Yağ emme (liposuction)

Yağ emme (liposuction)

Tüm uğraşlara rağmen verilemeyen kilolar çoğu insanın ortak problemidir. Liposuction tüm rejim ve egzersizlere rağmen erimeye dirençli ve anormal yerleşimli yağ birikimlerinin tedavisi amacıyla geliştirilmiştir. İlerleyen zamanlarda uygulama alanı genişlemiş ve belli bazı kuralların dışına çıkmamak şartıyla zayıflama ve vücut konturlarının düzeltilmesi için de kullanılır olmuştur. 

Basında çıkan bazı haberlerin de etkisiyle liposuction hem fazla kilolar için sihirli bir değnek hem de ölümcül sonuçları olan bir işlem olarak bilinmekte, insanlar tarafından bir sürü soru işareti ile birlikte algılanmaktadır. 

Liposuction, sınırlı durumlar dışında çoğu zaman sedasyon ya da genel anestezi altında uygulanır. Temel mantık; inceltilmesi planlanan vücut bölgesinin öncelikle özel bir sıvı ile şişirilmesi, bu sıvının yağ hücrelerini şişirerek, emilmeye hazır hale getirilmesini takiben, özel kanüller yardımıyla ve negatif basınç ile yağ hücrelerinin emilmesidir. Ciltte sadece kanüllerin giriş yaptığı yaklaşık 1 cm uzunluğunda izlerin kalması, bu izlerin saklanabilmesi ve bir seansta 4-6 litre yağın vücuttan uzaklaştırılabilmesi bu işlemi son derece cazip hale getirmektedir. İşlem sonrası hastanın hastanede kalması gerekmez ve bir kaç saat sonra taburcu olabilir. Hasta 1-2 gün içerisinde rahatlıkla günlük hayatına dönebilir. 

Uygulama yapılan alana göre hastanın 6 hafta süreyle özel korse ya da bandajlar kullanması gerekmektedir. 

Konunun daha net anlaşılması için soru başlıkları ile anlatımın daha etkili olacağını düşünmekteyim

Liposuction için uygun hastalar kimlerdir? Aslında her yaş grubundaki insana çeşitli amaçlarla liposuction yapılabilir. Burada esas nokta hangi hasta gruplarında liposuction işleminin memnuniyet verici sonuçlar sağladığıdır. Bence ideal kadın hasta; henüz doğum yapmamış, sürekli tedavi almak zorunda olduğu bir hastalığı olmayan, hareket engeli bulunmayan, bel, karın, basen, kalça, uyluk iç yüzü, diz çevresi, çene altı gibi bölgelerde yağ fazlalığı olan ve tüm uğraşına rağmen bunlardan kurtulamayan hastadır. İdeal erkek hasta da benzer özelliklere sahip olmakla birlikte, erkeklerde en sık yağ birikim alanı bel ve göbek çevresidir. Her iki cinste de sigara içmiyor olmak sonucu olumlu etkilemektedir. 

Liposuction ölüme yol açar mı? Hem evet hem hayır demek mümkün. Şöyle ki; sağlıklı ve risk arttırıcı ek rahatsızlığı (kalp hastalıkları, damar hastalıkları, kanser, kontrolsüz şeker hastalığı, hastayı yatağa bağımlı kılan hastalıklar) olmayan kişilerde, literatürde tanımlanan güvenli miktarlarda yağ aspire etmek, diğer ameliyatlardan daha fazla bir risk oluşturmaz.

Ancak; hekim orta- ileri yaş grubunda, kontrolsüz şeker ya da kalp hastası olan, ileri derecede şişman ve hareket kısıtlılığı yaşayan bir hastadan 10-12 litre yağ aspire ederse, bu, azraile 'heeeyyy! Biz buradayıııızzz' diye bağırarak davetiye çıkarmaktan başka bir şey değildir.

Liposuction ile yok edilen yağ dokusu tekrar oluşabilir mi? 

İnsan vücudundaki yağ hücreleri ergenliğin sonuna kadar bölünmeye ve sayıca artmaya devam ederler. Ancak erişkin bir kişinin vücudunda sabit sayıda yağ hücresi vardır. Kişi kilo alıp verdikçe bu hücrelerin sayısında bir artış olmaz ancak hacimlerinde artış olur. Zira bir yağ hücresi kendi hacminin 6-7 katına kadar yağı depolayabilir. Egzersiz, diyet, kavitasyon, radyofrekans gibi bir çok yöntemle elde edilen zayıflama; bu yağ hücrelerinin içerisindeki yağı boşaltmaktan ibarettir. Dolayısı ile zayıflamak için kullandığımız yöntemi bıraktığımız anda bu hücreler tekrar yağ depolamaya başlar ve bizler 3 ayda verdiğimiz kiloyu 3 günde geri alırız. Liposuction işleminde ise direk olarak yağ hücreleri vücuttan uzaklaştırılır. Düşünün ki karın bölgenizde 10 tane yağ hücresi vardı. Bunlar tam kapasite dolu iken (6 kat yağ depolar) 60 birim yağ depolamaktaydı. Diyet ya da egzersiz yaptınız ve bu hücreler içlerindeki yağın çoğunluğu boşalttı. Ama halen 10 tane yağ hücreniz var ve siz yemeye başladığınızda 60 birime kadar yağ depolayabilecekler. Oysa liposuction işlemi ile bu 10 yağ hücresinin 7 tanesini dışarı attınız. 3 tane yağ hücresi kaldı. 

Yemeye devam etseniz bile en kötü ihtimalle 18 birim yağ depolayabilirsiniz. Sonuç olarak; liposuction işlemi istenmeyen yağ birikimlerinizden kurtulmanızla yetinmez, o bölgenin yağ depolayabilme kapasitesini de önemli ölçüde azaltır.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Tamer Şakrak

Op.Dr Tamer ŞAKRAK, 15 Şubat 1977 tarihinde Almanya'da doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994  yılında Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2010 yılında Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Uzmanı olmuştur.   Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2011-2013 yılları arası Eskişehir Acıbadem Hastanesi'nde 2013-2014 yılları arası Esteworld Plastik Cerrahi Hastanesi'nde görev yapmış olan Op.Dr Tamer ŞAKRAK mesleki çalışmalarına 2014 yılından beri kendi kurduğu Regenplast Estetik ve Plastik Cerrahi Kliniği'nde devam etmektedir. Gerek asistanlık gerekse uzmanlık dönemlerinde, bir çok bilimsel makale, bilimsel çalışma ve araştırma yazıları yazmış ve bu çalışmalardan ödüller almıştır. Profesyonel ...

Etiketler
Liposuction ile yok edilen yağ dokusu tekrar oluşabilir mi?
Op. Dr. Tamer Şakrak
Op. Dr. Tamer Şakrak
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube