Smear testi dedikleri!...

Smear testi dedikleri!...

 Genital kanserlerin günümüzde tarama testleri sayesinde giderek azalması sevindirici bir gelişme olmuştur. Yapılan tarama testleri bize erken tanıyı sağlamakta ve bu sayede de erken tedaviyi mümkün kılmaktadır.

Rahim ağzı (serviks) kanseri, dünyada her yıl yaklaşık 500 bin kadında görülmektedir. Gelişmiş ülkelerde bu sayı pap smear testi dediğimiz tarama yöntemi sayesinde belirli bir oranda azaltılmıştır. Ancak Türkiye’de kadınların bu testle ilgili bilgileri yeterli olmadığı için rahim ağzı kanserine yakalanma oranı hala yüksektir. 

Hiçbir şikayeti olmayan, düzenli aralıklarla jinekolojik muayenesini ve pap smear testini yaptıran kadınlarda varsa rahim ağzı kanserine yakalanma riski belirlenir ve bu sayede erken tanı sağlanmış olur. Eğer rahim ağzı kanseri klinik bulgu vermeye başlamışsa, (ara kanamalar, ilişki sırasında kanama gibi) çok geç kalınmış, hatta kanser komşu organlara yayılmış bile olabilir. Bu nedenle bu testi yaptırmak için bir şikayet olmasını beklememek gerekmektedir.

Pap-smear testi rahim ağzı kanserleri ve kanser öncesi (prekanseröz) lezyonların tanısında kullanılmaktadır. Aynı zamanda bu test, rahim ağzı ve vajen iltihaplarını da göstermektedir. Pap-smear testi sayesinde rahim ağzı kanserlerinin görülme sıklığında %70'lik bir azalma sağlanmıştır. Pap smear testi normal, şikayeti olmayan kadınlarda yılda 1 kez yapılır ve sonuçları normal bulunan hastanın 1 sene içinde kanser ya da kanser öncesi lezyonlara yakalanma ihtimali %1’den azdır.

Pap-smear testi kadın-doğum uzmanı hekim tarafından, özel bir fırça yardımıyla rahim ağzından örnek alınmasıdır ki bu işlem birkaç dakikadan ibarettir ve ağrısızdır. Alınan örnek patoloji laboratuvarına gönderilir ve mikroskop altında incelenir.

Rahim ağzı kanseri için risk faktörleri erken yaşta cinsel ilişki, kişinin ya da eşinin çok sayıda seksüel partnere sahip olması, sigara içmek, cinsel yolla bulaşan virüsler, düşük sosyo-ekonomik seviye, çok sayıda doğum yapmış olmak, bağışıklık sistemindeki bozukluklar şeklinde sıralanabilir.

İlk cinsel ilişki yaşından itibaren her yıl düzenli aralıklarla pap smear testi yaptırmak, tek eşlilik ve sigara içmemek bu kanser için alabileceğimiz, kendi elimizde olan tedbirlerdir. Bu nedenle ülkemizde bu bilinci geliştirmek adına tüm kadınlara yılda 1 kez pap smear testi yaptırmak amacıyla mutlaka bir jinekoloğa başvurmalarını tavsiye ediyoruz.

      

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Bu makale 12 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Evrim Aksoy

Op. Dr. Evrim AKSOY, 1992 yılında İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başlamış olduğu tıp eğitimini 1998 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Lisans eğitimin ardından 1998-2000 yılları arasında İstanbul Üniversitesi İstanbul Tıp Fakültesi Anatomi Ana Bilim Dalı'nda ihtisas eğitimi almıştır. 2000 yılında ise Zeynep Kamil Kadın ve Çocuk Hastalıkları Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde Kadın Hastalıkları ve Doğum İhtisasına başlamış 2004 yılında eğitimini tamamlayarak Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Lisans ve ihtisas eğitimlerini 2009 yılında Strasbourg Fransa (EITS) European Institute of Telesurgery - Laparoskopik Cerrahi Eğitimi ve 2010 - 2011 yılları arasında Yeditepe Üniversitesi Üremeye Yardımcı Tıp Merkezi - IVF (Tüp Bebek) Sertifika Programı eğitimleri takip etmiştir. Kendisi  iyi derecede ingilizce bilm ...

Etiketler
Erken teşhis
Op. Dr. Evrim Aksoy
Op. Dr. Evrim Aksoy
İstanbul - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube