Vajinal enfeksiyonlardan korunma önerileri

Vajinal enfeksiyonlardan korunma önerileri

Vajinal enfeksiyonlar, hemen her kadının hayatı boyunca dönem dönem karşılaştığı, bazen son derece basit bazen de ciddi komplikasyonlara neden olabilen önemli sağlık sorunlarıdır.

Alınacak bazı basit önlemler ile vajinal enfeksiyonların önüne geçilebilir. Hemen her yerde tekrarlanan ve çoğu kadının bildiği bu önlemleri birkez daha tekrarlamakta yarar var

Yönün önemi

Tuvalet sonrası temizlik yaparken mutlaka ve mutlaka önden arkaya doğru yapın. Arkadan öne doğru yapılan temizlik sırasında anüs çevresinde bulunan mikropları vajinaya doğru taşıyabilirsiniz. Bu mikroorganizmalardan en önemlisi E.Koli adı verilen bakteridir ve vajinal enfeksiyonların sık görülen nedenlerinden birisidir.

Vajinal duşu unutun

Sanılanın aksine vajina içini basınçlı su ile yıkamak hijyenik bir davranış değildir. Bu şekilde bir uygulama vajina içerisinde bulunan mikroorganizmalar ile bölgedeki asit-baz dengesini değiştirir. Bu denge son derece hassas olup ufak oynamalar bile bazı mikroorganizmaların olması gerekenden fazla çoğalması ve enfeksiyon yaratmasına neden olabilir. Yine var olan sessiz enfeksiyonların rahim içi ve tüplere doğru ilerlemesine yardımcı olabilir.

Nemi uzak tutun

Genital bölgenin nemli kalması mantar başta olmak üzere bazı enfeksiyonlar için uygun zemin hazırlar. Genital bölgenin temizliğinde özellikle bu amaçla üretilmiş ürünleri tercih edin. Eğer gerekirse genital bölgenizi saç kurutma makinesi ile kurutabilirsiniz.

Dar giyesilerden kaçının

Dar pantolonlar özellikle zayıf kadınların tercih ettiği giysilerdir. Bu tür giyisiler şık olmakla birlikte sağlık açısından sakıncalı olabilir. Uzun süre dar bir kıyafetin giyilmesi genital bölgedeki nem oranının artmasına neden olabilir.

Pamuklu çamaşır tercih edin

Sentetik iç çamaşırları kadın iç giyiminin vazgeçilmez ögeleridir. Ancak bu tür giysiler hava sirkülasyonu engeller ve nemi emmedikleri için vajinal enfeksiyonlara zemin hazırlayabilir.

İrritan maddelerden uzak durun

Renkli tuvalet kağıtları, parfümler, kokulu kişisel hijyen ürünleri ve sabun genital bölgenin düşmanlarıdır. Bu ürünleri mümkün olduğunca kullanmamaya gayret edin.

KORUNUN

Vajinal enfeksiyonların büyük bir kısmı cinsel ilişki sırasında bulaşmaktadır. Uzun süreli tek eşli ilişkiniz yoksa mutlaka cinsel yolla bulaşan hastalıklara karşı önlem alın. Bu hastalıklardan korunmanın tek ve en etkili yolu prezervatiftir.

 

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Esra Demir Yüzer

Op. Dr. Esra DEMİR YÜZER, Kırşehir'de 1973 yılında doğmuştur. 1995'de  Gazi Üniveristesi Tıp Fakültesi'nden mezun olduktan sonra,  1997- 2001 yılları arasında Dr. Zekai Tahir Burak Kadın Hastahanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasını tamamlamıştır.  İhtisas döneminde bir bir çok departmana aktif olarak rol almıştır. Bunlardan bazıları Menopoz departmanı, Tüp bebek departmanı,Gebelik takibi ve doğum, Jinekolojik tanı ve operasyonlar, Obstetrik ve jinekolojik Ultrasonografi departmanlarında tıbbi çalışmalar ve eğitim operasyonlar yapmıştır. Çalışma hayatında binlerce doğum, Sezeryan, Jinekolojik operasyon, Tanısal operasyonlar, İnfertilite ( kısırlık) tedavileri, Vajinismus tedavileri, Vajinal estetik operasyonlar yapmıştır Evli ve üç çocuk annesi olan Op. Dr. Esra DEMİR YÜZER,  Ümitköy Ank ...

Etiketler
Vajinal enfeksiyonlardan korunma önerileri
Op. Dr. Esra Demir Yüzer
Op. Dr. Esra Demir Yüzer
Ankara - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube