Spinal metastazlarda cerrahinin planlanması

Spinal metastazlarda cerrahinin planlanması

 

Tedavinin Planlanması

Tedavinin Düzenlenmesinde çeşitli faktörle rol oynar. Bunlar sırasıyla;

1)  Primer hastalığa bağlı faktörler; Primer odağın hangi organ olduğu, ağrının varlığı ve tipi, spinal kolonun (omurganın) hangi bölgelerinin tutulduğu  ve hastanın nörolojik tablosudur (hastanın felç olup olmadığı)

2) Tedaviye bağlı faktörler: XRT Radyoterapi), XRT+ cerrahi dekompresyon ve kombine tedavi (XRT+C+CT). CT(kemoterapi) yalnız Ewing’s Sarcoma, neuroblastoma kemosensitif gibi tümörlerde etkilidir.

3) Hastaya bağlı faktörler:  Spinal metastazlı hastaların yaşam süresi ve morbidite (sakat kalma) oranı  çok çeşitlilik gösterir. Her şeyden evvel bu hastalar eğitimli ve  bilinçli olup en son tedavi seçeneklerini bir şekilde öğrenmiş hastalardır. Bu hastalara yaklaşımda hastanın umutları, isteği ve beklentileri doğrultusunda tedaviyi planlamak gerekir.  Cerrahlar için en önemli karar hastalığın derecelendirilmesi ve yapılacak cerrahi girişimin hastaya fayda mı yoksa zarar mı vereceği konusunda  doğru karar verebilmesidir.

Ancak bu kararlar her hasta için bireysel olarak değerlendirilir. Cerrahi tedavi yaşam süresini uzatmada etkin değildir. Kanserin tipi, yaş ve hastalığın ileri dönemde olması yaşam süresini etkileyen faktörledir.

Çocuklarda spinal metastazların seyri erişkinlerden farklıdır.  Çocuklarda spinal metastazlar ya  hematojen  yayılımla ya da paraspinal bölgeden invazyonla oluşur. Ayrıca  çocuklarda spinal metastaza bağlı oluşan total parapleji erişkinlerin aksine  48 saati geçmiş olsa bile cerrahi tedaviyle düzelebilme şansına sahiptir.

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Erol Taşdemiroğlu

Prof.Dr Erol TAŞDEMİROĞLU, 24 Ocak 1953 tarihinde Kars'ta doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerini tamamladıktan sonra, Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1976 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Beyin, Omurilik ve Sinir Cerrahisi (Nöroşirurji) uzmanlık eğitimini 1976 - 1982 yılları arasında Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde tamamlamıştır.1998 yılında Doçent ünvanı,2009 yılında ise Profesör ünvanını almıştır. 1982 - 1983 Van Asker Hastanesi'nde,1983 - 1985 yılları arası Çorlu Devlet Hastanesi'nde,1985-1987 yılları arası Ankara Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi'nde,1987-1989 yılları arası Visiting Scientist-Postdoctoral Fellow, USA, College of Medicine,Department of Physiology, 1989 - 1991 yılları arası Research Fellow, Massachusetts General Hospital, Harvard Medical School, Stroke ...

Etiketler
Spinal metastatik lezyonlar
Prof. Dr. Erol Taşdemiroğlu
Prof. Dr. Erol Taşdemiroğlu
İstanbul - Beyin ve Sinir Cerrahisi
Facebook Twitter Instagram Youtube