Testis tümörü

Testis tümörü

-Testis kanseri nedir?

Testislerin (yumurtalık) birinde veya nadiren her ikisinde birden oluşan kötü huylu tümörlerdir.

Genellikle 20-40 yaş erkeklerde daha sık görülür ve tedavileri cerrahidir.

-Testis kanseri neden oluşur?

Testis kanseri oluşumunu arttıran bilinen bir takım risk faktörleri vardır. Bunlar ;

Testislerin yumurtalık torbasına inmemiş olması (inmemiş testis)

Genetik bazı hastalıkların varlığı (Klinefelter Sendromu)

Ailede, özellikle birinci derece yakınlarında testis kanseri olması

Daha once testis tümörü hikayesi varlığı

Çevresel bazı etkenler ve beyaz ırk olarak sıralanabilir

-Belirtileri nelerdir ?

Testis kanserinin en sık belirtisi yumurtalıkta ele gelen, normalde olmayan ağrısız, sert bir kitle, şişliktir.

-Nasıl tanı konulur ?

Testis tümöründe tanı üroloji uzmanı tarafından yapılan fizik muayene, bazı kan tahlilleri ve ultrasonografi sonucu konulur. Ameliyat sonrası patoloji raporuna göre kesin tanı alınır ve tümörün cinsine göre tedavi planlanır. Bu aşamadan sonravücudun başka yerlerine yayılıp yayılmadığını tespit edebilmek için bazı durumlarda bilgisayarlı tomografi tetkiki de kullanılır.

-Nasıl tedavi edilir ?

Testis tümörü tedavisi temelde cerrahidir. Kasık bölgesinden yapılan bir kesi ile tümör olan testis çıkarılması esastır. Patoloji sonucuna göre cerrahi sonrası dönemde kemoterapi veya radyoterapi tedaviye eklenebilir. Testis tümörleri çok büyük oranlarda kür yani tam tedavi sağlanabilen nadir tümörlerdendir.

Eğer tümör karın içi büyük damarlar çevresine yerleşmiş olan lenf bezlerine yayılmış ise buradaki kitleler de ameliyat ile çıkarılabilir. Bu ameliyatlar açık veya kapalı (laparoskopik veya robotik) yöntemlerle yapılabilmektedir. Kliniğimizde her iki yöntem de başarı ile yapılmaktadır.

- Tedavi sonrası çocuk sahibi olabilirmiyim ?

Testis tümörü tek taraflı ise ameliyat sonrası kalan tek testisiniz ile çocuk sahibi olabilirsiniz. Ancak bazı durumlarda ameliyat sonrası kemoterapi verildiğinde verilen kemoterapotik ilaçlar nedeni ile kısırlık oluşabilir. Bu nedenle çocuk istemi olan hastalar kemoterapi öncesi sperm dondurma işlemi yapılmalıdır.

Bu makale 9 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Hasan Biri

Prof. Dr. Hasan BİRİ, tıp eğitimini 1981-1987 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1988-1992 yılları arasında Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde yapmış ve Üroloji Uzmanı olmuştur.

Uzmanlık eğitimi sonrasında akademik çalışmalarına Gazi Üniversitesi Tıp Fakültesi Üroloji Anabilim Dalı'nda devam etmiş olan Prof. Dr. Hasan BİRİ, aynı anabilim dalında 1995 yılında Yardımcı Doçent, 1998 yılında Doçent, 2004 yılında ise Profesörlük kadrosuna atanmıştır.

Prof. Dr. Hasan BİRİ, mesleki çalışmalarına şu anda Özel Koru Ankara Hastanesi'nde devam etmektedir.

Prof. Dr. Hasan Biri
Prof. Dr. Hasan Biri
Ankara - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube