Sınav kaygısı,

Sınav kaygısı,

Kaygı; insanın varoluşundaki en temel duygulardan biri olup, bedensel, ruhsal varlığını tehlikede görmesi sonucunda yaşadığı tedirginlik olarak tanımlanan kaygı, insanlarda varolan belirsiz, gerçekle bağlantısız, anlaşılması, anlatılması, imgelenmesi, tasarlanması olanaksız, geleceğe yönelik, hoş olmayan, üzüntü veren bir duygu durumudur.
 
Birbirinden farklı özellikleri olan iki tür kaygıdan bahsedilmektedir: bunlar, durumluk ve sürekli kaygıdır. Durumluk kaygı, ameliyat, diş tedavisi veya sınav gibi koşullarda hissedilen kaygıdır. Sürekli kaygı, bir kişilik özelliğidir. Birey içinde bulunduğu durumları genellikle stresli olarak ya da stres olarak yorumlama eğilimindedir.
 
Korkulu Rüyamız; Başarısızlık
 
Genellikle okul ve sınav başarısızlığından kaçınmak için öğrenciler kasıtlı olarak engelli hale getirirler. Anne-baba, öğretmen ve yaşıtlarının beklentilerini karşılayamama korkusu kendilerinin yapabilecekleri hatta üstesinden kolayca gelebilecekleri her türlü adımdan yoksun bırakır. Bunun en büyük nedeni deneme cesaretinin olmamasından kaynaklanır. Nedense başarısızlık yakamıza yapışan ve hiçbir zaman bırakmayacak olan bir hastalık gibi algılanır. Hiç hata yapmak istemeyiz. Ancak hata yapmazsak hiçbir şey öğrenemeyiz ve dünyadaki tüm başarılı insanlar büyük hatalar yaparak başarıya ulaşmışlardır. Önemli olan başarısızlığı olduğu gibi kabullenmek ve bundan sonra kendimize ne yapacağımızı sormak. Niçin böyle oldu? Neleri değiştirmeliyim? İşte size başarının arkasında yatan başarısızlıklardan bir örnek; Paul Ehrlich frengiyi tedavi eden ilacı bulur, son formülüne ¹606 ismini verir. Bu adı vermesinin sebebi bundan önce 605 deneyin başarısızlıkla sonuçlanmasıdır.
 
BAŞARAMAMA KORKUSUNUN ALTINDA YATAN SEBEPLER
 
A-ELEŞTİRİ KORKUSU:
 
Bu korkuyu taşıyan biriyseniz size önerimiz doğru bildiğiniz şeyi eğrisiyle doğrusuyla kendi içinde tartışın (+) ve (-)’ lerini yazın, böylece savunduğunuz fikrin (+) ve (-)’ sini çıkarmanızı sağlayacaktır. Unutmayın insan bilinmeyen karşısında cesaretsiz olur.
 
B- RİSK ALMA KORKUSU:
 
Büyük fikirler risklerden beslenir ve büyük olur. Galileo Dünya yuvarlaktır derken risk almıştır. Demosten kekeme olarak halka hitap ederken risk almıştır. (konuşması sırasında kendisiyle halk gülerek alay edince deniz kenarına gidip ağzına çakıl taşı doldurup saatlerce, aylar süren çalışmalar yapmıştır ve kekemeliğini yenmiştir. Tekrar halk karşısına çıkması onun için bir riskti)
 
 
C- KENDİNİZE OLAN GÜVENİ YİTİRME KORKUSU:
 
Bu hep kendinizden çok başkalarını göz önüne aldığınız zaman ortaya çıkar. Kendi düşünceniz değil başkalarının da düşüncesi çok önemli olur. Her insan kendini yaşmak için dünyadadır. Her insan üzülür, sevinir, yenilir, yener vs. bu ve benzeri özellikleri hepimiz taşırız, önemli olan şu veya bu ne der, ne düşünür diye bu tip düşüncelerle kendimizi kuşatmak yerine hata yapabilme başaramama şansını kendimize vermekle güvenimizi yerine koyabiliriz.
 
D- GEÇMİŞE TAKILMAK:
 
Geçmişin etkisinde kalarak geleceği düşünmek size zarar verir. Ulaşmanızın an meselesi olduğu bir hedefinizi yıldızlar kadar uzaklara taşır. Artık geçmişinizle ilgilenmeyi bırakın ve geleceğinizle ilgilenin çünkü hayatınızın geri kalan kısmını orada geçireceksiniz.

Bu makale 15 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Psk. Nezahat Bingöl

Etiketler
Başarısızlık
Psk. Nezahat Bingöl
Psk. Nezahat Bingöl
İzmir - Psikoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube