Vajinismus soruları ve yanıtları

Vajinismus soruları ve yanıtları

6 yıllık evliyim, eşimle ilk gece başlayan kabusum halen devam ediyor. Ben vajinismus hastasıyım. Burada bir jinekologa gittim, bazı tavsiyelerde bulundu ama çok umut vermesine rağmen sorunum çözülmedi. Ne yapabilirim?

Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismusun %100 çözümü vardır, rahat olun, umutsuzluğa kapılmayın. Vajinismus; cinsel ilişkiye girme denemelerinde hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir hastalıktır. Vajinismus özel bir ilgi ve uzmanlık alanı olan cinsel terapist tarafından cinsel terapi ile tedavi edilebilir. Hipnoz destekli, içgörü yönelimli ve eğitime dayalı yoğunlaştırılmış holistik psikoterapi ve evlilik terapisi tekniklerinin yer aldığı cinsel terapinin süresi hastalığın şiddetine göre birkaç seanstan 12 seansa kadar değişebilir.


10 yıllık evliyim, eşimle cinsel ilişkiye girme denemelerimde kasılıyorum, endişe ve korkuya kapılıyorum, panik halinde bacaklarımı kapatarak eşimi üzerimden atıyorum. Her seferinde kötü bir şey olacak, acıyacak veya kanayacak diye korkumdan bir türlü rahat olamıyorum, herkesin yaptığı bir şeyi yapamıyorum. Kendimi çok kötü hissediyorum. Ne yapabiliriz?

Uygun olmasa da herhangi bir beklenti oluştuğunda, kişiler beklentileri ile uyumlu hareket etmeye çalışırlar.  “Yazgı çağırma”, “sakınan göze çöp batarmış”, “kırk gün deli dersen deli olur”, “ben sana demiştim”  türünden ifadelerin işaret ettiği kendini doğrulayan kehanet kavramına göre; doğru ya da yanlış herhangi bir inanç veya beklenti, bu tanımlamayı doğrulayacak yeni bir davranış ortaya çıkarmakta ve bu olayın sonucunu veya kişinin davranışını etkilemektedir. Sonuçta, beklentiler gerçek olur, sanki sihirli bir güç sayesinde beklenti doğrulanır. Eşiyle cinsel ilişkiye girdiğinde eşinin ona zarar vereceğini, ağrı ve acı duyacağını düşünen ve buna inanan bir kadın cinsel ilişkiyi ret eden bir davranış sergileyecektir. Bu süreçte hasta eşinin nasıl davranacağına ilişkin bir beklentiye girmekte, eşine karşı bu beklentiye uygun bir tutum sergilemekte ve eşi de onun tutumuna uygun davranışlar geliştirmektedir. Böylece bilimsel olarak başlangıçta gerçekliği olmayan bir şey gerçekleşmiş olmakta, cinsel ilişkiye girilememektedir. Bu nedenle rahat olun, önce bir jinekologa giderek muayene olun. Normal şartlar altında normal bir kızlık zarı kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Yani rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise ilk gecede yüzüncü gece de ağrı, acı ve kanamanız olmaz. Bu yazılanları aklınıza getirerek rahat olun, gevşeyin. Başaramazsanız moralinizi bozmayın ve eşinizle birlikte cinsel terapi almak için bir cinsel terapiste başvurun.


12 yıllık evliyim, hala eşimle cinsel ilişkiye girmeyi başaramadık. O an geldiğinde kasılıp kalıyorum, bayılacak gibi oluyorum, çok çaresizim. Eşimi seviyorum ve onu kaybetmek istemiyorum. Cinsel hayatımız tekrar geri dönmemek üzere bitmiş gibi geliyor. Eşinin hakkımda vereceği kararı beklemekten yoruldum. Beni bırakacak korkusu ile iyileşme umudu arasında olmaktan da yoruldum. Bu işin bir çaresi var mı?
 
Araf inancı bazı din ve mezheplerin ahiret kavramlarında yer alır. Araf kötülerin ve iyilerin nihai ahiret mekanları arasında olduğuna inanılan bir yerdir. Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus Araf'ta kalmaktır. Çünkü vajinismus hastaları evlendikten sonra artık kız değildirler, ancak tam bir kadın da olamamışlardır. Kızlık ve kadınlık arasında kalmışlardır. Onların Araf'ı da budur. Tamamlanmamış bir evlilik; yaşanan her anı sıkıntı veren ama aynı zamanda da “bir gün belki” umudunu taşıyan bir süreçtir. Zamana bağımlı olmayan bir noktada duran hasta için arada kalmak; değişen, dalgalanan ve farklılaşan eşe ve kendi içindeki fırtınalara karşı her geçen gün azalan bir dirençtir. Adeta Araf'ta tek başına ve pusulasız konuşan hasta, ilk gece neyse, son gece de o olma iddiasında ve konumundadır. Yani vajinismus bir cehennem kadar vardır ve bir cennet kadar yoktur. Araf'ta kalmış vajinismus hastası; cennet ve cehennemin arasında kendileri hakkında verilecek hüküm bekleyenler gibi korku ve umut arasında kalırlar. Vajinismus hastaları cinsel birleşmeden korkarken, ilişkiye girmeyi de umut etmektedirler. Sevgili Can Dündar'ın dediği gibi; en kolayı bir tarafta olmaktır; en zoruysa Araf'ta durmaktır. Vajinismus hastaları kendileri için yapabilecekleri hiçbir şey olmadığına inanmışlardır. Cinsel hayatları tekrar geri dönmemek üzere bitmiştir, imtihan sona ermiştir. Hasta sadece eşinin vereceği kararı beklemektedir. Yapmadığı doğru davranışlar ya da yaptığı yanlışlar, onun Araf tepesinde kalmasına sebep olmuştur. Yani korku ve umut arasında olmak, vajinismus sorunu yaşayan insanlarla Araf'ta bulunan halk arasındaki ortak bir özellik iken, iki grup arasında çok önemli bir fark vardır. Halen yaşayan insanlar inanırlarsa başarabilirler. Yaşayan herkes için imtihan kapısı kapanmamıştır. Eşinizle birlikte cinsel terapi almak için bir cinsel terapiste başvurduğunuzda bu sorundan kurtulabilirisiniz, umudunuzu yitirmeyin.

5 aylık evliyim, ne olduğunu henüz çözemediğim bir sorunum var. Cinsel birleşme esnasında yada öncesinde herhangi bir korku tedirginlik olmamasına rağmen cinsel birleşme tam olmuyor. Biraz kasıyorum kendimi. Bu nedenle bebek sahibi olamamaktan çok korkuyorum. İlk günlerde bir isteksizlik ve korku vardı. Gittiğim doktor herhangi bir sorun olmadığını söyledi. Şimdi ne yapmalıyım?
Bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; hafif bir kasılmadan tüm vücutta bir kasılmaya, endişe, korku, tiksinme ve panik haline, bacakların açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatılmasına veya elle eşi itmeye kadar değişik şekillerde ortaya çıkabilir ve çaresizlikle yaşanır. Zamanla cinsel isteksizlik yapabilir. “Ya acırsa” diye korkup cinsel ilişkinin gerçekleşmesine izin vermemek için istemsiz bir şekilde yani kontrolünüz dışındaki bu kasılmalar bilinçdışınızdan köken alır. Öncelikle rahat olun. Vajina cinsel ilişki sırasında erkeğin penisinin büyüklüğü ya da küçüklüğüne göre kendini hazırlar. Vajina esneyebilen, genişleyebilen ve uzayabilen bir organdır yani vajinismus, genital organların anormalliğinden dolayı değildir. Ayrıca normal şartlar altında normal bir kızlık zarı kanamaz, delinmez, patlamaz, yırtılmaz, cinsel ilişki ağrı ve acı yapmaz. Nasıl ki kuru bir ekmeği çiğnemeden, tükürüğümüzle ıslatmadan yutmaya çalıştığımızda boğazımız kanarsa, acırsa, vajinanın içine de kuru kuruya penis sokulmaya çalışılırsa, ağrı acı ve kanama olur. Yani rahatsanız, kendinizi kasmazsanız, sulanmanız tam olmuş ise ilk gecede yüzüncü gece de ağrı, acı ve kanamanız olmaz. Çünkü vajinanın görevi penisi içine almak ve neslin devamını sağlamaktır. Vajina bu görevini yaparken neden sorun yaşansın? Gözümüzde görme işlemi sırasında ağrı, acı veya kanama oluyor mu? Ama gözümüze toz girse ve biz ovuştursak ağrı, acı ve kanama olabilir. Bu normal dışı bir durumdur. Son olarak şunu belirtmek doğru olur; oldukça karmaşık ve dikkat çekici bir problem olan vajinismusun %100 tedavisi vardır.


Vajinal botoks yaptırmak sağlıklı mı? Cinsel hayatı olumsuz etkiler mi?
Vajina ve çevresine kontrollü botoks enjeksiyonu yapılarak vajinismus kasılmalarının önüne geçilebildiğinin iddia edildiği bu tedavi yöntemi henüz gelişim aşamasındadır. Bilindiği gibi botox bir mikrobun ürettiği ve kaslarda geçici felce yol açan bir maddedir. Daha çok plastik cerrahide alın ve yüz kırışıklıkları, kaş düşmesi gibi değişik hastalıklarda, cilt altına enjekte edilerek oradaki kasları geçici olarak felç eden ve dolayısıyla kırışıklıkları ortadan kaldıran botoksun vajinismusta da faydası olabileceği düşünüldü ve ilk olarak İran'da ve İsrail'de denenmeye başlandı. Mantık olarak botoks vajina kaslarını geçici olarak felç eder ve  böylelikle cinsel birleşme sağlanabilir. Ama kadının “ağrıyacak, acıyacak, kanayacak” korkuları, cinsel birleşmeye karşı bilinçdışı direnci, geçmiş travmalarının etkileri olduğu gibi kalır. Bu durumda botoksun felç edici etkisine rağmen vajinismus devam edebilir veya botoks geçici olarak işe yarasa bile etkisi geçtiğinde vajinismus tekrar ortaya çıkabilir. Botoks vajina girişindeki kaslara bir seansta üç ayrı yere enjekte edilerek uygulanır. Bu kaslar geçici olarak felç olduğu için genişler ve yaklaşık 3–4 ay bu gevşemeden dolayı cinsel ilişki mümkün olabilir. Bu tedavi çok yeni bir yaklaşım olduğu için mutlaka botoks uygulamasından önce psikolojik ve jinekolojik değerlendirmelerin yapılmasını tavsiye ediyorum.


Evleneli 3 ay oldu. Ama hala eşimle cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim korkuyor, kasılıyor ve beni üzerinden atıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ailelerimize konuyu anlatamadık. Herkes bir sorunumuz yok zannediyor. Lütfen bize yol gösterin.
Vajinismus, kadınlarda görülen psikolojik kökenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Ayrıca eşiniz kasılmayı ve sizi üzerinden atmayı isteyerek yapmaz, bu sizi sevmediğini ve istemediğini göstermez. Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir. Evlilikte önemli bir sorun oluşturan vajinismus için, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı önereceğim.

 
29 yaşındayım ve 1 yıl süren evliliğimin sonlanma sebebi cinsel hayatımızın başarılı olmayışıydı. Önce benim vajinismus olduğumu düşündük, İstanbul Üniversitesi'ne cinsel işlev bozukluklarından iyi bir psikiyatriste gittim (eşim her ne kadar karşı çıksa da) ama faydası olmadı. Derken beni aldattı ve  boşandık.  Size sorum; şu an tedavi olmalı mıyım, olsam da hangi konuda vajinismus nedeniyle mi? Cinsel isteksizlikte yaşıyorum aslında ama bu başımdan geçen başarısız evlilikten mi kaynaklanıyordur?
Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen, bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inandığı psikolojik kökenli bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Tedavi edilmezse evlilik içi çatışmalara, aldatmalara, boşanmalara, depresyona ve cinsel isteksizliğe yol açabilir. Bu açıdan yaşadıklarınız gerçekten çok üzücü. Eşinizin desteği ve onayı olmadan girişilen tedavinin başarısız olması beklenen bir durumdur. Önce rahat olun ve içinizde var olan güçle yeniden hayata tutunun. Yaşadıklarınızı anlamlandırmanız ve vajinismusun arkasında yatanları ortaya çıkarabilmeniz için, alanında tecrübeli bir cinsel terapiste başvurmanızda ve cinsel terapi almanızda fayda var.


Ben 10 yıldır evliyim, 35 yaşındayım ve eşimle bugüne kadar cinsel ilişkiye girmeyi başaramadık. Kızlık zarımı aldırdım, botoks iğnesi vuruldum, hatta çok para vererek bir kez narkoz altında muayenehanede bir hekimin yanında eşimle zorla ilişkiye girdik. Çok ama çok iğrençti, aklıma geldikçe hala insanlığımdan utanıyorum. Bu olaydan sonra eşimden iyice uzaklaştım ve bir daha olmadı. Şimdi içim yana yana hayata küstüm ve artık hiç bir tedavi yöntemine inanmıyorum. Tüm hayallerim yıkıldı. Yazılarınız bana bir umut kapısı daha açar mı? Küllerimden yeniden doğma şansım var mı?
 

Vajinismus, kadınlarda görülen psikolojik kökenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Yaşadıklarınız gerçekten çok üzücü ve cinsel tıp bilimi açısından çok yanlış uygulamalar olmuş. Sizi anlıyorum. Ama yalnız değilsiniz. Önce rahat olun ve içinizde var olan güçle yeniden hayata tutunun. Eşinizle beraber bu sorunun üstesinde gelebileceğiniz doğru adresler var. Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir, rahat olun. Evlilikte önemli bir sorun oluşturan vajinismus için, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı önereceğim. Çünkü cinsel terapi ile aynı Prometheus gibi küllerinizden yeniden doğabilirsiniz.


Eşim vajinismus ancak öyle olduğunu bir türlü kabul etmek istemiyorum. Yıllardır bir doktora bile götüremedim. Artık bende çocuk sahibi olmak istiyorum. Onu seviyorum ve çocuğumun da ondan olmasını çok istiyorum, bunu yenmenin pratik bir yolu olabilir mi?
 

Uzun yıllar vajinismus sorunu yaşayan çiftlerde, çocuk sahibi olma isteği, başarılı bir cinsel ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bu nedenle bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hiç dokunmadan geçmek suretiyle eşin spermiyle yapay döllenme yaparak gebe kalma önerisini öne sürüp sürmeme konusunda tereddüde düşmektedirler. Bu sizin için memnuniyetle karşılanan bir öneri olabilir; ancak eşinizin bu konudaki isteklerini de göz önüne alarak bir cinsel terapi sürecine girmenizde fayda var. Çünkü kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Ülkemizde her 10 kadından birinde görülen, bir erteleme ve kaçınma hastalığı olan vajinismus; kolayca teşhis ve çabucak tedavi edilebilir. Tedavi süresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş çiftlerde genellikle çok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki çatışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikçi olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi süresi biraz uzayabilir.


5 yıllık evliyim ve hala cinsel ilişkiye giremedim. Kadın doğum uzmanına gittim ve kızlık zarımın alınması gerektiğini söyledi ve bende aldırdım. Ama değişen bir şey olmadı. Eşimde bende asgari ücretle çalışan dar gelirli insanlarız. Eşimin ailesi ve eşim benim üzerinde çok baskı uyguluyor, “ya yaparız ya biter” noktasındayız. Anlayacağınız çok zor durumdayım. Bazen gerçekten ölmek istiyorum. Eşimi çok seviyorum, ayrılmak istemiyorum. Ayrıca ayrılırsam gidecek ve sığınacak kimsem yok. Çünkü ailem beni kabul etmez. Ne olur yardım edin.
 

Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da çaresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yönden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kötümserlik içine de gömülmüşlerdir. Bu açıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu rüyasıdır. Ancak ölmek hiçbir zaman çözüm olamaz. Yaşamak ve inanarak başarmak durumundasınız. Sadece yanlış yöntemleri denemişsiniz. Bu nedenle çift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrübeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.


13 yıllık evliyim. Vajinismus hastalığımdan dolayı eşimle cinsel ilişkiye giremedik. Defalarca doktora gittik fakat hiçbir bir sonuç alamadık. Aksine hekimlere karşı daha da güvensiz olduk ve gitmediğimiz hacı, hoca ve medyum kalmadı. Merak ettiğimiz; her gün televizyonlarda vajinismusun bir günde kolaylıkla tedavi edildiğini söyleyen hekimler var, hatta kendilerinden başka kimsenin tedavi edemeyeceğini de söylüyorlar, gerçekten doğru mu? Bizde tedavi olmak istiyoruz ama kime gitmeliyiz. Fazla bir şansımız ve maddi durumumuz kalmadı, bu sefer doğru bir hekime gitmek istiyoruz. Çünkü hepsi “hallediyoruz” diyor, 3–4 ay gidiyoruz ama bir arpa boyu yol alamıyoruz. Bu nedenle kafamız çok karışık. Yardımcı olursanız seviniriz.
 

Çaresizliğe düşen insanların bilim dışı çözümler araması sık rastlanan bir durumdur. Daha önceki tedavi denemelerinizin başarısız olması hekimlere güveninizi azaltmış ama bir kaçınma ve erteleme hastalığı olan vajinismusun kesinlikle tedavisi vardır ve çok zor değildir. Ancak tek seanslık tedaviler hakkında medyada duyduklarınızı fazla kafanıza takmayın. Tek seanslık mekanik  çözümler, maalesef gelecekte başka sıkıntıları da beraberinde getirmektedir. Vajinismusun tedavisi 6-12 seans arasında değişen cinsel terapidir. Cinsel terapide esas olan bilgilendirmedir ve üzerinde durmamız gereken en önemli konulardan biri bilginin gerçek ve içtenlikle özümsenmesidir. Bunun için öncelikle doğru bir adrese ulaşmanız ve cinsel terapistinize güvenmeniz çok önemlidir. Cinsel Tıp Derneği'nin web sitesinden (www.cinseltip.org) size en yakın cinsel terapisti seçip başvurabilirsiniz.


15 yıllık evliyim. Cinsel ilişki sırasında korku ve sıkıntılarım oluyor. İlişkiye daha girmeden kızlık zarım bozulacakmış zannediyorum. Hâlbuki bir tane kızım var. Eşimin üzerime boşalarak yaptığımızı düşündüğüm çocuğum hayatta tutunduğum tek dal oldu. Hala ilk günkü gibi çok derinlerde bir korku yaşıyorum ve hala eşim her yaklaştığında sanki yedi başlı bir ejderha içimi yakıyor. Bu sorunu kimseyle paylaşamıyorum, bazen delirmekten korkuyorum. Yaşadıklarımı anlamama yaracak kaynak kitaplar veya diğer materyalleri nereden bulabilirim? Ne yapmalıyım?
 

Ülkemizde kadınlardaki cinsel problemlere adanmış basılı materyaller ve bireyin kendi başına kullanabileceği yazılı materyaller bulmak oldukça zordur. Bu nedenle yanlış bilgilenme ve cinsel mitler (hurafeler) nedeniyle cinsel hayatlarında kâbus yaşayan kadınların sayısı her geçen gün artmaktadır. Çünkü sağdıçlık kurumunun içini boşalttığımızdan beri; penis girişine katlanamama veya özel zorluklar yaşama anlamına gelen vajinismustan şikâyetçi olan kadınların sayısında hızlı bir artış söz konusudur. Neden olduğu ileri sürülen teorilerin zamanla değişmiş olmasına rağmen, vajinismus tedavisi hala tipik olarak kademeli şekilde büyüklüğü artan parmakların veya dilatatörlerin vajina içerisine sokulmasını kapsayan tedavi serileri boyunca vajinal girişi kontrol eden kasların kasılmalarının önlenmesi ve bilgilendirme esaslı cinsel terapidir. Cinsel terapide yedi başlı bir ejderha gibi bilinçdışında varlığını sürdüren ve kişiye hükmeden korkular üzerinde çalışılır. Nedenlere dönük basamak basamak mücadele edilerek ejderhanın yedi başı da yok edilir.


13 yıllık evliyim. Şu anda 37 yaşındayım. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyoruz. Eşim yıllarca beni suçladı, hiç destek olmadı. Yazılarınız sayesinde yaşadıklarımın vajinismus sorunun olduğunu öğrendim, yalnız olmadığıma sevindim ve umutlandım. Bunu eşime de söyledim. Ama eşim hala tedavi olabileceğimize inanmıyor. Ayrıca eşimle bir şekilde beraber oluyoruz. Hatta zevk aldığım zamanlarda oluyor. Ben daha duygusal ve ön sevişmenin daha uzun süreceği bir cinsel ilişki istiyorum. Ama eşimin erken boşalma sorunu yüzünden beraberliğimiz uzun sürmüyor, eşim sevişirken boşalıyor. Daha önce cinsel taciz gibi bir şey yaşamadım. Şu anda evliliğimiz bitme noktasında, çok yıprandı ve onarılmayacak noktalara geldi. Yapay döllenme ile çocuk sahibi olmak istiyorum. Ne yapabilirim?
 

Genellikle, çocuk sahibi olma isteği, başarılı bir ilişki yaşama isteği kadar yoğundur. Bazı cinsel terapistler, vajinal giriş problemine hiç dokunmadan geçmek suretiyle eşinin spermiyle yapay döllenme yaparak gebe kalma önerisini öne sürüp sürmeme konusunda tereddüde düşmektedirler. Bu kadınlar tarafından memnuniyetle karşılanan bir öneri olabilir; ancak çiftin tatminiyle iyileşmesinin amaçlandığı bir tedavide, eşin bu konudaki istekleri de göz önüne alınmalıdır. Çünkü kadının ve erkeğin ortak bir sorunu olan vajinismus ailesel bir problemdir. Bu nedenle hiç bir taraf diğerini suçlamamalı veya bu konuda anlayışsız olmamalıdır. Vajinismusun kolayca teşhis ve çabucak tedavi edilebilir. Tedavisi her zaman başarılıdır. Tedavi süresi, iyi ilişkileri olan motive edilmiş çiftlerde genellikle çok kısadır; ancak devamlı ağrı, motivasyon azlığı, ilişkideki çatışmalar ve motive olamayan ya da iş birlikçi olmayan eşin olduğu durumlarda tedavi süresi uzayabilir. Çiftin kendini vajinismus hakkında bilgilendirmesi vajinismusun üstesinden gelebilmenin en temel şartıdır. Vajinismusun ne olduğuna ve neden ortaya çıktığına ilişkin doğru bir anlayış, cinsel hayatın yeniden düzenleme sürecinde anlamlı bir yardımcı faktör olacaktır. Çünkü vajinismus direnç kaybına bağlı bir iltihaplanma gibidir. Sorun vajinada değildir. Sorun kişinin baktığı yerdedir. Hep karanlığa bakmaktan çiftin gözünün feri sönmüştür, yılgın düşmüştür. Korku, yorgunluk ve umutsuzluk hastayı vajinasından vurmuştur. Bu durumda cinsel terapistin görevi hastanın pozitif düşünmesini, hayata sımsıkı sarılmasını sağlamaktır. Hasta doğayla baş başa olmalı, sevdikleriyle kaliteli vakit geçirmelidir. Kendine yeni heyecanlar yaratmalıdır. Kendini sevmeli ve her şeyin en iyisine layık bulmalıdır. Kısaca enerji verecek hayaller kurmalı ve enerji verecek işleri eşiyle birlikte yapmalıdır. Ayrıca erken boşalma, erkeklerde en sık görülen ve kolaylıkla tedavi edebildiğimiz bir cinsel işlev bozukluğudur. Eşinizle birlikte katılacağınız cinsel terapi seanslarında bu sorunda kolaylıkla halledilir, rahat olun.


Evleneli 3 ay oldu. Ama hala eşimle cinsel ilişkiye giremedik. O an geldiğinde eşim korkuyor, kasılıyor ve beni üzerinden atıyor. Ne yapacağımızı bilemiyoruz. Ailelerimize konuyu anlatamadık. Herkes bir sorunumuz yok zannediyor. Lütfen bize yol gösterin.
 

Vajinismus, kadınlarda görülen psikolojik kökenli cinsel bir hastalıktır. Başta vajina girişini çevreleyen kasların istem dışı kasılması olmak üzere tüm vücutta meydana gelen bir kasılma, cinsel birleşmenin acı ve ağrıya sebep olacağına dair endişe ve korkudan dolayı cinsel birleşmenin hiç gerçekleşememesi şeklinde tanımlanabilir. Ayrıca eşiniz kasılmayı ve sizi üzerinden atmayı isteyerek yapmaz, bu sizi sevmediğini ve istemediğini göstermez. Hastalığın tedavi süreci oldukça basittir. Evlilikte önemli bir sorun oluşturan vajinismus için, en kısa zamanda bir cinsel terapiste eşinizle başvurmanızı ve cinsel terapi almanızı önereceğim.

 
Ben 2,5 aylık evliyim. Eşimle cinsel ilişkiye giremiyorum. Sorun benim ön sevişmeden sonra birleşme anında kendini çok kasıp geri çekmem. Ne tavsiyede bulunabilirsiniz?
 

Vajinanın girişindeki kasların istem dışı kasılarak cinsel birleşmenin acılı veya imkânsız olarak algılanmasına vajinismus denir. 13 yıllık hekimlik hayatımda gördüğüm yüzlerce vajinismus hastası bana bu tanımın çok doğru olmadığını gösterdi. Çünkü vajinismusta başta vajina etrafında olmak üzere tüm vücutta bir kasılma, endişe, korku, tiksinme ve panik hali olur, kadın bacaklarını açılmalarını engelleyecek boyutlarda sıkıca kapatır ve elleriyle eşini iter. Kızlık zarlarının çok kalın ya da vajinalarının çok dar olduğunu düşünebilen bu kadınlar, oluşan acı beklentisi sonucunda, kendilerini savunma ve koruma çabaları içine girerler. Doğru olan bu tanının konması için bozukluğun sürekli ya da yineleyici bir biçimde görülmesi gerekir. Kişinin kendisinin umutsuz olduğuna yürekten inanması durumu olan vajinismus; tıpkı aşk gibidir, tam olarak tanımlanamasa da çaresizlikle yaşanır. Vajinismusu olanlar iki yönden talihsizdir. Sadece fiziksel bir hastalığa sahip olmakla kalmayıp, bu konuda aşırı kaygı, saplantı ve kötümserlik içine de gömülmüşlerdir. Bu açıdan bakıldığında vajinismus kadınların korkulu rüyasıdır. Bu nedenle çift olarak olumsuzluğu kabullenip bir cinsel terapiste başvurmanız tedavinin yarısıdır. Diğer yarısını da tecrübeli bir cinsel terapist kolaylıkla halledecektir, rahat olun.


Eşimle evleneli yaklaşık 1 yıl oldu. Evlendiğimizde fark ettim ki eşim vajinusmustu, bu sorunu bir psikiyatristle çözdük ama hala ilişki ona iğrenç bir olay gibi geliyor.  Bunun yanında da vajen de akıntıları oluyor ve ilişki anında orgazmından sonra canı acıyor sizce bunun sebebi nedir?
 

Vajinismus tedavisinde biz cinsel terapistlerin en çok üzerinde durduğu konulardan biri haz duygusudur. Cinsel terapi seanslarında cinsel hazzı arttırmaya yönelik çalışmalara ağırlık verilmelidir. Çünkü vajinismus tedavi edilmiş gibi gözükse de; kılık değiştirmiş olarak, yani cinselliği eşine karşı bir görev gibi gören ve haz almayan bir kadın davranışı şeklinde tekrar ortaya çıkarabilir. Bu da eşiniz için sıkıntılı bir sürecin başlangıcıdır ve zamanla disparoni dediğimiz ağrılı cinsel ilişki yaşamaya başlayabilir. Bu süreçte ön sevişmenin uzun tutulması ve klitoris uyarısı kadar; eşler arasında açık iletişim, duyarlılık ve sabır orgazma giden yolda başarı için çok gereklidir. Erkeğin rolü kadının liderliğinde ilerlemektir. Çünkü kadının kontrolü elinde tutması vajinismus tedavisi sonrası kalan bilinçdışı korkularının üstesinden gelmesine yardımcı olacaktır. Ayrıca eşinizin akıntısının olması bir genital enfeksiyon geçiriyor olmasının belirtisi olabilir, bir jinekologa alttan muayene olmasını tavsiye ederim.

 

Bu makale 14 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe

Etiketler
Vajinismus soruları ve yanıtları
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Uzm. Psk. Dan. Cem Keçe
Ankara - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube