz. Bana ulaşma şansınız varsa sizi değerlendireyim, yoksa yaşadığınız şehirde proktoloji konusunda uzman bir hekim bulmaya çalışın. Doğru tedavi stratejisi ile sorun süratle çözülecektir. Bu arada, zeytinyağı, çiğ sebze-meyve, kuruyemiş ağırlıklı beslenin ve baharat, acı, turşudan uzak durun. Dışkılama sonrası (sabun kullanmadan) bol sıcak suyla temizlenin. Sevgiler... Doç. Dr. Sezai Leventoğlu www.sezaileventoglu.com sezaileventoglu@hotmail.com twitter.com/Dr. Sezai Leventoglu https://www.facebook.com/dr.sezai.leventoglu/ (*** *** ** (*** *** ** (Asistan Dilek hanım mobil tel) (*** *** ** (kişisel cep)

21 Mart 2016 18:21
tt
Soru Sahibi

hocam bendeki Anal kirlenme/soiling huzursuz bağırsak sendromundan dolayı olabilir mi?bende ishal ve kabizlik durumu yok ama sürekli gaz ve şişkinlik var heyecan ve stresten dolayı

11 Temmuz 2018 23:23
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Genel Cerrahi , Proktoloji

Evet olabilir Tevfik bey. Sevgiler...

12 Temmuz 2018 09:53
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Prof. Dr. Sezai Leventoğlu Genel Cerrahi , Proktoloji

Yazar toplam 6092 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Anal fisur Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Anal fisur Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Makat ve diskilama problemi Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Makat rahatsızlığı Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
anüste yanma, kaşıntı ve acı Prof. Dr. Sezai Leventoğlu
Proktoloji İle İlgili Diğer Uzmanlar
Facebook Twitter Instagram Youtube