Yağ aldırma (liposuction) / yağ şekillendirme (liposhaping) nedir?

Yağ aldırma (liposuction) / yağ şekillendirme (liposhaping) nedir?

Yapılan son araştırmalara göre; kadın erkek farkı gözetmeksizin, Liposuction estetik cerrahi girişimlerin başında yer aldığını gösteriyor! Belki spor yapmaya üşendiğimizden, belki öyle bir kültürle büyümediğimizden, belki de çok hızlı sonuca ulaşmak istediğimizden yağ aldırmak kilo problemi olan hemen herkes için neredeyse ilk seçenek. Peki, yağ aldırmak aslında nedir, avantajları nelerdir, sonrasında nelere dikkat etmek gerekir?

Yağ Aldırma (Liposuction) / Yağ Şekillendirme (Liposhaping) Nedir?

Yağ dokusu, yağ hücrelerinden oluşur. Ergenlikten sonra vücutta yeni yağ hücresi oluşmaz. Şişmanlayıp zayıfladıkça var olan yağ hücreleri büyüyüp küçülürler. Yağ dokusu vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Ayrıca yağ dokusundan birçok hormon da salgılanır. Doğumumuzdan sonraki ilk sene yağ hücrelerinin sayısı ve hacimleri ortalama üç misli artar. 5 yaşına kadar yağ hücrelerinde büyüme ve sayıca artma sürer. Buluğ çağından sonraki dönemde yağ hücrelerinin sayıları sabitlenir. Bu sayının, genetik olarak saptanmış olduğu varsayılmaktadır, sayı kişiye özel olup, çevresel faktörlerden etkilenmez. Kilo alıp vermelerde sadece yağ hücreleri içindeki depo yağ miktarı değişir, hücre sayısında bir artma veya azalma olmaz!

Vücudumuzda iki tür yağ dokusu mevcuttur. Bir tanesi deri altında yer alan ve kilo alıp verdikçe kalınlaşıp incelen yağ dokusu. Bu yağ dokusu rejimle ve sporla inceltilebilir. İkinci bir yağ dokusu ise daha derinde yer alır, genetik olarak kodlanmıştır ve rejimden ve spordan fazla etkilenmez.

Yağ dokusu, kadınlarda nerelerde, erkeklerde daha çok nerelerde birikir?

Yağ dokusu kişinin ailesel ve ırksal özelliklerine göre birikim gösterir. Kişisel farklılıklar göstermekle birlikte, yağlanma kadınlarda sıklıkla kalçalar, bacaklar, basenler ve karında, erkeklerde ise göbek ve belde olur. Erkeklerde ayrıca karın içi yağlanma da sık görülür. Bu sorunun giderilmesi sadece diyet ve sporla olabilir. Karın içi yağlanma özellikle kalp hastalıklarına zemin hazırlar ve giderilmesi önemlidir.

Liposuction hayatımıza ne zaman girdi?

Hazır gıdanın, hareketsiz yaşam ve stresin damgasını vurduğu 1980'li yıllardan bu yana fazla kilolar da başımızı derde sokuyor. 1980'li yıllardan bu yana sağlıklı beslenme ve egzersizi hayatlarına bir türlü sokamayan ve estetik kaygısı fazla olan insanlar için liposuction bir çıkış yolu oldu.

Liposuction nedir?

Liposuction cerrahi müdahaleyle, vücudun belli bir bölgesindeki yağ dokusunun alınmasıdır. Bu işleme tıbbi literatürde body sculpting, body contouring, suction lipectomy gibi isimler de verilmektedir. Liposuction işlemi diğer bölgelerinizle uyumu ve oranı sağlayabilen başarılı bir bölgesel şekillendirme ameliyatıdır. Liposuction ilk olarak 1970’te yapılmaya başlanmış olup Fransız bir hekim tarafından uygulanmıştır. Daha sonra dünyada özellikle plastik cerrahlar tarafından kabul görmüş ve günümüzde estetik cerrahinin vazgeçilmez ameliyatlarından biri haline gelmiştir.

Riskleri var mıdır?

Liposuction risksiz bir uygulama sayılabilir; ancak unutulmamalıdır ki; sonuçta bu bir cerrahi müdahaledir ve riskleri vardır. Ayrıca liposuction bir zayıflama yöntemi değildir! Bölgesel yağlanma sorunlarında bir çözümdür. Vücudun içindeki bir dokunun çıkarılması söz konusu olduğundan bünyeyi zorlayacak ve bazı dengeleri bozacak bir işlemdir. Vücudun bu zorlukları atlatabilecek kadar dirençli ve sağlıklı olması gereklidir.

Liposuction´ın amacı nedir?

* Vücudu şekillendirmek (liposhaping ve liposculpturing): Yağ fazlalığı olan bölgelerden liposuction ile alınan yağların bir kısmının yağ dokusunun eksik olduğu vücut bölgelerine verilerek vücut hatlarının şekillendirilmesidir. Örneğin, bel bölgesinden alınan yağların basene verilerek daha feminen bir görünümün oluşturulması işlemi. 



* Kilo verdirmek: Spor ve diyetle aşırı kilolarından kurtulamayan hastalara uygulanır. Hastanın kilosuna bağlı olarak bir seansta 10 litrenin üzerinde yağ alınabilir.

* Erkeklerde görülen jinekomasti denilen meme büyümesini tedavi etmek.

* Boyun germe, karın germe ve meme küçültme ameliyatlarında bölgenin daha iyi şekillendirilmesini sağlamak.

Liposuction`dan kimler yarar görür?

Liposuction işleminden yarar görecek hastalar iki gruba ayrılır;

Birinci grup genel anlamda; 
Aşırı yağlanması olmayan ancak vücutta yağ dağılımının düzensiz olduğu (basen, üst bacak bölgesi) hastalardır. Vücut kitle indeksleri normal sınırlar içerisindedir. Liposuction işleminden sonra hastalar kilo alsalar bile daha önce şikâyetçi oldukları bölgelere yağ toplanması olmayacaktır. Yani liposuction ameliyatı, vücudun yağ dağılımını kalıcı olarak değiştirmektedir. Uzun yıllar liposuction uygulamaların neredeyse tamamı bu gruptaki hastalara uygulanmıştır. Bir diğer hasta grubu ise vücut kitle indeksleri normal sınırların üzerinde olan ve halk arasında toplu ya da şişman tabir edilen kişilerdir.

Liposuction neyi sağlamaz?

Liposuction, alınan yağ dokusu yüzünden, kiloda bir azalma yaratır; ama düzenli egzersizin ve sağlıklı bir beslenme programının sağlayacağı; kalp-damar sisteminin, akciğerlerin güçlenmesi, hormon dengesinin sağlanması, insülin direncinin düşmesi gibi faydaları sağlamaz. Ayrıca aşırı kilolu olma durumunun vücutta sebep olduğu anormallikleri de gidermez ve başka bir sağlık riski oluşturan, derinin iç katmanlarındaki ya da iç organların çevresindeki yağ dokusuna müdahale etmek söz konusu değildir.

Nasıl yapılır?

İşlemin ilk aşaması ameliyat öncesi çizimleridir. Hasta ayakta iken vücudun nerelerinden ne kadar yağ alınacağı ve nerelere yağ ilave edileceği belirlenir. Ardından hasta ameliyata alınır. Yağ alınacak bölgelere uyuşturucu (lokal anestezi) ve kanamayı önleyici (adrenalin) ilaçlar içeren sıvı verilir. Küçük delikler açılır. Bu deliklerden ince borular (kanüller) sokularak vakum yardımı ile yağ dokusu emilir. Vakum enjektörlerle ya da motor yardımı ile oluşturulur. Yağ verilmesi planlanıyorsa (liposhaping) emilen yağ steril bir ortamda toplanır, yıkanır, süzülür ve gerekirse santrifüje edilerek yoğunlaştırılır. Hazırlanan yağ, ilave edilmesi gereken bölgelere daha ince kanüllerle verilir.

Liposuction Hangi Değişik Tekniklerle Uygulanabilir?

* High-definition Liposhaping: Hi-def liposhaping çok ince ayrıntılar gözetilerek yapılan bir yağ şekillendirme cerrahisidir. Kilosu az olan, düzenli spor yapan ve deri elastikiyeti iyi olan genç hastalara uygulanabilir. Yağlar belli yerlerden alınıp belli bölgelere verilir. Bu yöntemle erkeklerde karın kasları görünümü (6-pack) oluşturulur, kadınlarda kasıklar belirginleştirilir, bel gamzeleri yapılabilir. Karında ve sırtta çekici ışık oyunları gerçekleştirilebilir.

* Vakum Liposuction: Yağ emme işlemi genellikle vakum yardımı ile yapılır. Vakum oluşturmak için ya enjektörler ya da motor sistemleri kullanılır. Emme işleminden önce yağ dokusu parçalanarak liposuction işlemi kolaylaştırılabilir.

* Ultrasonik Liposuction: Yüksek frekanslı ses dalgaları özel kanüller vasıtasıyla emilecek yağ dokusuna iletilir ve yağ hücreleri parçalanır. Böylece ameliyatta oluşabilecek kanamalar azaltılır ve daha fazla yağ almak mümkün olur. Gevşek ciltlerde kasılmayı da artırarak ameliyat sonrasında daha sıkı bir cilt yapısı elde edilmesine yardımcı olur. Ultrasound tekniğinin de kullanımı ile 10 litrenin üzerinde yağ almak mümkün olmaktadır.

* Vaser Liposuction: Vaser’ın en büyük avantajı yağ dokusunu parçalayarak işlemi kolaylaştırmasıdır. Özellikle sırt bölgesi ve erkek memelerinde bu önemli bir avantajdır ve cerrahın daha az yorulmasını sağlar. İkinci bir avantajı ise cildi sıkılaştırarak toparlanma sürecini kısaltıyor olmasıdır.

* Lazer Lipoliz: Liposuction öncesi küçük deliklerden kanüller sokulur ve yağ dokusu lazer ile parçalanır. Bu işlemin ardından vakum yardımı ile yağ alınır. Eğer sınırlı alanlarda uygulanacaksa ve çok az miktarda yağ alınacaksa sadece lazer uygulanır ve yağ emilmez, yağın kendi kendine erimesi beklenir.

* Radyo Frekans: Aynı lazer ve ultrasonik sistemlerde olduğu gibi, liposuction öncesi ya da sonrasında, yağın alındığı bölgeye derinin altından radyofekans uygulanabilir. Bu yöntem de cildin kendisini toplama süresinin kısaltır.

Liposuction En Sık Hangi Bölgelere Uygulanır?

* Karın ve bel çevresi

* Kalçalar

* Uyluk iç ve dış yanı

* Dizlerin birbirlerine bakan yüzleri

* Boyun

* Üst kol

* Meme (erkek ve kadın)

Daha Az Uygulanan Bölgeler:

* Bacakların dizin altında kalan kısımları: Özel ince kanüller ile yapılmalıdır, özellikle lipoödem vakalarında tercih edilir.

* Gluteal bölge (popo): Gluteal bölgenin kalkık ve dolgun görünümü negatif yönde etkilenebileceği için; daha çok asimetri olan ve gluteal bölgenin aşırı çıkıntılı olmasından şikayetçi olan vakalarda tercih edilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Evrim Uçkunkaya

Op.Dr Evrim Uçkunkaya, 1978 yılında İstanbul’da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2002 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, Dreifaltigkeits Hastanesi'nde tamamlayarak 2010 yılında Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi uzmanı olmuştur.  2004-2006 yılları arasında Almanya Köln’de “Praxisklinik in Haubrichforum”da Dr. Med. Winfried Gutbrod ve Dr. Med. Savaş Uçkunkaya’nın yanında Genel Cerrahi ve Plastik Cerrahi alanında; 2006-2009 yılları arasında ise Almanya Köln’de “Dreifaltigkeits Hastanesinde” Dr. Med. Dirk F. Richter ile Plastik ve Estetik Cerrahi alanında çalıştı. Bu dönemde Post Bariatrik cerrahi konusunda eğitim ve araştırmalarına yoğunluk verdi. Almanya, Amerika ve Avrupa’nın diğer şehirlerinde bir çok Post Bar ...

Etiketler
Liposuction nedir?
Op. Dr. Evrim Uçkunkaya
Op. Dr. Evrim Uçkunkaya
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube