Sezeryan (obstetri)

Sezeryan (obstetri)

Sezeryan Nedir ?

Sezaryen, doğumun doğal olmadığı durumlarda karın ve rahmin kesilerek bebeğin alındığı cerrahi bir işlemdir. Çok nadir durumlarda bu yöntemle rahimdeki ölü fetusun da alındığı olur. İlk modern sezaryen 1881 yılında Alman jinekolog Ferdinand Adolf Kehrer tarafından gerçekleştirilmiştir.

Sezaryen genellikle vajinal doğumun bebeğin veya annenin sağlığını riske atacağı durumlarda gerçekleştirilir.

Ne Zaman Sezaryen Ameliyatı Yapılır ?
1.Bebeğin başı ile doğum kanalı arasında uyuşmazlık varsa; baş doğum kanalından geçemeyecek kadar büyük veya doğum kanalı normalden dar ise vaginal doğum mümkün değildir.

2.Daha önceden uterus üzerinde iz bırakan sezaryen , rahimden ur alma ameliyatları geçirmişse, vaginal doğum sırasında eski ameliyat yerinden uterus yırtılabilir.

3.Su kesesinin açılmasından sonra göbek kordonu vajenden dışarı sarkabilir. Dışarıya çıkan göbek kordonundaki anne ile bebek arasında oksijen alışverişini sağlayan damarlar büzülerek bebeğin kısa sürede ölümüne neden olur. Bebeği kurtarmak için acilen sezaryen ameliyatı gereklidir.

4.Normalde baş ile gelen bebeğin, herhangi bir nedenle kol, omuz veya yüzü ile gelmesi halinde vaginal doğum imkansızdır.

5. Plasentanın; doğum kanalını kapatacak şekilde uterusun alt kısmına yerleşmesi yani önde gelmesi halinde mutlaka sezaryan gerekir. Plasentanın yerleşme yeri ultrasanografi ile belirlenir.

6.Plasentanın bebeğin doğumundan önce yerinden ayrılması halinde bebek, kan kaybından ölür, vakit kaybetmeden sezaryen yapılır, bebek kurtarılmaya çalışılır.

7.Bebeğin; doğum ağrıları sırasında sıkıntıya girmesi kalp atışlarının bozulması halinde sezaryen ameliyatı yapılır..

Sezaryen Ameliyatlarında Ne Tip Anestezi Verilir ?
Sezaryen ameliyatlarında anestezi verilmesi şarttır. Verilen anestezi genel anestezi olabileceği gibi, anne adayının sadece belden aşağısını uyuşturan spinal veya epidural anestezi de olabilir.

Spinal veya epidural anestezi verilen anne adayları; ameliyat süresince ağrı duymamakta, fakat bebeği uterustan çıkar çıkmaz görebilmekte, ağlamasını işitebilmektedirler.

Ayrıca; ameliyat sonrasında bebekleriyle daha kısa sürede ilgilenebilmektedirler. Genel anestezi almayan bebekler daha aktif olmaktadırlar.

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Abdullah Sarı

Op. Dr. Abdullah Sarı, 1970 yılında Siirt'te dünyaya geldi. Tıp eğitimini Dicle Üniversitesi'nde tamamlamasının ardından 2000 yılında Dicle Üniversitesi Tıp Fakültesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalında ihtisasını da tamamlayıp Kadın  Hastalıkları ve Doğum uzmanı unvanını almıştır. Sonraki süreçte yine aynı üniversitede Kadın Hastalıkları ve Doğum  Ana Bilim Dalı öğretim görevlisi olarak görev yapmaya başlamıştır. Dr. Sarı 2003 ile 2006 yılları arasında Siirt Devlet Hastanesi'nde  başhekimlik görevini üstlenmiş; 2007 yılında Özel Siirt Hastanesi'ni kurarak 2010 yılına kadar yönetmiş; 2010 yılında ise İstanbul Özel Doğa Hospital'ı kurarak 2015 yılına kadar yönetmiştir. Dr. Sarı'nın çok sayıda ulusal ve uluslararası dergi ve kongrelerde bildirileri ile yayınlanmış makaleleri mevcuttur, kendisi evlidir ve 2 çocuk babasıdır. ...

Etiketler
Sezeryan nedir ?
Op. Dr. Abdullah Sarı
Op. Dr. Abdullah Sarı
İzmir - Kadın Hastalıkları ve Doğum
Facebook Twitter Instagram Youtube