Sorularla alerji nedir, nasıl tedavi edilir?

Sorularla alerji nedir, nasıl tedavi edilir?

Alerjim neye karşı nasıl öğrenebilirim?

Cilt ve kan testleriyle neye karşı alerjik reaksiyon geliştiği öğrenilebilir. nel olarak iki tip cilt alerji testi yapılmaktadır. Prick testi cildin üst tabakasına alerjen içeren sıvının damlatılması sonrası çok ince uçlu lansetlerin batırılmasıyla yapılır. Intradermal yani cilt içi testte ise alerjenin çok az bir miktarı (0.01-0.02 mL) cildin dermis denilen alt tabakasına iğne ile verilir. Cilt testleri alerji teşhisinde hızlı, güvenilir ve pratik birer tanı aracıdırlar. Ancak pozitif sonuçlanan bir test her zaman sizde alerji olduğunun göstergesi değildir. Klinik belirtilerin da eşlik ediyor olması gerekmektedir. Cilt testleri haricinde kan tahliliyle bakılan Spesifik IgE ve Total serum IgE analizi testleri de vardır. Cilt testlerine göre acısız bir yöntem olmasına rağmen duyarlılığı daha azdır ve daha pahalıdır.

Alerji nasıl tedavi edilir?

Alerjik rinitin tedavisinde bulguları tetikleyen alerjenlerden kaçınma ve ilaç tedavisi esastır. Birçok hastanın şikâyetleri bu şekilde kontrol altına alınabilir. En sık kullanılan ilaçlar; allerjenlerin etkisini azaltan antihistaminikler ve kortizon içeren burun spreyleridir. Spreylerde bulunan kortizon sadece burun bölgesine uygulandığından sistemik yan etkisi yok denecek kadar azdır. Burun yıkama gibi tedaviye yardımcı önlemlerin de faydası vardır. İlaç tedavisi yanında etkinliği kanıtlanmış diğer bir tedavi alerjen ile aşı tedavisi (immünoterapi) dir. Bu tedavide artan dozlarla vücuda allerjen maddeler verilmekte ve vücudun bu maddelere karşı duyarsızlaşması amaçlanmaktadır.

Alerji ilaçlarının yan etkileri var mı? Bu yan etkilerden nasıl kurtulabilirim?

Alerjenin vücutta yarattığı reaksiyonu azaltan antihistaminik gibi ilaçların temel yan etkileri ağız kuruluğu ve özellikle uykuya eğilimdir. Bu sebepten bu ilaçları kullanırken bol sıvı alınması ve gece uykusuna yakın saatlerde alınması önerilir. Kortizon içeren burun spreylerinin sistemik yan etkileri son derece nadir görülmesine rağmen özellikle yanlış kullanım şekline bağlı olarak burunda kanama ve kurumalar olabilir. Bunun önüne geçmek için spreyleri burun içine soktuktan sonra yanaklara yöneltip ilacı sıkmak faydalı olacaktır.

Alerjili hasta nasıl beslenmelidir?

Her besinin alerjik reaksiyonlara neden olması mümkün olmakla birlikte tüm alerjik besin reaksiyonlarının % 90’ından 8 temel besin sorumlu oluyor. Bunlar süt, yumurta, yerfıstığı, soya, buğday, ağaç fıstıkları (ceviz, badem, Antep fıstığı, vs), balık ve kabuklu deniz hayvanlarıdır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu

Prof. Dr. Fikret KASAPOĞLU, 23 Aralık 1973 tarihinde doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Uudağ Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde başladığı tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise aynı üniversitenin Kulak Burun ve Boğaz Hastalıkları Anabilim Dalı'nda yapmış ve 2003 yılında da Kulak Burun Boğaz Uzmanı olmuştur. 2011 yılında ise Doçent unvanını almıştır.

Prof. Dr. Fikret KASAPOĞLU, Bursa'da bulunan Özel Medicana Bursa Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Alerji nasıl oluşur
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu
Prof. Dr. Fikret Kasapoğlu
Bursa - Kulak Burun Boğaz hastalıkları - KBB
Facebook Twitter Instagram Youtube