Solunum fonksiyon testleri nedir?

Solunum fonksiyon testleri nedir?

Solunum fonksiyon testleri ile akciğerlere giren ve çıkan hava volümü (hacmi) dinlenme durumunda, zorlu nefes alıp verme durumunda ve efor sırasında ölçülür ve  elde edilen değerler ile aynı yaşta, cinste, boyda kişilerden elde edilen değerlerle karşılaştırılır.

Akciğerlere giren hava solunum yollarında belli bir hızla akciğerlere ulaşır. Solunum yollarında darlık olduğunda giren ve özellikle çıkan hava hızı azalır. Bunun  için. akciğerler derin nefes alınıp hızla verildiğinde ilk 1 saniyede çıkarılan maksimum hava miktarı (FEV1) ölçülür

Eğer ölçülen hızlar düşükse, bronş genişleten ilaçlar inhale ettirip (hava yoluyla verilip)  artıp artmadığı ölçeriz. Bu işleme reversibilite testi denir.

Bazı hastalarda yakınmalar olmasına ragmen solunum değerleri normal çıkabilir. Bu durumda yakınmaları ortaya çıkaracak bazı maddeler verilerek ( histamin metakolin) değerler tekrar ölçüşür.  Bu işleme bronş hiperreaktivite testi (Provokasyon testi, solunum yolu aşırı duyarlılık testi) denir.

Akciğerler havada bulunan oksijenin kana taşınmasını sağlayan ünitelerden olusur. Nefes alındığında oksijen ve gazlar hava keseciklerine (alveol) ulaşır. Oksijen bu çok ince membranlı keseciklerin duvarında bulunan damarlardaki kırmızı kan hücrelerine hızla aktarılır. Kırmızı kan hücrelerinde bulunan karbondioksitte aksi yönde hızla hareket ederek hava keseciklerine geçer. Bu değiş-tokuşa işlemine difüzyon denir. Solunum fonksiyon labratuarında difüzyon ölçümü ile akciğerlerin oksijen ve karbondioksit değişimini yeterince yapıp yapmadığı öğrenilebilir.

Nefes alıp-verirken  solunuma yardım eden kaslar kullanılır. Bu kaslar  nefes almamıza ve vermemize yardım ederler. Kasların nefes alırken (inspirasyon) ve nefes verirken (ekspirasyon) oluşturdukları basınçlar ölçülerek, solunum kas fonksiyonları hakkında bilgi sahibi olunabilir.

-Nefes darlığı, hışırtılı solunum, öksürük, balgam çıkarma yakınması olanlara,

-Akciğer grafisinde normal dışı bulguları olanlara,

-Şikayeti olsun olmasın uzun süreden beri sigara içenlere,

-Genel anestezi altında ameliyat alacaklara

-Akciğer, kalp ameliyatı olacaklara,

-Başka bir organda var olan hastalığın akciğeri etkileyip etkilemediğinin belirlenmesi gerekenlere

-Akciğerleri etkileyecek işlerde çalışanlara (madenciler, deterjan, akü fabrikası işçileri, kuş besleyiciler….. vb),

-Sporculara,

-Akciğerler hastalığı nedeniyle  ilaç verilenlerde, ilaçları etkinliğini öğrenmek amacıyla solunum fonksiyon testi yapılır.

-Spirometre

-Pletismograf

-Arter kan gazı cihazı ile solunum fonksiyonları değerlendirilir.

Bu makale 16 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Hakan Eren

Uzm. Dr. Hakan EREN, 9 Ekim 1965 tarihinde Denizli’de doğmuştur. Tıp eğitimini 1983-1989 yılları arasında Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi’nde tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise 1991-1995 yılları arasında İzmir Göğüs Hastalıkları Eğitim Hastanesi’nde yapmış ve Göğüs Hastalıkları Uzmanı olmuştur. Mecburi hizmetini 1996-1997 yılları arasında Kahramanmaraş Devlet Hastanesi’nde Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak yerine getiren Uzm. Dr. Hakan EREN, 1997-2003 yılları arasında Adana Göğüs Hastalıkları Hastanesi, 1997-2003 yılları arasında Adana Özel Seyhan Hastanesi, 2003-2004 yılları arasında Adana SSK Hastanesi, 2005-2010 yılları arasında Adana Özel Üniversal Hastanesi ve 2011-2013 yılları arasında Adana Acıbadem Hastanesi gibi Türkiye’nin birçok saygın kurumunda Göğüs Hastalıkları Uzmanı olarak görev yapmıştır. Uzm ...

Etiketler
Solunum testi
Uzm. Dr. Hakan Eren
Uzm. Dr. Hakan Eren
Muğla - Göğüs Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube