Tüp mide ameliyatında stapler hattı kaçaklarının tedavisi

Tüp mide ameliyatında stapler hattı kaçaklarının tedavisi

Michel Vix, MD, Ludovic Marx, MD, Michele Diana, MD, Silvana Perretta, MD, Gianfranco Donatelli, MD, Cosimo Callari, MD, Valérie Podelski, MD, Jacques Marescaux, MD Hon FRCS FACS Hon JSES. IRCAD, University of Strasbourg, France

378 Hastalık Bir Seride Sleeve Gastrektomi (Tüp Mide) Ameliyatını Takibeden Stapler Hattı Kaçaklarının Tedavisi

Laparoskopik sleeve gastrektomi kilo kaybı ve eşlik eden yandaş hastalıklarda sağladığı etkinlikle giderek artan oranda kabul gören definitif bir bariatrik prosedürdür. Laparoskopik sleeve gastrektominin spesifik ve potansiyel olarak ciddi bir komplikasyonu stapler hattı kaçaklarıdır ve vakaların % 7'sinde görülebilir. Teknik hatalar, stapler hatlarının kesişmesi, kötü damarsal beslenme ve gastrik inflamasyon bu korkulan komplikasyonun altta yatan potansiyel oluşum mekanizmalarıdır. Henüz net tanımlanan koruyucu önlem yoktur.

Bu çalışmanın amacı, laparoskopik sleeve sonrası stapler kaçaklarının oranını değerlendirmek ve tedavi seçeneklerini analiz etmektir. Bu amaçla Haziran 2005-Haziran 2011 arasında laparoskopik sleeve gastrektomi uygulanan 378 hasta (319 kadın, 59 erkek) değerlendirilmiştir.

Bunlardan 287'si bariatrik cerrahi uzmanları, 91'i bariatrik cerrahi konsültanlarınca gerçekleştirilmiştir. 5 trokar tekniği kullanılmıştır. Mide büyük kurvaturunun mobilizasyonundan sonra antrumda 4.5 mm yüksekliğine sahip Endo-GIA 60 mm stapler ve diafragmatik krusa kadar mide gövdesi ve fundusta mide duvar kalınlığına bağlı olarak 3.5-4.5 mm stapler  kullanılarak mide rezeksiyonu gerçekleştirilmiştir.

Mide tüpünü kalibre etmek için 36 F buji kullanılmıştır. Stapler hattı sistematik olarak kontinü sütürle güçlendirilmiştir. Tüm hastalara proton pompa inhibitörleri ve tromboproflaksi içeren standart postoperatif bakım protokolü uygulanmıştır. Hastalar postoperatif 1. günden 15. güne kadar sıvı diyet almışlardır.

Sonuçlar:

Tüm vakalarda kardia düzeyinde olmak üzere 9 hastada (%2.38) stapler hattı kaçağı görülmüştür. İlk kaçak 131 sorunsuz vakadan sonra ortaya çıkmıştır. Şefler ve konsültanlar arasındaki fistül oran farkı 6/287 ile 3/91'dir. Demografik verilerde farklılık saptanmamıştır. Hastalar kombine laparoskopik (2), açık (1) eksplorasyon, drenaj ve endoskopik self-expandable kaplı stend, tek başına CT eşliğinde drenaj (2) veya tek başına stend (4) ile tedavi edilmiştir. Tıbbi destek total parenteral beslenme ve seçilmiş antibiotiklerden oluşmakta olup tüm hastalara başlanmıştır. Stapler kaçağı olan hastalarda yatış süresi ortalama 19 (3-56) gün (normalde ortalama 3 (3-5)), tekrar başvuru ve yatış oranları ortalama 2.85 (1-6) olup, bu da 29.28 ek yatış günü anlamına gelmektedir.

Ortalama yatış süresi tedavi modalitesine göre değişmekle birlikte; drenaj+stendde 41 gün, perkutan drenajda 18 gün, stendde 7 gündür. Kombine tedavi modaliteleri tüm vakalarda başarılı olmuş ve tüm hastalar takipte normal seyretmiştir.

Tartışma: Bu seride % 2.38 oranında gelişen stapler hattı kaçakları laparoskopik sleeve gastrektominin ciddi ve tahmin edilemeyen bir komplikasyonudur. Deneyimler endoskopik stend yerleştirmenin sleeve kaçaklarının tedavisinde anahtar yöntem olduğunu ve gerekirse diğer modalitelerle kombine edilmesinin uygun olacağını göstermektedir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Murat Üstün

Op. Dr. Murat ÜSTÜN, 1969 yılında İstanbul’da doğmuştur. Tıp Fakültesi eğitimini 1992 yılında Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise SSK Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1996 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur. Bu dönemde Türkiye’de yeni yeni başlayan laparoskopik cerrahi konusunda alanında uzman doktorlarla çalışması bu alandaki ilgisini arttırmıştır. 1996-1999 yılları arasında SSK Ankara İhtisas Hastanesi'nde transplantasyon kliniğinin kurulmasında aktif rol almış ve özellikle renal transplantasyon ve laparoskopik cerrahi alanında çalışmalar yürütmüştür. 1999-2001 yılları arasında SSK Zonguldak Bölge Hastanesi'nde çalışmış ve burada ilk laparoskopik cerrahi ünitesini kurararak ameliyathane modernizasyonu ve sterilizasyon prensiplerini çalışmalarında da uygulamıştı ...

Etiketler
Tüp mide ameliyatında stapler hattı kaçaklarının tedavisi
Op. Dr. Murat Üstün
Op. Dr. Murat Üstün
İstanbul - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube