Uyku düzeni nasıl sağlanabilir?

Uyku düzeni nasıl sağlanabilir?

Günlük yaşamda sürekli stresli ve anksiyete yaratan durumlarla karşı karşıya kalabiliriz bu da bilinçaltında sürekli bir duygu ve düşünce yoğunluğuna sebep olabilir.

Çoğunlukla da gece başımızı yastığa koyduğumuzda günün veya ertesi günün muhasebesini yapmakta buluruz kendimizi çoğu da gereksiz detaylı ayrıntılardır.

İşte bu noktada uykuya dalmakta güçlük veya bir şekilde uyuyabilsek bile gece sık kalkma şeklinde uykuda düzensizliğe yol açabilir.

Bunlar dışında herhangi bir performans sergileyeceğimiz bir günün önceki gecesi ise heyecandan uyku girmez gözümüze. Peki bu anlarda kısaca maddeleştirecek olursa neler yapabiliriz?

İşte psikolojik olarak uyku düzenimize katkı sağlayabilecek 10 madde;

 1. Öncelikle bizim için çok fazla önem taşıyan bir sınav, sunum, iş görüşmesi vs. gibi bir durum varsa bu günden birkaç gün öncesine uzanarak uyku düzenini normale sokmaya çalışmak gerekir buna da ”mutlaka her sabah aynı saatte kalkmaya özen göstererek” başlanılabilir.

 2. Sabah uyandığımızda yataktan hemen çıkılmalı dinlenmek amacıyla uykuya devam edilmemelidir ki uyku isteğimizin döngüsü ibresinden şaşmasın

3. Gündüzleri uyumamaya özen gösterilmeli  yani tabiri caiz ise kısa da olsa kestirmeler yapılmamalıdır.

4. Mümkün mertebe düzenli egzersiz yapmaya (yürüyüş, gevşeme, nefes vs.) özen gösterilmelidir.

5. Akşam saatlerinde heyecan oluşturacak aktivitelerden kaçınılmalıdır. Özellikle geç saatlerde daha dinlendirici kitap okumak, klasik müzik dinlemek gibi meşguliyetler bulmak daha anlamlı olacaktır.

 6. Yatak odasını aşırı rahatsız edici ışık, ses ve ısı yönünden korumaya çalışılmalıdır

 7. Oda havasız ise pencere vs. açılarak odanın havasını sağlamak fayda getirecektir.

 8. Ilık bir duş almakta biraz daha rahat uykuya dalabilmek adına katkı sağlayacaktır.

9. Gece yatmadan önce aksiyon içeren filmler, videolar izlenmemeli kişiyi olumsuzluğa sevkedecek olumsuz haberlerin üstünde durulmamalıdır.

10. Son olarak uyumak için kendimizi strese sokmamalı tam tersi yatağa yattığınızda aklınızda gerekli, gereksiz bir sürü detaylı düşünce beliriyor ve sizi bu düşünceler uyutmuyorsa ; yatakta dönüp durmadan yataktan kalkıp yine sakinleştirici düşüncemizi başa bir yöne sevkedebilecek kitap okumak , klasik müzik dinlemek gibi bir aktivite ile uğraşmak sonrasında gözler kapanır duruma geldiğinde bir kez daha yatmayı denemek anlamlı olacaktır.

 

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu

Uzman Klinik Psikolog- Aile Danışmanı M. Berk KARAOĞLU, Eskişehir doğumlu olup kendi adı ile kurduğu çocuk, ergen ve yetişkin birimlerinden oluşan Özel Berk Karaoğlu Aile Danışma Merkezi'nde danışanlarını görmektedir. Psikoloji eğitimini 2009 yılında Ankara'da lisans düzeyinde tamamladıktan sonra aynı üniversitenin hastanesi olan Dr. Rıdvan Ege Hastanesi Psikiyatri Kliniği’nde yaklaşık 2 sene görev yapmıştır. 2011 yılında Yedek Subay olarak bir yıl süren askerlik hizmetini psikolog olarak GATA TSK Ankara Özel Bakım Merkezi’nde tamamlamış ve akabinde Özel Kent Hastanesi'nde yaklaşık 3 sene "Psikolog" olarak görev yapmıştır. T.C Sağlık Bakanlığı'nın Psikolojinin Tıbbi Uygulamaları sınavını da başarı ile geçerek "klinik uygulamalarda görev yapabilme hakkı"nı elde etmiştir.  Klinik Psikoloji alanlarında görev alabilme yetkisinin y ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
youtube
instagram
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu
Uzm. Kl. Psk. M. Berk Karaoğlu
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube