Yumurtanın dondurularak saklanması

Yumurtanın dondurularak saklanması

Yumurtanın dondurularak saklanması diğer IVF tedavilerine oranla yeni ve deneysel bir tekniktir. Tıbbi gereklilik durumunda yumurtalar sperm ile döllenmeden daha ileri yıllarda kullanılmak üzere dondurulabilmektedir. Bu tıbbi gereklilik halleri Sağlık Bakanlığı tarafından yayınlanan genelgelerle detaylandırılmaktadır. Avrupa ve Amerika da en sık olarak rapor edilen tıbbi yumurta dondurma nedenleri evli olmayan hanımlarda kısırlık oluşturma riski yüksek olan kanser tedavisi öncesinde yumurtanın dondurulmasıdır. Kanser tedavisi öncesinde hanımın evli olması durumunda yumurta dondurulması yerine embriyo dondurulması daha yüksek başarı nedeni ile tercih edilmektedir.

37 yaşının altındaki, iyileşme şansının yüksek olduğu ve IVF tedavisinden olumsuz etkilenmeyecek kanser hastalarında kanser tedavisi öncesi, 37 yaşını altında ciddi endometriozis tanısı alan ve gebeliği yakın vakitte düşünmeyen hanımarda, 37 yaşının altında erken menopoz riskinin yüksek olduğu tıbbi rahatsızlıklarda ve 37 yaşının altında gebeliği yakın vakitte düşünmeyen ve gebelik şansının azaldığını düşünen hanımlarda yumurta dondurulması düşünülebilir.

Yumurtalarının dondurularak saklanmasını arzu eden bir hanım yumurtaların döllenmesi ve embriyoların transferi haricinde normal bir tüp bebek tedavisinin tüm basamaklarına ihtiyaç duymaktadır. Tüp bebek tedavisi sonrasında toplanan yumurtalar hemen dondurulmakta ve kullanımına ihtiyaç duyulduğu aşamada çözülerek eşin spermi ile döllenmekte ve oluşan embriyolardan gebelik şansı en yüksek olanlar rahime transfer edilmektedir.

Başarıyı etkileyen en önemli faktör yumurtaların donma ve çözülme işlemi esnasında hayatiyetlerini yitirme riskidir. Insan yumurtası bedenimizdeki en büyük hücrelerden biridir ve yüksek oranda su içerir. Dondurma işlemi esnasında bu su buz kıristallerine dönüşebilmekte ve hücreye zarar vererek yumutanın yaşam ve döllenme şansını engelleyebilmektedir. Buna rağmen gelişen teknoloji bu riski ciddi boyutlarda azaltmıştır. Son yayınlarda % 77 ila % 95 e varan düzeylerde yumurtanın sağlıklı bir şekilde dondurulup çözüldüğü bildirilmektedir. Dondurma ve çözdürme işlemi yumurtanın çevresindeki 'zona pellucida' olarak adlandırılan kabuğun sertleştirmesine neden olmakta buda spermin döllenme esnasında yumurtaya girişini zorlaştırmktadır. Bu nedenle döllenme spermin yumuraya direk enjeksiyonu ile gerçekleştirilen ICSI yöntemi ile sağlanmaktadır. 

Başarı oranları yaklaşık olarak %10 ila 15 arasında rapor edilmekle birlikte 'vitrifikasyon' adı verilen yeni bir hızlı dondurma yöntemi ile gebelik şansının daha da yüksek olabileceği bildirilmiştir. Dondurma ve çözülme işlemlerinden canlı olarak çıkan yumurtalar ile oluşan gebeliklerde dondurma işlemine bağlı gelişen bir doğum arazı riski gözlenmemiştir.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Şahin  Zeteroğlu

Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, lise eğitimini 1985 yılında Kurtuluş Lisesi'nde bitirdikten sonra Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1992 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve 1998 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. 1998 - 2004 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda, 2004 - 2006 yılları arasında ise Mustafa Kemal Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı'nda görev yapmış olan Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, 2006 yılından beri Acıbadem Bursa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir. Doç. Dr. Şahin ZETEROĞLU, European Society for Human Reproduction and Embryology (ESHRE), Türk Jinekoloji ve Obstetri Derneği, Türk Perinatoloji Derneği ...

Etiketler
İnfertilite tedavisi
Prof. Dr. Şahin  Zeteroğlu
Prof. Dr. Şahin Zeteroğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube