Vakum aspirasyon kürtaj

Vakum aspirasyon kürtaj

Kürtaj işlem günümüzde sıklıkla vakum yöntemi ile yapılır. Vakum yönteminde aspiratör veya plastik vakumlu enjektör kullanılır. Rahim içinde fetüs'e ulaşmak ve aspire etmek için karmen kanülü dediğimiz aspirasyon çubukları kullanılır. Rahim içine bu kanüllerle girilerek vakumlu enjektörler veya aspiratörle gebelik materyali aspire edilerek boşaltılır. Bu yötem genellikle küçük gebeliklerde kullanılan basit ve risksiz bir yöntemdir. İşlem sıklıkla 5 - 10 dakikayı geçmez. Vakum aspirasyon küretajı lokal veya genel anestezi ile yapılabilir. Bazen vakum küretaj ile alınamayan materyaller sharp küret dediğimiz metal aletlerle boşaltılır. Bu işlem ustalık ve titizlik gerektirir. Ayrıca kürtajda kullanılan bu aletlerin sterilizasyonu enfeksiyon açısından çok önemlidir.

Kürtaj nasıl yapılır?

Hasta jinekolojik masada dorsal lithotomi yani normal jinekolojik muayene pozisyonda hazırlanır. Genel anestezi ile yapılacaksa damar yolu açılır. Vajene spekulum denilen rahim ağzına ulaşmayı sağlayan muayne aleti yerleştirilir. Vajen steril solusyonla yıkanır. Rahim ağzı üst bölgesinden tenekülum denen aletle tutulur. Bu alet sayesinde rahim ağzı sabit tutularak genişletmek için buji denilen aletler rahim ağzı kanalına sokulabilir. Eğer lokal anestezi ile kürtaj yapılacaksa genişletme işlemine geçilmeden önce rahim ağzı çevresindeki dokulara lokal anestezik madde uygulanır. Rahim ağzının dilatasyonu yani genişletilmesi işlemi yapılır.Küçük gebeliklerde rahimağzını genişletmeden de kanülle rahmin içine girilebilir. Rahmin içine vakum kürtaj yapılacaksa karmen kanülü yerleştirilerek gebelik materyali aspire edilir veya klasik yöntemle yapılacaksa metal küretlerle rahmin her bölümü kazınır. Günümüzde küçük gebelikler için vakum küretaj yöntemi kullanılmaktadır.

İlaçlar ve kontrol : Kürtaj işleminden sonra genellikle hastaya kullanması için antibiyotik ve ağrı kesici ilaçlar reçete edilir. Hasta genellikle işlemden 1 hafta sonra kontrole çağırılır. Kürtaj sonrası aşırı ağrımız veya kanamamız olursa hekimimize zaman kaybetmeden danışmamız gerekir. Kürtaj sonrası 3-5 gün süren hafif ağrı ve en fazla 1 hafta süren az miktarda kanama normaldir. Bazen kanama sadece 1-2 gün sürebilir veya hiç kanama olmayabilir, bunlar normal durumlardır. Kürtajın yapıldığı gün duş, banyo serbesttir. Kanama geçtikten sonra cinsel ilişkiye girilebilir. Beklenen adet bazen kürtaj sonrası gecikebilir. Eğer kürtaj sonrası doğum kontrol önlemleri almamışsak yine gebe kaldığımızı düşünebiliriz.

Bu makale 19 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Melik Yazır

Op. Dr. Melik Yazır, 26.06.1968 tarihinde Manisa'da dünyaya geldi.  İlkokul, ortaokul ve lise öğrenimlerini Manisa' da tamamlamasının ardından tıp eğitimini Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde sürdürdü ve 1993 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanını aldı. Dr. Yazır, mecburi hizmetini Batman'da tamamlamasının ardından 1994 yılında Çukurova Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum bölümünde ihtisasına başladı ve Perinatoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Oktay KADAYIFÇI'nın asistanlığı görevini yürüttü. İhtisasını 1998 yılında İzmir Atatürk Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Prof.Dr.Atilla KÖKSAL şefliğindeki 3.Kadın Hastalıkları ve Doğum Klinigi'nde tamamlayan Dr. Yazır, 1999 yılında Turgutlu Devlet Hastanesi'nde göreve başladı. Dr. Yazır 2000 yılında Kıbrıs Girne Askeri Hastanesinde askerlik hizmetini tamamlamasının ardında ...

Etiketler
Kürtaj nasıl yapılır?
Op. Dr. Melik Yazır
Op. Dr. Melik Yazır
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube