Varis tedavisinde güncel yaklaşımlar

Varis tedavisinde güncel yaklaşımlar

2000  yılından önce varis hastalığının tedavisi genel anestezi altında halk arasında açık ameliyat da denilen vena safena manga stripping (VSM Stripping ) operasyonu idi. Bu tür ameliyatlarda hasta genel anestezi almak zorunda idi.Hastanın varis olan bacakta kasık bölgesinde yaklaşık 5 cm lik bir kesi açılır ve vena safena manga kasık seviyesinde bağlanırdı.Aynı şekilde ayak bileği hizasında da yaklaşık 2 cmlik bir kesi ile varisli damarın alt ucu bulunur içine bir tel gönderilir ve o damar kasıktan ayak bileğine kadar adeta etraf dokulardan soyularak çıkarılırdı.Ameliyat sonrası toparlanma dönemi hasta için oldukça uzun ve ağrılı geçerdi.Bacakta yaygın morluklar olur ve bu hasta için oldukça endişe verici olurdu.Ameliyat sonrası parestezi denilen bacakta sinir harabiyetine bağlı his kaybı olabilir be bu hasta ive hekim çin oldukça can sıkıcı olabilirdi.

2001 yılında dünyada ilk olarak EVLA yöntemi olarakta adlandırılan lazer ile varis ameliyatları yapılmaya başlandı.Halk arasında kapalı ameliyat olarakta bilinen EVLA /EVRA operasyonlarında hastanın genel anestezi almasına gerek yoktur. Lokal anestezi ile operasyon uygulanır. Kesi,dikiş uygulanmaz.Hasta ameliyattan 2 saat sonra yürüyebilir,ağrısız bir ameliyat şeklidir.Açık ameliyat sonrası görülen bacaktaki morarmalar görülmez. Bu avantajlarından dolayı EVL tüm dünyada venöz yetmezlik(varis) tedavisinde ilk seçenek haline gelmiştir.

VSM venöz yetmezliğinde EVL de VSM’ ye diz seviyesinden Ultrason (US) kılavuzluğunda bir iğne ile girilir, İnce bir kateter kasığa kadar ilerletildikten sonra VSM çevresine US kılavuzluğunda tümesen anestezi uygulanır, Kateterin içindeki fiberden lazer enerjisi verilerek VSM kasıktan diz seviyesine kadar kapatılır.

VARİS TEDAVİSİNDE SKLEROTERAPİ

Hastaya kozmetik anlamda rahatsızlık veren örümcek ağı şeklindeki yüzeysel kılcal damarlar halk arasında iğne tedavisi olarakta bilinen skleroterapi ile tedavi edilebilir.Skleroterapide polidocanol denilen sklerozan bir madde insülin enjektörü ile hastalıklı damarlara verilir.Polidocanol kılcal damarların içinde endotel hasarına neden olur ve hastalıklı damarlar da fibrozis gelişir .Bir kaç ayda bu kılcal damarlar görünmez hale gelir.

Son yıllarda popüler olan köpük skleroterapisinde ise polidocanol hava ile karıştırılarak kö-pük haline getirilir ve hastalıklı  damara enjekte edilir. Günümüzde kılcal varisler için en sık kullanılan yöntem sıvı skleroterapidir, büyük variköz venler için de köpük skleroterapi en sık kullanılan yöntemlerdir.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Banu Küçükpolat

Op. Dr. Banu Küçükpolat, 1979 yılında İstanbul’da dünyaya geldi. İlkokulu tamamlamasının ardından ortaokul ve liseyi Bakırköy Yahya Kemal Beyatlı Lisesi’nde bitirdi. Dr. Küçükpolat, 1998 yılında Yeditepe Üniversitesi Tıp Fakültesi İngilizce bölümüne başladı ve 2004 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Ardından ihtisası eğitimine 2005 yılında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde Anesteziyoloji ve Reanimasyon bölümünde başladı ve aynı yıl İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesinde‘nde Aile hekimi asistanı olarak göreve başladı. Dr. Küçükpolat, 2006 ile 2007 yılları arasında İstanbul  Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Aile hekimi asistanı olarak görevini sürdürdü, 2008 yılında Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kalp ve Damar Cerrahisi bölümünde asistan doktor olarak göreve başladı.2014 yılında Kalp ve Dam ...

Etiketler
Güncel varis tedavisi
Op. Dr. Banu Küçükpolat
Op. Dr. Banu Küçükpolat
İstanbul - Kalp Damar Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube