Vajinismus tedavisinde yalnız değilsiniz!!!

Vajinismus tedavisinde yalnız değilsiniz!!!

VAJİNİSMUSUN BAŞARILI YÖNETİMİ: EKLEKTİK YAKLAŞIM

Vajinismus, cinsel birleşme sırasında vajinanın dış üçte birlik kasında tekrarlayan ya da kalıcı istem dışı kasılmasıdır. Fiziksel sebepler dışlanmalıdır. Vajinismus primer ve sekonder vajinismus olarak sınıflandırılır. İnflamasyon, enfeksiyon, travma, nörolojik hastalıklar, inkontinans, anorektal problemler dışlanmalıdır.

Bu yazı, başarılı bir vajinismus tedavisini anlatır.

25 yaşındaki bir bayan kliniğe cinsel işlev bozukluğu nedeniyle başvurur. Cinsel ilişki sırasında vajinasında gerginlik ve ağrı tanımlar. Bu belirtiler evliliği izleyen üç ay boyunca olmuştur. Hasta düğünden 10 gün sonraya kadar penetratif cinsel ilişkiyi ertelemiştir. Her cinsel ilişki denemelerinde, hasta bacaklarını açmaz ve ağlar. Şiddetli kasılma ve ağrı şikayeti vardır. Çift sadece ön sevişme yapar. Hastaya jinekolog muayenesinden sonra birincil vajinismus tanısı koyulur ve genel anestezi altında himenektomi yapılır ancak herhangi bir düzelme olmaz. Altı hafta sonra çift bize başvurur. Başvurduğunda üzüntü, değersizlik, depresif duyguları hakimdir. Hastanın daha önceye ait depresyon hikayesi yoktur. Aile hikayesi de negatifdir. Utangaç ve hassas bir kişilik yapısı vardır. Cinsel istismar hikayesi yoktur. Dini kökenli bir aile yapısı vardır ve seks külterel normlara göre açıkça ele alınmamıştır. Ancak çevre aşırı sıkı ve kısıtlayıcı da değildir. Düzenli adet görüyordu. Fizik muayenede özellik yoktu. Jinekolojik muayeneye izin vermemişti. Hastanın mental muayenesi depresifti. Evlilik hakkında umutsuz fikir ve kaygıları vardı. Hastaya vajinismus ve depresyon tanısı koyuldu. Davranış terapisi önerildi. Hastaya üç seans cinsel terapi uygulandı. Seanslara eşiyle birlikte katıldı. Egzersizler kendisi ve eşi tarafından evde de yapıldı. Hastaya üreme anatomisi ve cinsel eylemin fizyolojisi anlatıldı. Hastanın cinsel organları hakkında rahat olması için aynayla cinsel bölgesine bakması istendi. Vajina girişini çevreleyen, pubococcygeal kas kontrolüne yardımcı, kegel egzersizleri öğretildi. Sonrasında parmak egzersizleri hem uzman tarafından hem de çift tarafında yapıldı. Ve üç seansın sonunda vajinal kayganlaştırıcılarla normal cinsel ilişki sağlandı. Bu hastamıza eklektik bir yaklaşım uygulandı. Hasta bilgilendirildi, parmak ve kegel egzersileri öğretildi. Davranış tedavisi yapıldı. Ve bu vajinismusun başarılı bir yönetimi için doğru bir yaklaşım olmuştur.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç

Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç, 1972 yılında Ankara Polatlı'da dünyaya geldi. İlk, orta ve lise öğrenimini Polatlı’da tamamladı. 1990 yılında  Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'ni kazanan ve lisans eğitimine başlayan Dr. Soytürk Koç, 1997 yılında mezun olarak Tıp Doktoru unvanını aldı. 1997 yılında Başkent Üniversitesi Hastanesi'nde kısa bir süre kardiyoloji asistanı olarak çalıştı. 1998 yılında Tus'u birincilikle kazanan Dr. Soytürk Koç, ihtisasını Zekai Tahir Burak Kadın Hastalıkları ve Doğum Eğitim Araştırma Hastanesinde kadın doğum üzerine sürdürdü ve 2002 yılında uzman doktor unvanını aldı. Dr. Soytürk Koç, 2003 yılında Newyork'da  Brooklyn Methodist Hospital'da ileri endoskopik uygulamalar konusunda eğitim aldı. Meslek hayatına 2006 yılında Yozgat'ta Sorgun Devlet Hastanesi'nde başlayan Dr. Soytürk Koç, 2007 ile 2009 tarihleri ...

Etiketler
Vajinismus belirtileri
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Op. Dr. Ümmügülsüm Soytürk Koç
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube