Sperm azlığı tedavisi

Sperm azlığı tedavisi

İnfertil çiftlerin yaklaşık yarısında neden erkek faktörüdür.Tedavi yöntemleri nedene yönelik ve deneysel olarak yapılabilir.

Nedene yönelik tedavi olarak hormon desteği,enfeksiyon tedavisi,immunolojik nedenlerde steroid tedavisi,varikosel operasyonu sayılabilir.

Deneysel olanda ise testosteron preparatları,anti-östrojenler,aromataz inhibitörleri,antioksidanlar ve eser elementler sayılabilir.

Sperm sayısı üzerinde androjenler,anti-östrojenler ve gonadotropinlerin pozitif etkisi olabilir.

Sperm motilitesi üzerine ise antioksidanların ve folik asitin etkisi olabileceği belirtilmiştir.Özellikle asetil L Karnitin etkilidir denmektedir.

FSH hormonunun erkekte sperm üretimi ,oluşumu üzerinde önemli bir etkisi vardır.Erkek infertilitesinin tedavisinde kullanılması fertilizasyon ve gebelik oranlarını artırır denmektedir.

Düşük-Normal FSH ve normal inhibin-B düzeyi olan oligozoospermik olgularda faydalı olabilir.Doz olarak gün aşırı 75 u/gün verilmektedir.Hem sperm sayısı hem de gebelik başarısı yüksek olur denmektedir.Ancak bu çalışmaların büyük serilerle desteklenmesi gerekir.

Sonuç olarak erkek infertilitesinde medikal tedavi ile ilgili bilgiler tartışmalı olup ancak gonadotropinler,anti-östrojenler,antioksidanlar yararlı olabilir

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Suat Hazer

Op. Dr. Suat HAZER, lisans öncesi öğrenimlerini İstanbul ve Ankara'da bitirdikten sonra 1985 yılında Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1991 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. 1992-1994 yılları arasında Balıkesir 9. Ana Jet Üs Komutanlığında uçuş tabibi olarak görev yapmıştır. İhtisasını ise 1994-1998 yılları arasında yine Gülhane Askeri Tıp Fakültesi’nde yapmış ve Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur.  Uzmanlık eğitimi sonrasında GATA Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği’nden Üreme Endokrinolojisi ve İnfertilite yan dal uzmanlığını da almış olan Op. Dr. Suat HAZER, askerlik vazifesini 1999-2009 yılları arasında Bursa Asker Hastanesi'nde, mecburi hizmet yükümlülüğünü ise 2009-2010 yılları arasında ise Etimesgut Asker Hastanesi'nde yerine getirmiştir. Op. Dr. Suat HAZER, mesleki çalışmaların ...

Etiketler
Sperm sayısı düşüklüğü
Op. Dr. Suat Hazer
Op. Dr. Suat Hazer
Bursa - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube