Kimlere tüp bebek (ıvf) yapılmaktadır ?

Kimlere tüp bebek (ıvf) yapılmaktadır ?

Normal yollar ile çocuk sahibi olamayan ,kısırlık tanısı konan,ileri yaşa bağlı doğurganlığı zayıflayan,ve çocuk sahibi olmak isteyen ailelerin başvurduğu, başarı oranı en yüksek tedavi yöntemidir. Günümüzde tıp alanındaki gelişmeler ve yeni yöntemler ile başarı oranları giderek artmaktadır.

Tüp Bebek Tedavisi

Tüp bebek tedavisi kadından elde edilen yumurtaların ve erkekten elde edilen spermlerin vücut haricinde laboratuvarlarda buluşturularak döllenmesini sağlamaktır. Döllenen yumurtalar bölünme aşamasına geldiği zaman embriyo adı verilen ilk aşama ile laboratuvar ortamına alınır ve kadın hastanın rahmine transfer edilir. Tüp bebek tedavisinden sonra oluşan gebeliklerin doğal yollarla oluşan gebeliklerden hiçbir farkı olmaz. Tek farkı döllenmenin laboratuvar ortamında yapılması ve anne rahmine yerleştirilmesidir.

Tüp bebek tedavisi mantığı aslında basittir ve teknolojik donanımı yüksek laboratuvarda yapılmalıdır. Tüp bebek tedavisi ve aşamalarını uzun uzun anlatacağız ama kısaca bahsetmek gerekirse şöyle işler: Anneden alınan yumurta ile babadan alınan spermin laboratuvar ortamında doğrudan yumurtaya aktarılması yoluyla olur. Geçtiğimiz 10 yıl içerisinde ülkemizde tüp bebek yöntemi hem hızlı bir şekilde gelişmiş,hemde sağladığı başarı oranları sayesinde oldukça yaygın bir hale gelmiştir.

Kimlere Tüp bebek (IVF) yapılmaktadır ?

Çiftin korunmadığı ve çocuk isteği olmasına rağmen 1-2 yıl süreyle hamile kalınamadığı durumlarda.
Tüpleri tıkalı olanlar (geçirilmiş dış gebelik, enfeksiyon, tüberküloz v.s.)
3-6 defa ovulasyon indüksiyonu ve aşılama yapılmasına rağmen hamile kalamamış olanlar ,
Açıklanamayan infertilite
Polikistik over sendromu
Erkekte ciddi sperm bozukluğu bulunması (sayı, hareketlilik azlığı).Sperm sayısı 5 milyon/mL den fazla olanlarda Konvansiyonel IVF veya ICSI , sperm sayısı 5 milyon/mL den az olanlarda ICSI yapılmaktadır.
Kadının 40 yaş üstünde olduğu ve hamile kalınamadığı durumlar.
Endometriosis (ileri evre).
Yaygın karın içi yapışıklıkları olan kadınlar.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdullah Sarı

Op. Dr. Abdullah Sarı, 1970 yılında Siirt'te dünyaya geldi. Tıp eğitimini Dicle Üniversitesi'nde tamamlamasının ardından 2000 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalında ihtisasını da tamamlayıp Kadın  Hastalıkları ve Doğum uzmanı unvanını almıştır. Sonraki süreçte yine aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum  Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. Dr. Sarı 2003 ile 2006 yılları arasında Siirt Devlet Hastanesi'nde  başhekimlik görevini üstlenmiş; 2007 yılında Özel Siirt Hastanesi'ni kurarak 2010 yılına kadar yönetmiş; 2010 yılında ise İstanbul Özel Doğa Hospital'ı kurarak 2015 yılına kadar yönetmiştir. Dr. Sarı'nın çok sayıda ulusal ve uluslararası dergi ve kongrelerde bildirileri ile yayınlanmış makaleleri mevcuttur, kendisi evlidir ve 2 çocuk babasıdır. ...

Etiketler
Tüp bebek tedavisi hakkında
Op. Dr. Abdullah Sarı
Op. Dr. Abdullah Sarı
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube