Tüp mide ameliyatı avantajları ve dezavantajları

Tüp mide ameliyatı avantajları ve dezavantajları

Tüp Mide Ameliyatının Avantajları Nelerdir?

*Laparoskopik şekilde uygulanabilir, bu sayede de yara iyleşmesi daha hızlı olur ,ağrı daha az olur ve hastanede yatış süresi kısalır.

*Midenin hacmi küçültülür ancak işlevleri değiştirilmediğinden birçok besin gurubunun minimum oranda tüketilmesine yol açar.

*Ghrelin yani açlık hormonu üretilen midenin fundus bölgesi kesilip çıkartıldığı için doğal olarak iştah da azalmış olur ve kilo kaybı yaşanır.

*Pilor (mide kapakçığı) muhafaza edildiği için, dumping sendromu engellenir. Besinler mideyi daha geç terk eder. Bu sayede de daha uzun süre tokluk hissinin yaşanması sağlanır.

*Ülser gibi bir durumun ortaya çıkma ihtimali, en aza indirilir.

*Bağırsak bypassından kaçınıldığı için; bağırsak tıkanıklığı, marjinal ülser, anemi, osteoporoz (kemik erimesi) , protein ve vitamin eksikliği ihtimalleri meydandan kaldırılır.

*İkili operasyonlar için uygun çok yüksek VKİ ne sahip kişilerde (VKİ> 55 kg/m2) ilk aşama operasyon için oldukça etkili neticeler sağlar.

*Anemisi olan ya da bağırsak bypassının ileri dönem komplikasyonlarından tedirgin olan hastalar için ve de crohn hastalığı olan kişiler ya da bağırsak bypassı için yüksek risk taşıyan hastalar için ideal ve uygun bir seçim olur.

*Aşırı kilolu kişilerde laproskopik olarak yapılabilen bir operasyon olduğu için daha az yara, daha az akciğer problemi , daha az ağrı ve daha hızlı iyleşme olanağı açar.

Tüp Mide Ameliyatının Dezavantajları Nelerdir?

*Tahmin edilenden daha az kilo kaybı ya da tekrar kilo alımları ortaya çıkabilir , bu risk, teorik olarak bütün operasyon çeşitlerinde mevcuttur fakat bypassta tüp mideye kıyasla daha az ortaya çıkar

*Oldukça yüksek VKİ’ne sahip kişilerde (VKİ> 55 kg/m2) fazla kilonun kalan kısmını kaybetmek için çoğunlukla ikinci bir obezite operasyonuna ihtiyaç duyulur. İki aşamalı obezite operasyonları çok yüksek VKİ’ne sahip kişilerde daha etkili ve güvenli neticeler verir.

*Sıvı ya da yumuşak yüksek kalorili besinler absorbe edilebilir. Bu sebeple de kilo verme yavaşlayabilir.

*Tüp mide operasyonlarında mide boydan boya kesilir. Bu sebeple de bu dikiş hattında kimi zaman kaçaklar meydana gelebilir, kanamalar oluşabilir.

*Midenin kesilen bölümü karından çıkartılır bu sebeple de geri dönüşümü olan bir ameliyat değildir. Ancak bypassa ve doudenal switche çevrilebilir.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Umut Kerimoğlu

Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, 30 Mart 1981 tarihinde Bursa'da doğmuştur. Lise öğrenimini 1999 yılında Bursa Anadolu Lisesi'nde bitirdikten sonra İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine aynı fakültede yapmış ve 2011 yılında Genel Cerrahi Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında 2011-2013 yılları arasında Mardin Kızıltepe Devlet Hastanesi'nde, 2013-2014 yılları arasında Liv Hospital Ulus'ta, 2014-2015 yılları arasında ise Vehbi Koç Vakfı Amerikan Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, mesleki çalışamlarına 2015 yılından beri Bursa Setbaşı Tıp Merkezi'nde devam etmektedir. Op. Dr. Umut KERİMOĞLU, Türk Cerrahi Derneği, Endoskopik Laparoskopik Cerrahi Derneği, Bursa Tabip Odası, İstanbul Yelken Kulübü ve Beşiktaş J ...

Etiketler
Tüp mide ameliyatında komplikasyon
Op. Dr. Umut Kerimoğlu
Op. Dr. Umut Kerimoğlu
Bursa - Genel Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube