Tüp bebekte gebelik testi ne zaman yapılır?

Tüp bebekte gebelik testi ne zaman yapılır?

nezaman

Uzun süren tüp bebek tedavisi sonrasında, transferden sonraki 12 gün anne adayının en zor geçen günleridir. Uzun ve meşakatli sürecin sonunda bu test ile sevinecek veya üzüleceklerdir.

Klasik tüp bebek tedavisinde embriyonun rahim içerisine transfer edilmesinden 12 gün sonra gebelik testi yapılır. Rahim içerisine yerleştirilen embriyoya ait hücrelerin B-HCG hormonu salgılaması ve bu hormonun anne kanına geçmesi için yaklaşık 10-12 gün süre geçmesi gerekir. 12 günden önce uygulanan testlerde çıkan sonuç güvenilir ve net bilgi vermeyeceği için erken test yapmanın bir faydası yoktur.

Beta- HCG değeri hamile olmayan kadınlarda (ve tüp bebeğin tutmaması halinde) sıfır veya sıfıra çok yakın (0.1 – 0.001 gibi) olur. Gebelik durumunda değer genellikle 10’un üzerinde olmalıdır. Ancak bu yüksek değerler her zaman hamileliğin kesin sağlıklı olduğu anlamına gelmez. Yükseliş bir gün ara ile takibe alınmalıdır ve zamanı gelince ultrason ile gebelik kontrol edilmelidir. Takipte, ultrasonda gebelik kesesi rahim içinde gözlenene dek dış gebelik, boş gebelik, düşük gibi sağlıksız gebelik durumlarından şüphe etmekte yarar vardır. Bu nedenle kesin tanı, beklenen Beta- HCG değeri yüksekliği olsa dahi, ultrasonla belirlenmelidir. Beta- HCG testi gebelik varlığının en iyi göstergesi olduğu halde, sağlıklı gebelik göstergesi olmadığı unutulmamalıdır.

Beta-HCG testi kanda yapılan bir testtir. İdrar testlerinin güvenilirliği bu kadar yüksek değildir ancak imkan olmayan durumlarda uygulanabilir.
Tüp bebekte gebelik testi yapılmadan önce kanama olduğu durumda test yine normal zamanı gelince, yani transfer tarihinden 12 gün sonra yapılmalıdır. Kanama olması mutlaka gebelik olmadığı veya sağlıksız gebelik olduğu anlamına gelmez. Kanama olduğu halde normal bir gebelik tespit edilebilir ve hamilelik normal şekilde devam edebilir.

Transferden 3 hafta kadar sonra gebelik kesesi rahim içinde gözlenebilir ki bu gebeliğin en doğru kanıtıdır. Beklenen tarihte kese rahim içinde görülmediği olgularda dış gebelik ekarte edilene dek hasta kontrol altında olmalıdır.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu

Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, Bursa'da doğmuştur. Lise öğreniminin ardından Almanya - Berlin Freie Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1988 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasına ise yine aynı üniversitenin Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği'nde başlamıştır. Aynı zaman zarfında Berlin ve Almanya’nın en başarılı tüp bebek merkezinde çalışma fırsatı bulmuştur. 1991-1994 yılları arasında Hamburg ili Eppendorf Bölge Eğitim Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nde uzmanlık eğitimini tamamlayarak 1994 yılında Türkiye’ye dönmüştür. 1995 yılında da Uludağ Üniversitesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Anabilim Dalı’ndan denklik almıştır. 1996-2001 yılları arasında serbest muayenehane hekimliği yapmış olan Op. Dr. Nesrin KALELİOĞLU, 2001-2011 yılları arasında Bursa Şevket Yılmaz Eğitim ve Araştırma Hast ...

Yazarı sosyal medya'da takip edin
instagram
Etiketler
Beta-hcg testi
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Op. Dr. Nesrin Kalelioğlu
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube