Böbrek genişlemesi

  • Merhaba sayın hocam, daha öncede aynı konu ile ilgili sorum olmuştu. Oğluma belirli tarihler aralığı USG çekimi yapıldı sonuçları şöyle (Bayburt) 26 aylıkken 01/10/2015 SOL Böbrek pelvikaliksiyel yapılar hafif belirgin olup pelvis AP çapı 7 mm ölçüldü.Trabzonda çekilen USG sonucu 02/12/2015 Sağ böbrek 65x29 mm Renal parankim kalınlığı 10mm dir. Parankim ve sinüs ekoları tabidir. Sol böbrek 68x31 mm Renal parankim kalınlığı 10mm dir. Parankim ve sinüs ekoları tabidir. Bayburtta çekilen USG sonucu (29/03/2016) SOL Böbrek pelvikaliksiyel yapılar hafif belirgin olup pelvis AP çapı 8 mm ölçüldü. 06/10/2015 tarihindeki redrograd pyelografi sonucuda temiz çıkmıştı. bu sonuçlara göre hocam ne yapmam gerekiyor (Trabzonda çocuk üroloji ( özel) doktorunada götürmüştüm doktor sıvı tüketimine dikkat etmemizi şöylemişti) not : oğlum 32 aylık net 14kğ boy 95 cm baş çevrsi 50cm ayda bir idrar tahlili yaptırıyorum sonucu üreme yok

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

    Her sey iyi gorunuyor endise etmeyin yillik us ile takip yeterli

  • Merhaba hocam iyi bayramlar . Oğlumun böbrek genişlemesi için yıllık usg yeterli demiştiniz hocam bende 18.08.2016 da USG çektirdi m Sağ böbrek 70×29mm Renal parankim kalınlığı 11mm dir. Parankim ve sinüs ekoları tabidir. Sol böbrek 77x38 mm Renal parankim kalınlığı 13mm dir. mesanede 22cc idrar varken duvar kalınlığı 3mm dir.lümen içi patoloji saptanma dı. Bu sonuca göre biraz artmış hocam. Sonuç risk oluşturur mu? Bobrekte genişleme nasıl durur veya tamamen kapanır mı? çocuğu sünnet ettirirsem çözüm olurmu(38 aylık) Not:aylık idrar tahlillerinde enfeksiyon görülmedi. (üreme yok)

  • Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Aydın YAĞMURLU

    Bu şekilde internet üzerinden hasta takibi yapılması doğru değil. sizi takip eden çocuk doktorunuzla takiplere devam etmeniz uygun olur. sünnet erkekn dönemde yapılabilir. sünnet böbrekteki genşlemeler için bir çözüm değildir sadece enfeksiyon gelişme riskini düşürür.


  • Ankara Çocuk Cerrahi uzmanlarına ulaşmak icin tıklayın!

Diğer Hasta Soruları

  • Hidronefroz

    Merhaba hocam, bizim bebegimizde solda hidronefroz var grade üç parankim 3.5 pelvis ap çapı 16mm. hovam sintigrafi sonuc yuzde kirk veya altı cikar ise 2 aylık bebeğe acil ameliyat gerekir mi? normalde parankimin yenidoğan bir bebekte aralığının kaç olması gerekir? durumumuz hakkında kısa bir bilgi...

    Doktor Cevabı:
    Uzm. Dr. Yavuz AYAR

    Uzm. Dr. Yavuz AYAR

    Geçmiş olsun. ap çapı 15-20 mm üstünde, grade 3-4 olguların yakın takibi gerekir. bu hastalarda idrar miktarında azalma, obstrüksiyon, sık tekrarlayan enfeksiyon vb varsa ameliyat gerekir. hasta kliniği ile değerlendirilmeli. rabbim şifa versin

  • Dhea yüksekliği?

    İyi günler,kan sonuçlarımda dhea yıllardır ne zaman ölçtürsem üst sınırdaydı tedavi edilmedi. en son gittiğim de (kıllanma şikayeti ile) yüksek bulundu. doktorum bu şekilde yüksek kalmaya devam ederse böbreklerime zarar vereceğini söyledi. şuan doğum kontrol hapı kullanıyorum ancak kafama takıldı, b...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Nuri HAKSEVER

    Doç. Dr. Nuri HAKSEVER

    Hormon böbrekelre zarar vermez ancak sebep olan olay neyse o vücuda zarar verebilir.

  • Böbrek pelvisi ektazik görünümde

    Hocam hayırlı akşamlar rahatsız ettim kusura bakmayın.babamın üst batın usg'sinde sağ böbrek pelvisi ektazik görünümdedir diyor ve birde hocam karaciğer parankiması ekosu homojen,eko şiddeti ise grade 2 hepatosteatoza sekonder diffüz artmış izlenmektedir demiş.karaciğer ve böbrek normal boyutta ve k...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Murad ÇELTİK

    Op. Dr. Murad ÇELTİK

    ...ayrıntılar için asistanımı arayabilirsiniz..05368861296 asistanimla iletişime geçebilirsiniz, lütfen hafta içi 09:00 – 19:00 saatleri arayiniz. op.dr.murad çeltik doktorlar merkezi abdi ipekçi cad. reasürans han 1 no:57 kat :4nişantaşı istanbul tel : 0 212 234 58 55 cep: 536 886 12... Cevabı gör



  • Kızım yine hastaaa ve çok üzgünüm

    Merhabalar hocam kolay gelsin benim 3 yaşında bir kız çocuğum var 6 aylıktan beri sürekli idrar yolu enfeksiyonu geçiriyor ve idrarda bakteri ürüyor, böbreklerine dmsa çekilerek 2 kere bakıldı sıkıntı yok dediler, yeni doğduğunda sol böbreğinde 8 mm genişlik vardı şuan 4 mm düşmüş, 3 haftadır gazian...

    Doktor Cevabı:
    Op. Dr. Yaşar ISSI

    Op. Dr. Yaşar ISSI

    Hastayı ve tüm tetkiklerinizi temmuz ayı içerisinde salı veya perşembe günleri getirebilirsiniz. geçmiş olsun

  • At nalı hastalığı

    Hocam merhaba iyi çaalışmalar; 1 aylık kızım var böbreklerine at nalı teşhisi konuldu doktor herhanggi bir takibe yada ameliyata gerek yok dedi içimiz hiç rahat değil ne yapmamızı önerirsiniz

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Atnalı böbrek olması her zaman soruna yol açmaz. ama ultrason sonucunu ve diğer bazı tetkiklerini görmeden kesin bir yorum yapmam doğru olmayacaktır

  • Lütfen önemli bakabilir misiniz?

    Merhaba hocam.vereceginiz bilgi benim için çok önemli..28 yaşındayım 2 senedir baş dönmesi bulantı yaşıyorum.(beynimin ici cok siddetli donuyor bulanti okadar siddetli ki yatakta bile siddetli oluyor)sürekli yatıyorum bu yüzden hareket etmek istiyorum edemiyorum..beyin ile ilgili hangi hastalıklara...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Fehim ARMAN

    Prof. Dr. Fehim ARMAN

    Böyle şiddetli ve uzun süren baş dönmesinde rutin kan biyokimyası (kan sayımı, şeker, karaciğer böbrek fonksiyonları vs.) bakılmalı.nörolojik muayene ile değerlendirilmeli, görüntüleme olarak da beyin mr tercih edilir.kulak burun boğaz muayeneniz de normal. herşey normalse o zaman semptomatik teda... Cevabı gör



  • Idrar yolarında intihap

    Merhaba hocam, 5 aylıkken yapılan idrar kültüründe metisiline duyarlı koagülaz negatif stahylococcus üredi. gram (+) koklar görüldü. bu sonuçtan sonra antibiyotik kullandık, 6 aylıkken tekrar yaptırdık idrar kültürü sonucu; 1.köken ; acinetobacter pittii toplam kononi : 100 000 2.köken; escherichia...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Prof. Dr. Y. Tarkan SOYGÜR

    Merhaba, lokal sünneti için 7 ay biraz büyük ama denenebilir idrar kültürü ile eş zamanlı alınan idrar tahlili sonuçlarına mutlaka bakmak lazım tahlil temizse kültürdeki üreme dışarıdan bulaşa bağlı olabilir ayrıca ultrason ile böbrekleri ve idrar yollarını da kontrol etmekte de fayda olacaktır

  • Böbrek ağrısı

    Merhaba mehmet bey. öncelikle 28 yaşındayım. idrarda kan şikayetim vardı ardından ise sağ böbrekte ağrım oldu. buna eşlik eden kusma, mide bulantısı, üşüme vardı. bu ağrı şikayetim 2 gün sürdü. idrar tahlili ve ultrason yapıldı. idrar tahlilimde; protein eser mg/dl negatif keton ++ mg/dl negatif...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Prof. Dr. Mehmet Şevki SERT

    Tomografinin ilaçlı olmasına gerek yok taş şüphesi olduğundan ilaçsız çekilmeli aldığınız ilacında buna bir etkisi olmaz

  • Testis tümörü

    >> bt, abdomen, alt : teknik: intravenöz yoldan 300/100 ml ultravist 3 ml/sn hızla verildi. bulgular: karaciğer kontur ve büyüklüğü normal olup intraparankimal yer kaplayan lezyon saptanmadı. karaciğer parankiminde yağlanma ile uyumlu difüz dansite azalması izlendi. safra kesesi normaldir....

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Sadi Kerem OKUTUR

    Doç. Dr. Sadi Kerem OKUTUR

    Daha önce sorunuza cevap vermiştim, internet ortamı kanser gibi önemli hastalıkların kesin tedavi kararıyla ilgili yorumda bulunmak için uygun değildir. doktor kontrolünden geçtikten sonra yorumda bulunmak gerekir. tekrar geçmiş olsun.



  • Bilgi almak

    Slm hocam 3 ayda 6 ayda bir idrar tahlili yaptırıyorum sürekli eritrosit 1 1-2 3 4-5 en son 2 gun once eritrosit 4 hemoglobin+ cikti......bu cikan tahlil 4 sene once yapilan tahlinin aynisi çıktı...idrar yaparken degilde yaptıktan sonra yanma oluyor?bu nedir böyle hocam?ıyi geceler

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ

    Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ

    Muayene olmanız ve bazı tetkiklerin yapılması gerekir. 0212 589 95 51 numaralı telefondan randevu alarak gelirseniz yardımcı olabilirim

  • Safra yolu kanseri belirtisi

    Hocam iyi akşamlar. babamı ani sarılık ile hastaneye kaldırdık. sarılık geçirmeden önce bir hafta boyunca sadece kaşıntısı vardı.safra kanalı tıkalı olduğu için sarılık belirtisi göstermiş. mr sonuçlarına göre karşılaşabileceğimiz riskler ve yapabileceklerimiz hakkında yardımcı yönlendirirseniz sevi...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tarık AKÇAL

    Prof. Dr. Tarık AKÇAL

    Geçmiş olsun, hekiminiz sarılık sebebini “klinik-labaratuvar-görüntüleme” sonuçlarına dayanarak saptayacak ,sonrasında da tedavi için ne yapılacağı konuşulacak. taş saptanmış olması sevindirici bir bulgu, ancak diğer bulgular da değerlendirmeye katılmalı, sağlık dileklerimle...

  • Ürik asit yüksek mi

    Hocam iyi günler. 46 yaşındayım crohn hastasıyım. (yeni teşhis edildi. 2 çarpı 2 asacol kullanıyorum)tahlillerimde ürik asit 6. 3 çıktı (ref.değ.2.4-5.7) hgb. 11.7, gaitada gizli kan pozitif. diğer tahliller normal. ağız ve ciddi göz kuruluğum var. 2 ay önce her iki gözümden de katarakt ameliyatı ol...

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Vasıf Akın UYSAL

    Prof. Dr. Vasıf Akın UYSAL

    Sayın emine cellat, geçmiş olsun dileklerimi sunuyorum. hiperurisemi eklem sorunları, böbrek taşları, böbrek yetmezlikleri, gut atakları ve bazı kan hastalıkları ile birlikte olabilir. ağız ve deri kuruluğu yakınmalarınızı da dikkate alarak öncelik romatoloji muayenesinde olmalı diye düşünmekteyi... Cevabı gör



  • Bilgi almak

    Merhaba hocam 33 yaşındayım.....idrar var hissi,idrara cikma ve yanma gibi sikayetler ile yaptirdigim 40 gün önceki idrar tahlilinde eritrosit 3 ,amorf ürat 330 çıkmıştı......dün ise idrar tahlilinde eritrosit 4 hemoglobin + cikti..benim neyim var hocam?tesekkurler

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ

    Doç. Dr. Ali Nejat EĞİLMEZ

    Kum döküyorsunuz. taş olabilir. muayene olmanız ve bazı tetkiklerin yapılması gerekir. 0212 589 95 51 numaralı telefondan randevu alarak gelirseniz yardımcı olabilirim

  • Normetanefrin

    Merhaba annem 55 yaşında şeker hastası yüzünde kızarmalar oluyordu diyetle idrar metanefrin testi yapıldı metanefrin 119(50-340)normetanefrin 780 (90-445)çıktı şimdi ne yapılması gerekir? doktor tekrarlamak istiyor ama annem beklemek istemiyor? araştırılan tam olarak nedir pek de bilmiyoruz. tüm bat...

    Doktor Cevabı:
    Doç. Dr. Ayşe Nur İZOL TORUN

    Doç. Dr. Ayşe Nur İZOL TORUN

    Normetanefrin feokromositoma adı verilen bir hastalık taramasında kullanılan bir testtir. hastalarımın hikayesini almadan ve muayene etmeden internet ortamında tetkik yorumlayamıyorum üzgünüm. tavsiyem doktorunuzla tekrar görüşmenizdir. geçmiş olsun

  • Bobrek yetmezliginde nelere dikkat etmeliyiz

    Sayın hocam biz allopurinol 2tb alıyor ve değerlerimiz bayağı düştü ama bu tableti sürekli alması sizce uygunmu ürik asit değerimiz 8.6 oldu şimdiden çok teşekkür ederim efendim

    Doktor Cevabı:
    Prof. Dr. Tevfik Rıfkı EVRENKAYA

    Prof. Dr. Tevfik Rıfkı EVRENKAYA

    Sayın akın, allopurinolün günlük dozu 300 mg'dır. almaya devem etmelidir. iyi günler dilerim.





.
x