Sınav korkusu

Sınav korkusu

Her genel sınav dönemlerinde bazı öğrencilerin sık sık yaşadıkları unutkanlıklardan, aşırı heyecandan, sınav korkusu ve panik durumlarından şikayet ederler. Söyledikleri birbirine benzer, ”Sınav bittikten sonra bütün cevaplar aklıma geliyor, ama sınav sırasında hiçbirini hatırlayamıyorum”.

 

Başarısızlığın, hastalığın ve insanlarla iyi ilişkiler kuramamanın altında korkular yatmaktadır. Milyonlarca insan, geçmişten, gelecekten, yaşlanmaktan, bunamaktan, hastalıktan ve ölümden korkar. Aslında korku zihninizdeki bir düşüncedir.

Küçük bir çocuğa dolabında öcüler olduğunu ve onu alıp götüreceklerini söylerseniz, çocuğun korkudan kaskatı kesilmesine yol açarsınız. Eğer dolabı açıp öcü olmadığını gösterdiğinizde, çocuk o korkuyu üstünde atacaktır. Çocuğun zihninde gerçektende orada öcü varmış gibi bir düşünce ile korku yaratılmıştır. Bu düşüncenin doğru olmadığı ortaya çıkınca çocuğun korkusu geçmiştir. Korktuğu şey orada yoktur. İşte bunun gibi, sizinde korkularınızın çoğu gerçeğe dayanmamaktadır. O kümelenmiş gölgelerdir ve o gölgelerin gerçekliği olamaz.

Burada kendisini gerçekleştiren bir düşünceye dikkat çekmek istiyorum. Nedir bu düşünce? Geçici hafıza kayıplarının arkasında, ”başarısız olma” korkuları vardır. Yaşadıklarının tek nedeni budur. Güçlü bir duygu olan korkuyla sarmalanan düşünceler, bilinçaltı vasıtasıyla kendilerini gerçekleştiriyor. Bir başka ifadeyle bu kişiler bilinçaltlarına sınavda başarısız olacaklarını söylüyorlar ve bu da başlarına geliyor. Sınav gününde öyle bir psikoloji yaşıyorlar ki bildikleri bunca şeyi nasıl unuttuklarına kendileri bile şaşırıyorlar.

Yaşadığınız her şeyi siz hayatınıza çekiyorsunuz. Bunlar zihninizde tuttuğunuz düşüncelerdir, zihninizde tuttuğunuz süretlerdir. Neyi düşünürseniz, onu kendinize çekersiniz ve o hale gelirsiniz. Düşünceleriniz sizin gelecek yaşantınızı oluşturur. Burada bir düşünce düzeyinden bahsediyorum. Eğer düşüncelerinize korku ve başarısızlık yüklerseniz. Korku ve başarısızlığı yaşarsınız.

Unutmayın düşünceler nesnelere dönüşür.

Bu makale 11 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Ali Gök

Etiketler
Sınav korkusu
Uzm. Dr. Ali Gök
Uzm. Dr. Ali Gök
İstanbul - Psikiyatri
Facebook Twitter Instagram Youtube