Tüp bebek aşamaları nelerdir?

Tüp  bebek  aşamaları  nelerdir?

Tüp bebek tedavisi, aşamalardan oluşan bir tedavi sürecidir. Tüp bebek aşamaları çoğunlukla 5 aşama ile anlatılmaktadır. Bu aşamalar, çeşitli kaynaklarda farklı olarak verilebilse de, her merkezde yapılan tedavi aşamaları standarttır. Aşamaların bazıları, farklı kaynaklarda tek maddede ya da iki maddede anlatılmış olabilir. Ancak çoğunlukla tüp bebek aşaması 5 aşamada anlatılmaktadır;

Tüp bebeğin ilk aşaması:

İlk aşamada çifte muayene yapılır ve kısırlık sebepleri araştırılarak tedavi planlanır. Bu aşamada anne ve baba adayı; geçirdikleri tedavi süreçlerini, hastalıklarını, cinsel sorunlarını, gebelik öyküleri gibi tıbbi geçmiş incelenir.

Tüp bebeğin ikinci aşaması:

Bu aşamada yumurtalıklar, medikal tedavi yardımıyla uyarılmaktadır. Bu tedavi sayesinde, yumurtalıklar uyarılır ve birden fazla yumurta elde edilmektedir. Bu tedavide birden fazla yumurta elde etmekteki amaç, gebelik şansını arttırmaktadır. Çok sayıda yumurta içerisinde, kaliteli yumurtalar ayırt edilebilmektedir. Bundan dolayı yumurtalıkların uyarılması için ilaç kullanılır.

Tüp bebeğin üçüncü aşaması:

Bu aşamada, ilaçlarla geliştirilen yumurtalar toplanır. Toplanmış olan yumurtalar laboratuar ortamında döllenme amacıyla muhafaza edilir. Bu aşamada erkek, sperm örneği verir. Sperm üretimi olmayan erkeklerde ise Mikro TESE yöntemi kullanılır ve sperm temin edilir.

Tüp bebeğin dördüncü aşaması:

Bu aşama, tedavinin döllenme aşamasıdır.Alınan yumurtalar ve sperm hücreleri laboratuar koşullarında döllendirilir. Döllenen yumurtalar, laboratuar ortamında muhafaza edilir.

Tüp bebeğin beşinci aşaması:

Bu aşamada laboratuarda muhafaza edilen embriyolar, anne adayının rahmine transfer edilir. Embriyo transfer aşaması yalnızca 10 dakikada tamamlanan, oldukça kolay bir yöntemdir. Anne adayı herhangi bir şekilde acı ya da ağrı duymaz. Döllenme aşamasından sonra, 2 ya da 5 gün sonra anne adayının rahmine transfer edilir. 12 gün sonra ise gebelik testi yapılır.

tup bebek asamalari (2)

Tüp bebek aşamaları kaç günde tamamlanır?

Tüp bebek tedavisinin kaç günde tamamlanacağı, çiftlerin oldukça merak ettiği bir konudur. Erkek aday, tedavinin bazı alanlarında bulunmak durumundayken, anne adayı tedavinin her aşamasında merkezde bulunmalıdır. Erkek aday, birinci aşamada ve sperm örneği vereceği dördüncü aşamada merkezde bulunmak durumundadır.
Tüp bebek tedavisi, başından sonuna kadar yaklaşık olarak 1 ayda tamamlanan bir süreçtir. Bu süreç, tedavi yöntemine ve hastaların özelliklerine göre değişkenlik gösterebilmektedir.

Tedavi süreleri:

İlk aşama yaklaşık olarak bir günü almaktadır.

İkinci aşama ise ilaç kullanılan aşamadır. Yumurtalıkların uyarılma aşaması yaklaşık olarak 15 günde tamamlanmaktadır.

Üçüncü aşamada ise yumurta toplama aşamasıdır. Bu aşama ise ortalama olarak yarım saatte tamamlanmaktadır. Baba adayından da aynı aşamada sperm örneği alınır. Alınan üreme hücreleri laboratuarda saklanır ve döllendirilir.
Yumurta toplama aşamasından yaklaşık olarak 2-3 gün sonra yeniden tüp bebek merkezine gidilir. Bu aşamada embriyo transferi yapılmaktadır. Embriyo transferi 5-10 dakikada tamamlanmaktadır.

Embriyo transferinden sonra çift, gebelik testi yapılana kadar merkeze gelmez. Gebelik testi, transferden 12 gün sonra yapılmaktadır. Gebelik testi için çift, arzu ederse merkeze gidebilir ya da bulundukları yerdeki bir sağlık kuruluşunda gebelik testi yaptırabilir.

Blastokist transferi nedir?

Blastokist transferine, 5. Gün transferi de denilmektedir. Anne adayından alınan yumurtalar ile beraber gelişen embriyolar şayet iyi durumda ise, laboratuarda 5 gün muhafaza edilir ve daha sonra transfer edilir. Ancak 5. Gün mümkün değilse, embriyolar 2.-3. Gün transfer edilebilmektedir. Blastokist transferinde, gebelik şansı daha yüksektir. Embriyolar, anne adayının rahmine beşinci gün transferi ile daha fazla tutunm potansiyeline sahiptir.
5. Gün yapılan transferin daha fazla canlı gebelik oranları ile neticelendiği ortaya konmuştur. Bununla beraber her embriyonun gelişimini sürdürmesi mümkün değildir. Bu embriyolardan bazıları 5. Güne ulaşamayabilir.

tup bebek asamalari (3)

Embryo transferi nedir?

Yumurtanın döllenmesinin ardından embriyo oluşumu takip edilir. Embriyoyu meydana getiren hücreler (blastomer) bölünme gösterir. Yumurta toplama aşamasının ardından 3. Günde embriyolar 8 hücreli bir yapıya dönüşmektedir. Bu aşamadan sonra ise 5. Günde embriyolar blastokist denilen hücre sayılarının arttığı ve daha sıkı halde olduğu aşamaya ulaşırlar. Embriyo transferi çoğunlukla yumurta toplama aşamasında sonraki 3. veya 5. Günde uygulanmaktadır.

Embriyo transferi nasıl yapılmaktadır?

Embriyo transferi aşamasında, kateter aracılığı ile, rahim ağzından rahim iç tabakasına ulaşılır ve embriyolar transfer edilir. Bu işlem esnasında ultrason ile embriyoların, doğru alana bırakıldığı kontrol edilir.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ulun Uluğ

Prof. Dr. Ulun ULUĞ, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1993 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Marmara Üniversitesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum ihtisas eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Daha sonra USMLE sınavlarında başarılı olarak A.B.D Maryland eyaletinde GBMC Hastanesi'nde Üreme Endokrinolojisi üzerine Fellowship ve yine aynı dal için İsrail Technion Üniversitesi Haemek Hastanesi'nde fellowship olarak görev yapmıştır. İstanbul Alman Hastanesi'nde Türkiyedeki ilk Preimplantasyon Genetik Tanı Ünitesi'nin kurulmasında aktif rol oynamıştır. 2000 - 2014 yılları arasında 4 yıl boyunca Alman Hastanesi ve Bahçeci Umut Tüp Bebek Merkezi'nde binlerce çifte tüp bebek tedavisi uygulamıştır. Kanser tanısı konmuş bireylerin ve çiftlerin ...

Etiketler
Embriyo transferinden sonra
Prof. Dr. Ulun Uluğ
Prof. Dr. Ulun Uluğ
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube