Tüp mide ameliyatlarından sonra beslenme

Tüp mide ameliyatlarından sonra beslenme

Tüp mide ameliyatları mide hacmini daraltmak için midenin 2/3 ’sinin çıkartılmasıdır. Geriye kalan mide hacminiz 90-100 ml ( 1 çay bardağı ) kadar olup yeniden oluşturulan mideniz kabaca tüp şeklindedir. Bundan dolayı bu ameliyat tüp mide adını almıştır.

Bu ameliyat esas olarak mide hacminizi azaltmak dolayısı ile küçük porsiyonlarla doyma hissinin oluşmasını sağlamaktadır. Ayrıca midenin çıkartılan kısmından salgılanan ghrelin hormonunun aktivasyonu da durdurduğu için iştah kontrolü üzerinden etkin bir ameliyattır.

Tüp mide ameliyatı sonrası başarının, size önerilen beslenme planına ne kadar uyup uymadığınız konusunda doğrudan ilişkisi vardır. Sizin yemek yeme alışkanlıklarınızı değiştirmeniz başarılı ve sağlıklı bir şekilde kilo vermenizi sağlamakla birlikte vücudunuzun kendisini onarmasını ve sorunsuz iyileşmenizi sağlayacaktır.

Ameliyat sonrası yaklaşık altı hafta boyunca uygulanacak olan özel beslenme planı, kişinin sindirim aktivasyonuna, toleransına, mide ve bağırsak sisteminin fonksiyonlarının normale dönene kadar geçen süreyi kapsamaktadır. Bu süreçte diyetisyen kontrolünde olmanız ve sürekli iletişim halinde bulunmanız süreci daha zahmetsiz tamamlamanızı sağlayacaktır.

Tüp mide ameliyatlarında beslenme planı sırasıyla sıvı, püre, yumuşak katı ve optimal beslenme ile tamamlanmaktadır.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Oktay Banlı

Prof. Dr. Oktay BANLI, 1965 yılında Gülşehir'de doğmuştur.  Dikmen İlkokulu, Sokullu Mehmet Paşa Ortaokulu ve Ankara Atatürk Lisesi'nden mezun olarak lisans öncesi öğrenimlerini tamamlamıştır. Hemen ardından Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tıp eğitimine başlamış ve 1988 yılında mezun olarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991 yılında Erciyes Üniversitesi Tıp Fakültesi Genel Cerrahi Anabilim Dalı'nda yapmıştr. 1997 yılında Sağlık Bakanlığı Etlik İhtisas Hastanesi'nde göreve yapmaya başlayan Prof. Dr. Oktay BANLI, 11 yıl Genel Cerrahi Kliniği'nde ve böbrek nakli yapılan Transplantasyon Kliniği'nde çalışmalar yapmıştır. Ayrıca 2005-2006 yılları arasında eğitim için Fransa'ya gitmiş ve burada İleri Laparoskopi eğitimini tamamlayarak 2006 yılında laparoskopik morbid obezite ameliyatlarını yoğun olarak yapmaya başlamıştır. ...

Etiketler
Obezite cerrahisi sonrası beslenme
Prof. Dr. Oktay Banlı
Prof. Dr. Oktay Banlı
Ankara - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube