Yüz dolgusu nedir, nasıl yapılır ve kimler için uygundur?

Yüz dolgusu nedir, nasıl yapılır ve kimler için uygundur?

Dolgu Nedir?

Yüz dolgusu, ciltteki kırışıklıkların giderilmesi, dudak dolgunlaştırma, yüze hacim kazandırma ve yüzde şekillendirme amaçlı yapılan, cerrahi olmayan ve minimal invaziv olarak sınıflandırılan estetik bir uygulamadır. Yüz ve dudak dolgusu olarak farklı içeriklerde, dermal dolgu olarak da adlandırılan materyaller kullanılabilmektedir. Bu materyallerin deri altına verilmesiyle hem hacim kazandırma, yaşla gelen çizgi ve kırışıklıkların giderilmesi ve yüz şekillendirme yapılabilirken hem de ameliyatsız yüz germe yöntemlerinden biri olan liquid facelift yöntemleri yapılabilmektedir.

Yüz Dolgusu Nerelere Yapılır? Dermal Dolgu Uygulamaları Nelerdir?

Yüz ve dudak dolgusu uygulama alanları oldukça geniştir. Alın dolgusu, yanak dolgusu, çene dolgusu, dudak üstü dolgusu, nazolabial dolgu, kaş ortası çizgilerinin, göz kenarındaki ince çizgilerin, marionette çizgilerinin, sigara çizgilerinin, yüz asimetrilerinin ortadan kaldırılması, kaş kaldırma, dudak dolgunlaştırma, dudak şekillendirme, dolgu ile ameliyatsız burun estetiği gibi çok değişik bölgelere, farklı bölgelere değişik yaklaşımlar şeklinde dermal dolgu işlemleri gerçekleştirilebilir.

Yüze Dolgu Uygulaması Nasıl Yapılır?

Yüze dolgu öncesi, doktorun değerlendirmesi ve incelemesi sonrasında problemli bölgeler tespit edilerek işlem süreci belirlenir. Ardından hedef bölgeler lokal anestezi teknikleriyle uyuşturularak kişinin acı hissetmemesi sağlanır. Özel küçük iğneler veya mikrokanül denilen aletler yardımıyla yüz dolgu materyalinin enjeksiyonu gerçekleştirilir. Mikrokanül ve iğnelerin beraber kullanıldığı yaklaşımlar da olabilmektedir.

Dermal Dolgu Maddeleri Nelerdir?

Genel olarak dolgulardan bahsettiğimizde geçici dolgular, kalıcı dolgular ve yarı kalıcı dolgular olarak bir sınıflandırma yapmamız mümkündür. Bu maddelerin kalıcılıklarına göre de içeriklerinde kullanılan maddeler değişebilir. Kalıcı dolgu maddeleri, silikon gibi içeriklerdir. Günümüzde bunun gibi kalıcı dolgu teknikleri yerine daha doğal olan ve içeriğinde hyalüronik asit, kollajen gibi maddeler bulunan teknikler daha çok tercih edilmektedir.

Hyalüronik Asit Nedir?

Hyalüronik asit vücudun her dokusunda bulunan bir maddedir. Vücutta hücreler arası yani ekstrasellüler boşlukta bulunur. Göz çevresinde ve yumuşak bağlayıcı dokularda yüksek konsantrasyonda mevcuttur. Hyalüronik asit, hücrelerin korunmasında, yenilenmesinde, çeşitli yaşamsal aktivitelerde önemli rolleri olan bir moleküldür. Günümüzde dolgu materyallerinin içeriğinde mevcuttur.

Kollajen Nedir?

Kollajen cildin doğal gerginliğini ve canlı görünümünü korumasını sağlayan, yenilenmede önemli rolü olan bir proteindir. İnsan veya sığır kaynaklı bir maddedir. Estetik amaçlı uygulamaların içeriklerinde oldukça sık şekilde kullanılmaktadır.

Yüz Dolgusu Etki Süresi – Yüze Dolgu Kalıcılık

“Yüz dolgusu kalıcı mı?” gibi sorularla sıklıkla karşılaşıyoruz. Dermal dolgunun ne kadar süre kalıcı olduğu, yapılan yüz dolgusu, dudak dolgusu veya yanak dolgusu gibi uygulamaların etkisini ne kadar devam ettireceği kullanılacak maddeye göre ve kişiden kişiye farklılıklar gösterebilmektedir. Yaklaşık rakamlar vermek gerekirse, geçici dolgular için 6 ila 18 ay arası bir süreden bahsedebiliriz. Yarı kalıcı dolgu sınıfında ise etki süresi 2 ila 5 yıl gibi olabilmektedir.

Kimlere Yüz Dolgusu Yapılabilir?

Yüze dolgu uygulamaları, bağışıklıkla ilgili hastalıkları olan, yara iyileşmesi problemleri olan, şeker hastası, kanser hastası olan ve de alerjik olarak risk grubundaki kişilere yapılmaz. Yüz dolgusu ve dudak dolgunlaştırma, bu kişiler haricinde doktorun uygun gördüğü tüm hastalara yapılabilmektedir.

Yüz Dolgusu Sonrası

Dolgu uygulamaları sonrası 1 hafta boyunca devam edebilen hafif şişlikler ortaya çıkabilmektedir. Bu şişlikler, dermal dolgunun sus tutma özelliğiyle ilişkilidir. Yine 1 hafta kadar devam edebilen küçük morluklar da görülebilmektedir. Yüz ve dudak dolgusu işlemlerinden sonra, eğer yüzeysel bölgeler hedeflenmişse 4 saat kadar, derin bölgeler hedeflenmişse 12 saat kadar, uygulamanın yapıldığı yerlere su ya da makyaj ürünleri temas ettirilmemelidir. Bunun dışında belirli bir süre sıcak su ya da sıcak ortam maruziyetinden kaçınılmalı, hamam veya saunaya gidilmemelidir.

Yüz Dolgusu Yan Etkileri – Yüz Dolgusu Zararları

Yukarıda da bahsettiğimiz  geçici hafif şişlik ve morluk dışında, eğer doğru şekilde ve kaliteli maddelerle yapılırsa dolgunun bir yan etkisi ya da zararı yoktur. Ortamın hijyeni ve koşulları oldukça önemlidir. Kişi için dolgu uygulamalarında en büyük ortaya çıkabilecek risk alerjilerdir. Ancak bu risk de, risk faktörü olan kişilere yapılmadığından engellenebilmektedir.

Yüz Dolgusu Fiyatları

Dermal yüz dolgusu fiyatları, belirli etkenlere göre değişebilmektedir. Öncelikle işlemin hangi bölgelere ne amaçlı yapılacağı ve buna bağlı olarak da kullanılacak dolgu materyali miktarı önemlidir. Dudak dolgusu fiyatları ile yanak dolgusu fiyatları aynı olmayabilir. Ayrıca Ankara yüze dolgu fiyatları ile diğer illerdeki ücretler de farklı olabilir. 2015 yılında yaptırdığınız yüz dolgusu fiyatları da 2016 yüz dolgusu fiyatları ile farklı olabilmektedir. Ülkemizde tıbbi işlemlerin ücretlerinin belirtilmesi yasalar gereğince yasaktır.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dr. Özge Aydın

Dr. Özge AYDIN, tıp eğitimi 1992 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 2005 yılında ise Sağlık Bakanlığının düzenlediği Medikal Estetik Uygulama programını tamamlamış ve Medikal Estetik sertifikasına sahip olmuştur.

Meclis Devlet Hastanesi'nde, AYM Plastik Cerrahi Merkezi'nde (Mesul Müdürlük), Lazer Life - Elos Polikliniği'nde (Mesul Müdürlük), Hıfzıssıha Zehir Danışma Merkezi'nde (Danışman Hekimlik) ve 112 Komuta Kontrol Merkezi'nde (Danışman Hekimlik) görev yapmış olan Dr. Özge AYDIN, mesleki çalışmalarına şu anda Ankara'da bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir. Ayrıca kendisi American Academy of Aesthetic Medicine üyesidir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Dr. Özge Aydın
Dr. Özge Aydın
Ankara - Medikal Estetik Tıp Doktoru
Facebook Twitter Instagram Youtube