Smear testi,

Smear testi,

Kadınlardan rahim ağzında (serviks) enfeksiyon ve kanser- kanser oluşturabilecek durumlar açısından kontrol etmek için yapılan özel bir rahim ağzı tarama testidir. Bu işlem jinekolojik muayenede özel bir çubuklu fırça ile rahim ağzındaki hücrelerden sürüntü şeklinde alınarak cama sürülür ve üzerine sprey sıkılıp sabitlenir incelenmek üzere patolojiye gönderilir CVS (Cervico- vaginal smear testi), PAP testi veya PAP smear testi gibi isimlerle de anılmaktadır.

Smear testi rahim ağzı kanseri için bir tür tarama işlemidir ,amaç kansere dönüşme riski olan lezyonları erken farkedip gerekli tedavilerin yapılabilmesi için erken tanı koyabilmektir.

Hamilelik dönemindeki bayanlarda smear ilk 3 ayda alınabilir fakat smear çubuğu rahim ağzından içeri sokulmadan dış yüzeyden sürüntü alınabilir.Smear testi ilk cinsel ilişkiden sonra alınmaya başlanabilir.Bu testin 30 yaşından sonra yılda bir yapılması gerekir.60-70yaşları arasında olumsuz bir smear testi yoksa ve 3 tane normal test sonucu varsa 70 yaşta smear'a son verilebilir.

Rahim kötü huylu olmayan bir nedenle (miyom) alınmışsa bu tür hastalarda smear testine gerek yoktur. Ancak ameliyatta rahim tam olarak alınmamışsa rahim ağzı bırakılmışsa bu durumda smear testi yine her yıl yapılmalıdır.

Smear testi yaptırmak isteyen bir bayanın testten önceki 2 gün içerisinde cinsel ilişkide bulunmaması,vajinal herhangi bir ilaç, tampon kullanmaması,vajinal duş yapılmaması gerekir.Adet zamanı smear alınamaz.

Riskli Smear Sonuçları

Ascus:Serviksi kaplayan yassı epitel hücrelerinde klinik önemi belirsiz değişiklikler tesbit edilir büyük ihtimalle kanser belirtisi değildir.Ascus tesbit edilirse smear testi 3 kez ardarda negatif oluncaya kadar4-6 ay tekrarlanır bu sonuçlar normal çıkarsa artık yılda bir tekrarlanır.

Ascus tesbit edilen hastaya kolposkopi işlemide de uygulanılabilir,bu işlemle rahim ağzında anormal bir lezyon olup olmadığı bir çeşit büyüteçli kamera ile araştırılır eğer varsa o bölgeden parça alınarak(biyopsi) incelenir.

Menopoz döneminde ascus görülürse östrojen tedavi sonrası tekrar smear alınır yine ascus saptanırsa kolposkopi yapılır.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Alper Gümüşalan

Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, 1956 yılında Balıkesir’de dünyaya gelmiştir. Lisans öncesi eğitimlerinin ardından Hacettepe Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başadığı tıp eğitimini 1980 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise Zekai Tahir Burak Kadın Sağlığı Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde yapmış ve 1986 yılında Kadın Hastalıkları ve Doğum Uzmanı olmuştur. Op. Dr. Alper GÜMÜŞALAN, uzun yıllar çeşitli sağlık kuruluşlarında Kadın Doğum Uzmanı olarak görev yaptıktan sonra İzmir Karşıyaka’da kendi kliniğini açmıştır. Halen İzmir'de bulunan kliniğinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir.

Yazarı sosyal medya'da takip edin
Etiketler
Smear testi sonuçları nasıl değerlendirilir
Op. Dr. Alper Gümüşalan
Op. Dr. Alper Gümüşalan
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube