AE
Soru Sahibi
21 Eylül 2015 15:13

Beslenmede isteksizlik lütfen yardım..

Merhaba hocam Dün 6 ayını dolduran bir kızım var. Boy 63cm kilo 6220gr baş çapı 41,5cm.(2700gr ve 47cm olarak doğdu) kilo alımı hep alt sınırlarda olduğu için yaklaşık 2 aydır her öğün 60ml devam sütü ile desteklemeye çalışıyoruz. 3. Aydan beri emmeye ve dışarıdan beslenmeye isteksiz(Anneyi sadece uyurken emiyor) oyun ve ilgisini çeken nesneler ile aldatarak ağlaya sızlaya başlarda biberonda almadığı için mama ve anneden sağılan sütü kaşık ve ilaçlar içinden çıkan enjektörler ile vermeye çalıştık. kızım biberonu veya kase içerisinde kaşık gördüğü an hiç tatmadan dahi öğürüyor. Mama yada ek gıdalar ağzına ilk temas ettiği anda mutlak öğürme refleksi var. Zaman zaman öğürmeyle kustuğu da oluyor. Zaman zaman ise hiç öğürmeden kusmadan mamayı isteksiz ama içtiği oluyor. 60ml mamayı bitirmesi için zorladığımızda ise şelale gibi kusuyor. Ancak tarhana çorbası sebze çorbası ve yoğurt gibi ek gıdaları oldukça istekli olarak yiyor.(ilk kaşık hariç) İshal, Ateş gibi bir durum yok. Keyfi ve neşesi oldukça yerinde Farklı mamaları denedik sonuç aynı. Karın ultrasonu yapıldı herhangi bir sorun olmadığı söylendi. Nasıl bir yol izlemeliyim doktorumuz altında yatan bir hastalık olmadığını düşündüğünü ancak durumu yorumlamakta zorlandığını dile getiriyor. Ne yapmalıyım? Ayına göre Kızımın gelişimi nasıl. Anne ve baba olarak beslenme esnasındaki kusmalarından çok endişeleniyoruz. Yardım ve yönlendirmelerinizi bekliyoruz. Teşekkürler.

0
2 cevap
000 görüntülenme
Cevaplar (2)
Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Merhaba Engin Bey. Kızınızın gelişimi doğumunda da alt sınırda olduğu için şu andaki gelişimi normal olarak değerlendirilebilir. Ancak beslenme probleminin olması önemli, özellikle reflü açısından değerlendirilmesi ve takibi gerekebilir. Mutlaka acıkmasını beklemeli, 3-4 saat boyunca su dışında herhangi bir besin vermemelisiniz. Bir öğününü yemezse yerine seçenek sunmamalı, bir sonraki öğününü beklemelisiniz. En önemlisi de beslenme konusunda kararlı olmalı, ancak onunla inatlaşmadan, sakin bir şekilde beslemelisiniz. DÜzenli olarak sağlam çocuk takiplerinizi yapacak, iletişim kurabileceğiniz bir çocuk doktorunuz olsun. Geçmiş olsun.

28 Eylül 2015 18:41
AE
Soru Sahibi

Hocam cevabınız için çok teşekkür ediyorum. Öğün düzenleme konusunda oldukça zorlanıyoruz. Yalnızca uykuda emdiği ve kolay öğürdüğü için emmeden hemen önce 60ml devam sütü vermeye çalışıyoruz. Bu oldukça geniş zaman alıyor ve beslenme süresi oldukça(uykuda 40dk kadar emiyor + öncesinde verilen mama) zaman alıyor. Bu noktada eksik ya yanlış izlediğimiz bir yol var mı. Bir de biz çorba, yogurt, meyva ve muhallebi gibi ek gıdaları ara öğün gibi değerlendirip emzirdikten 2 saat kadar saat sonra veriyor ve iki saat sonra tekrar emmeyi teklif ediyoruz. Ek gidayi bir öğün mü saymaliyiz ve ek gıdalarin maksimum miktarı ne olmalı. Bu konuda yardım ve yonlendirmelerinize çok ihtiyacımız var. Şimdiden teşekkürler.

28 Eylül 2015 19:06
Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Her bebeğin beslenme düzeni farklı olabilir. Siz de kızınıza uygun bir beslenme düzenini sabırlı olarak uygulamalısınız. Meyve ve yoğurt gibi besinlerin tokluk süresi biraz daha kısa olduğu için ara öğün olarak değerlendirilir, kızınız çabuk acıkabilir, 2 saat sonra besleyebilirsiniz. Siz kızınızın beslenme düzenini sağlayın, öğün aralarında su dışında herhangi bir yiyecek veya içecek vermeyin(tadına da baktırmayın) yiyeceği miktarı kızınız belirleyecektir.

29 Eylül 2015 16:23
Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları

Yazar toplam 1244 soru cevapladı.

Doktorun Cevapladığı Diğer Sorular
Uzayan sarılık dedi doktorum Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Uzayan sarılık Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Antibiyotik kullanimi Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Bebeğimin beslenmesi Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
suçiçeği aşısı Uzm. Dr. Ayşe Zengin Turan
Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları İle İlgili Diğer Uzmanlar
Uzm. Dr. Esra Kurtuluş
Uzm. Dr. Esra Kurtuluş Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Zekeriya Akıncı
Uzm. Dr. Zekeriya Akıncı Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Ecem Ösken
Uzm. Dr. Ecem Ösken Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Dr. Öğr. Üyesi Gizem Gencan
Dr. Öğr. Üyesi Gizem Gencan Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Uzm. Dr. Umur Özdöl
Uzm. Dr. Umur Özdöl Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube