Trigeminal nevralji,

Trigeminal nevralji,

Trigeminal nevralji, yüze vuran, kısa süreli "şimşek çakar" tarzda ağrılardır. Genellikle ağrı, yemek yeme, su içme, dokunma, konuşma  veya yüz yıkama gibi tetikleyici bir faktörle gelir. Bu ağrının nedeni sıklıkla, kafa içinde (beyincik ve beyin sapı arasında) yüz duyu sinirinin (trigeminus) üzerine olan atardamar basısıdır.  Bu ağrı öncelikle ilaçla geçirilebilir. Ancak ilaç tedavisi kalıcı ağrı kontrolü sağlamaz, sadece ilaç alındığı süre içinde ağrıyı geçirir. Ayrıca ilaç tedavisinde zaman içinde yan etkilerinin ortaya çıkması veya ilacın etkisini yitirmesi gibi sorunlar ortaya çıkabilir. Yine de trigeminal nevralji tedavisine ilaç tedavisiyle başlamak doğru bir seçenektir.

Trigeminal nevraljide ilaç tedavisinin yetersiz kaldığı durumlarda cerrahi tedavi yöntemleri ağrının geçirilmesinde etkili olabilir. Bu yöntemlerin başlıcaları, trigeminal radyofrekans rizotomi (RF), mikrovaskuler dekompresyon, trigeminal gliserol rizoliz, trigeminal balon mikro-kompresyon ve "gamma-knife" uygulamalarıdır. Bu tedavi yöntemleri ile ilişkili olarak sonuçları en iyi bilinen ve etkinliği geniş olgu serilerinde kanıtlanmış yöntemler: trigeminal radyofrekans rizotomi (RF) ve mikrovaskuler dekompresyon'dur. Diğer yöntemler de tedavide etkili olabilir; ancak daha küçük guruplarda uygulanmıştır ve daha çok diğer tedavi yöntemlerinin etkili olmadığı hastalarda yapılmaktadırlar. Trigeminal nevralji'nin cerrahi tedavisi etkin olmakla birlikte, ciddi yan etkilerin ortaya çıkabileceği sinir sistemi girişimleridir; girişimler sırasında beyin zarları, beyin dokusu veya kafa sinirlerine yakın çalışılır ve bu nedenle mutlaka beyin cerrahları (nöroşirürji uzmanları) tarafından yapılmalıdır.

Prof. Dr. Ali Savaş

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Ali Savaş

Prof. Dr. Ali Savaş, tıp eğitimini 1986 yılında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanını aldı. Ardından 1992 yılında İstanbul Tıp Fakültesi' nde Beyin ve Sinir Cerrahisi alanındaki ihtisasını tamamlayan Dr. Savaş, sonraki dönemde ise Almanya'nın Freiburg Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, doktora ve yüksek ihtisasını tamamladı. Dr. Savaş, 2000 yılında Doçent, 2006 yılında ise Profesör unvanlarını aldı. Dr. Savaş, 2002 yılında Avrupa Nöroşirürji Topluluğu (EANS) Araştırma birincilik ödülünü aldı. 2006 yılında ise Almanya'da Münih Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde ve 2012 yılında Chicago'da Illinois Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde davetli profesör olarak görev yaptı. Dr. Savaş, Avrupa Fonksiyonel Nöroşirürji ve Stereotaksi Topluluğunun (ESSFN) Yönetim Kurulu Üyesi ve Türkiye temsilcisidir. Avrupa Beyin ve Sinir ...

Etiketler
Trigeminal nevralji nedenleri
Prof. Dr. Ali Savaş
Prof. Dr. Ali Savaş
Ankara - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube