Varis ve kılcal damar tedavisi

Varis  ve  kılcal damar tedavisi

Varis ve kılcal damar lezyonları nedir?

Damar lezyonları deri yüzeyine çok yakın noktalarda bir ağ görüntüsünde olup derinin kırmızı veya mor renklerde görünmesine sebep olur. Vari ve kılcal damar lezyonları aynı zamanda hemanjioma, telangiectasia, angioma veya port-wine stain gibi isimler ile de anılmaktadır.

Varis ve kılcal damar lezyonları için uygulanan yöntemler nelerdir?

Senelerden beri yakın tıp tarihi içinde tedavi yöntemleri olarak birçok çeşit kullanılmıştır. Bu tedavilerin arasında cilde madde enjeksiyonları, elektrocerrahi, geleneksel cerrahi yöntemler, X-ışınları tedavisi denenmiş metotlar arasında. Yapılan bu tedaviler içerisinde bazı hastalarda başarı görülürken, bazı hastalarda tatminkar ve istikrarlı sonuçlar alınamamış.

Varis ve kılcal damar lezyonları tedavisinde lazer ne zamandan beri kullanılıyor?

Lazerle yapılan varis ve kılcal damar tedavisi 1980’erden beri başarılı bir şekilde kullnaılan farklı bir yöntemdir. Sarı ışık yayan lazer kılcal damarları seçerek hedefler ve tedavisi yapılır. Lazer tedavisi sürekli gelişen ve yaygınlaşan ve birçok alanlarda kullanılmaya başlanan bir tedavi şeklidir.

Varis ve kılcal damar tedavisi için kaç seans uygulanmalı?

Lazerle yapılan varis ve kılcal damar tedavisi genellikle birden fazla uygulanan seanslar ile sonuç alınabilmektedir. Oluşan varis ve kılcal damarın çeşitliliğine göre 4 seanslık uygulamadan 12 seanslık uygulamaya kadar tedavi sürebilir.

Varis ve kılcal damar tedavisi ne kadar sürer?

Lazerle yapılan tedavi yönteminde hastanın lezyon yoğunluğuna göre ve kişinin durumuna göre özel planlanmalıdır. Lezyonun yoğunluğuna göre ve verilecek ışın dozuna göre seansların aralıkları ayarlanır. Birkaç hafta ile birkaç ay arasında değişiklik göstermektedir.

Varis ve kılcal damar lezyonları tedavisi ağrılı mıdır?

Lazerle yapılan tedavi yönteminde uygulamanın yapılan alanında acı oluşabilmektedir. Bu acıyı minimum düzeyde tutabilmek için bölgeye anestetik kremler uygulanır.

Varis ve kılcal damar tedavisi etkili midir?

Yapılmış olan araştırmalar ve alınan sonuçlar dahilinde lazer ile damar tedavi uygulaması etkili ve güvenli olduğu görülmüştür. Ancak nadiren de olsa %100 sonuç alınamadığı durumlar da olmuştur.

Varis ve kılcal damar tedavisinin yan etkisi var mıdır?

Yapılan bu tedavi yöntemindeki yan etkiler çok minimal durumdadır. Nadiren görülen durumlarda uygulamanın yapıldığı bölgelerde cilt rengin açıldığı veya koyulaştığı görülmüştür. Hassas ciltlerde uygulama sonrası kabuklanma ve enfeksiyon riski de görülebilir.

 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Murat Türegün

Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, 1963 yılında Ankara'da doğmuştur. Lise öğrenimini TED Karabük Koleji'nde bitirdikten sonra, 1979 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1985 yılında GATA'da tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1993 yılları arasında GATA Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştır. Cleveland Clinic Plastic Surgery Department'ta 1 yıl boyunca çalışmalar yapmış olan Prof. Dr. Murat TÜREGÜN, aynı süre zarfında Ankara Belis Estetik Cerrahi ve Lazer Merkezi'nde de görev yapmıştır. 1999 yılında Doçent, 2005 yılında ise Profesör unvanı almış olan Dr. TÜREGÜN, 2007 yılından beri yurtdışında da ameliyatlar yapmakla beraber, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan Marebelis Estetik'te devam etmektedir. Estetik Cerrahi, Mikrocerrahi, Maksillofasyal Cerrahi, Or ...

Etiketler
Varis ve kılcal damar tedavisinin yan etkisi var mıdır?
Prof. Dr. Murat Türegün
Prof. Dr. Murat Türegün
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube