Yaz sıcakları tüp bebek tedavisine engel olur mu?

Yaz sıcakları tüp bebek tedavisine engel olur mu?

Sıcakta tüp bebek yapılabilir mi? Sıcak hava sperm ve yumurta kalitesini düşürür mü? Tüp bebek tedavisi için uygun bir hava sıcaklığı var mı? Anne-baba olmak için yaz mevsimi en uygun zaman mı? 

Tüp bebek laboratuvarlarında veya sperm verme odalarında klima sayesinde sürekli sıcaklık kontrolü sağlandığından embriyolar için mevsimlerin herhangi bir önemi yoktur.

LABORATUVAR ISISI SABİTTİR

Çalıştığımız ortamlar sıcak olmadığı için sıcak havanın tüp bebek tedavisinde olumsuz bir etkisi olmaz. Ne sperm, ne de yumurta sıcaktan etkilenmez. Çalıştığımız laboratuvar ortamı zaten hep sabit sıcaklıktadır. Laboratuvar ısısı sabittir; 24-27 derece arasındadır. Öyle olmasaydı yani eğer sıcaktan olumsuz etkilenme olsaydı, nisan ve mayıs aylarında doğum oranları düşerdi. Spermler 40 derecede bozulur ancak baba adaylarının girdikleri sperm odaları da son derece konforlu ve klimalı.

Tüp bebek laboratuvarında kullanılan sperm, yumurta ve embriyo saklanan dolapların ısısı insan vücut ısısı olan 37 derecede sabitlenir. Dolayısıyla onlar da sıcaktan etkilenmez. Zaten sperm, insan vücudundan çıktıktan sonra ne sıcağa ne de soğuğa maruz kalıyor. Laboratuvar ortamında bulunuyor.

YAZ AYLARINDA YURT DIŞINDAN DAHA ÇOK GELİYORLAR

Yazın tüp bebek tedavisine ara vermek gibi bir durum söz konusu değildir. Hatta yurtdışından gelen hastalarımız izinlerini yaz mevsimine göre ayarlıyor ve biz yaz aylarında daha da çok tüp bebek tedavisi uyguluyoruz.

UZUN SÜRELİ AÇLIK ÖNERİLMEZ

Ramazan ayında hastaların bir kısmı tedaviden çekinebiliyor çünkü tedavi sırasında kullanılan ilaçlar ve enjeksiyonlar, hastanın orucunu etkileyebiliyor. Ramazan ayında anne adayına çok uzun süreli açlığı önermiyoruz. Vücudun kan şekerinin düşmesi hastayı olumsuz etkileyebilir. Ayrıca yumurtaların toplanması esnasında kişinin anestezi alacağı için oruç tutamayacağı kendisine söylenmelidir. Bebek anne rahmine yerleştirildikten sonra anne adayı oruç tutmamalıdır.

İĞNELER BUZDOLABINDA SAKLANMALI

Hastalarımızın tedavide kullandıkları iğneler 15-25 dereceden sonra bozulur ya da etkinliği düşer. Dolayısıyla bu iğnelerin hareket halindeyken buz kaplarında taşınmasını ve evdeyken buzdolabında saklanması gerektiği konusunda mutlaka uyarıyoruz. Ancak ilaçların kesinlikle derin dondurucuya konulmaması gerektiğini de vurguluyoruz.

Tüp bebek başarı oranları arasında mevsimsel bir farklılık bulunmadığından kişiler tüp bebek tedavisi için zaman seçimi yaparken; kendileri için en uygun olan, strese girmeyecekleri bir zaman dilimini tercih etmeliler.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Seval Taşdemir

Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, 1962 yılında Manisa'da doğmuştur. ilk orta ve lise öğrenimini Ankara’da tamamlamış olup 1987 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi’nden mezun olmuştur. Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zeynep Kamil Kadın Doğum ve Çocuk Hastanesi'nde yapmış ve Kadın Doğum Uzmanlığı eğitimini tamamlamıştır..  Uzmanlık eğitimini ardından Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nden Tüp bebek eğitimini alan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, ulusal ve uluslararası seminerlere katılarak Endokrinoloji ve İnfertilite alanında da eğitimler almış ve bu alanda uzmanlaşmıştır. Yurtiçi ve yurt dışında yayınlanmış 30'dan fazla makalesi bulunan Op. Dr. Seval TAŞDEMİR, mesleki çalışmalarına Eylül 2002 den itibaren Kadın Doğum ve Tüp Bebek Uzmanı Klinik Direktörü ç ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Op. Dr. Seval Taşdemir
Op. Dr. Seval Taşdemir
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube