Vücutta ağır metal birikiminin hastalıklarla ilişkisi nedir?

Vücutta ağır metal birikiminin hastalıklarla ilişkisi nedir?

Vücutta ağır metal birikimi kronik yorgunluk, kronik ağrı, bağışıklık sistemi hastalıkları ve bağırsak mantarı (candida albicans) gibi çeşitli sağlık sorunlar ile ilişkilidir. Bu yazımda da ağır metal zehirlenmesinden, ağır metallerden nasıl detoksifiye olabileceğimizden, ağır metallerle nasıl maruz kaldığımızdan ve vücutta ağır metal birikiminin nelere yol açabileceğinden bahsedeceğim.
Vücutta ağır metallerin olması normaldir fakat bu ağır metallerin arsenik, kadmiyum, kurşun ve civa gibi toksik ağır metallerin olmamasını istiyoruz. Vücudun sağlıklı fonksiyon gösterebilmesi için çinko ve demir gibi ağır metallere belli miktarlarda ihtiyacı vardır ve sağlığa faydalı olan bu ağır metallerin fazlasının da vücutta toksik etki yarattığı unutulmamalıdır. Toksik özelliği sahip ağır metallerin vücutta birikmesi sonucu zamanla sağlık sorunlarına yol açmaktadır. İnsan vücudu ne yazık ki vücutta biriken ağır metali uzaklaştıramamaktadır. Bu yüzden ağır metal detoksu sağlık için son derece önemlidir. Aksi halde vücutta biriken ağır metal çeşitli hasarlar oluşturmaktadır.
Günümüzde ağır metal zehirlenmesinin sık görülme sebepleri arasında gündelik hayatta ağır metallere sık maruz kalınması yer almaktadır. Sanayileşme ile birlikte soluduğumuz hava her geçen gün daha fazla ağır metal içerir hala gelmektedir. Kirli hava dışında yemek yapılan tencere, dip balıklarını sık tüketmek, sigara kullanmak, bazı ilaçlar, amalgam dolgular, aşılar ve ağır metal içeren su tüketmek gibi çeşitli faktörler vücutta ağır metal birikimine yol açmaktadır.

Ağır metallerin vücutta birikip toksik hale gelmesiyle birlikte hücresel fonksiyonlar bozulmakta ve çeşitli sağlık sorunlarına yol açmaktadır.
Vücutta ağır metal birikimi nelere yol açabilir?
-Kronik inflamasyon ve kronik ağrı
-Kronik Yorgunluk
-Bağırsak Mantarı (Candida Albicans)
-İnfertilite (Kısırlık)
-Vitamin ve mineral eksiklikleri
-Nörolojik hastalıklar
-Kardiyovasküler hastalıklar
-Böbrek hastalıkları
-Baş ağrısı
-Konstipasyon (Kabızlık)
- Depresyon
-İnsomnia (Uykusuzluk)

Sağlıklı bir vücut fonksiyonu için bağırsakta yer alan candida albicans mantarının belli bir düzeyde olması gerekmektedir. Bu mantarın aşırı çoğalması sonucu sağlık bozulmakta ve birçok hastalığa yakalanma riski artmaktadır. Bilimsel araştırmalara baktığımızda vücutta ağır metal birikimi ile candida albicans mantarının aşırı çoğalması arasında bir ilişki olduğunu görüyoruz. Bunun sebebi ise vücutta biriken ağır metallerin bağırsak florasına zarar vermesidir. Sağlıklı bir bağırsak florasında iyi bakteriler candida albicans mantarının aşırı çoğalmasına engel olur. Vücutta ağır metallerin birikmesi bağırsakta yer alan iyi bakterilere zarar verir ve candida albicans gibi sağlığa zarar veren mantarların çoğalmasına sebep olur. Candida albicans mantarının aşırı çoğalması sonucu toksinler kolayca vücuda geçerek bağışıklık sistemini zayıflatır ve birçok hastalığa yakalanma riskini arttırmaktadır.
Eğer mantar enfeksiyonu tedavisi görüyorsanız mutlaka vücudunuzda ağır metal düzeyinizi de kontrol ettirmeniz faydalı olacaktır. Vücudunuzda ağır metal birikimi varsa mantar enfeksiyonu tedavisinden sonuç görmek için vücudunuzda birikmiş olan ağır metallerden kurtulmanız gerekmektedir.
Ağır metal detoksunda dikkat edilmesi gereken faktörlerin başında bağırsak sağlığı yer almaktadır. Bağırsak florasını iyileştirmek için probiyotik besinlerden ve probiyotik supplementlerden destek alınmalıdır. Yazımın başında ağır metallerin hücresel hasara yol açtığından bahsetmiştim. Bu yüzden beslenme programının hücresel hasara karşı koruyucu olan antioksidan besinlerden zengin olmasına dikkat edilmelidir. Ağır metal detoksunda dikkat edilmesi gereken diğer faktörler arasında sülfür içeren besinlerden zengin beslenmek, yeterince su içmek, ağır metal içeren deniz ürünlerini tüketmemek ve işlenmiş besinlerden uzak durmak yer almaktadır. Ağır metal detoksunda da beslenme programı kişiden kişiye göre değişmektedir çünkü herkesin medikal durumu birbirinden farklıdır. Sonuç olarak vücutta ağır metal birikiminin sağlığı tehdit ettiğini biliyoruz; bu yüzden de vücutta ağır metal birikimine yol açan faktörlerden mümkün olduğunca uzak durmaya çalışmak gerekmektedir. Mümkün olduğunca diyorum çünkü kirli havadan uzaklaşmak günümüzde ne yazık ki imkansız. Sigara kullanmamak yada sigara kullanmayı bırakmak, ağır metal içeren deniz ürünleri tüketmemek, ağır metal içermeyen su içmek ve işlenmiş besinlerden uzak durmak bizim elimizde olan şeyler. Bir başka önemli faktör ise ağır metal birikiminin vücutta vitamin ve mineral eksikliğine yol açmasıdır. Vitamin ve minerallerin sağlıklı yaşam için olmazsa olmaz olduğunu biliyoruz. Hangi vitamin ve minerallerin eksik olduğu belirlenip, beslenme programında eksik olan vitamin ve mineraller içeren besinlere yer verilmelidir. 

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dyt. Tuğba Cici

Dyt. Tuğba CİCİ, lisans öncesi öğrenimini Neuenmarkt-Wirsberg Grund und Hauptschule'de (Almanya), Markgraf Georg Friedrich Gymnasium'de (Almanya) ve Hamdi Bozbağ Anadolu Lisesi'nde tamamlamştır. Ardından İstanbul Bilim Üniversitesi Beslennme ve Diyetetik başlamış olduğu lisans eğitimini 2014 yılında tamamlayarak Diyetisyen unvanı almıştır. Lisans eğitimini tamamladıktan sonra başlamış olduğu Acıbadem Üniversitesi Beslenme ve Diyetetik yüksek lisans eğitimine hala devam etmektedir. Mesleki çalışmalarına Vital Fulya Plaza'da bulunan özel merkezinde devam eden Dyt. Tuğba CİCİ, üniversite eğitimi süresince ve sonrasında pek çok mesleki kongre, eğitim ve seminere katılmıştır. Ayrıca kendisi iyi derecede Almanca, İspanyolca ve İngilizce bilmektedir. Dyt. Tuğba CİCİ'nin katılmış olduğu eğitim, konferans ve seminerlerden bazıları şöyledir; ...

Etiketler
Ağır metal zehirlenmesi
Dyt. Tuğba Cici
Dyt. Tuğba Cici
İstanbul - Diyetisyen
Facebook Twitter Instagram Youtube