Sertleşme sorunu olan erkek ne yapmalı?

Sertleşme sorunu olan erkek ne yapmalı?

Her erkek, cinsel yaşamı boyunca sertleşme güçlüğü yaşar. Geçici güçlükler için kaygılanmayın. Herkesin zaman zaman başı ağrır. Ama hiç kimse, ilk başı ağrıdığında beyin tümörü olduğunu düşünüp kaygılanmaz. Sertleşme olmayabilir diye, cinsel ilişki kurmaktan kaçınmayın. Sevişme sırasında penisin sertleşmesini düşünmeyin, kendi cinsel yanıtlarınızı gözlemlemeyin, cinsel hazzı yaşayın. Unutmayın ki, sertleşme sizin istediğiniz anda olmayacaktır. Ancak rahat olursanız, kendiliğinden sertleşme oluşacaktır. 

Cinsel etkinliklerinizde, sürekli olarak sertleşme güçlüğünüz varsa, bir uzmana başvurmalısınız. Sertleşme bozukluğu, tüm cinsel etkinliklerinizde aynı ise, organik bir nedenden kaynaklanabilir. Yani sabahları hiç sertleşme ile uyanmıyorsanız, masturbasyon yaptığınızda sertleşme olmuyor, hiçbir cinsel eşle giriştiğiniz hiçbir cinsel etkinlikte sertleşme olmuyorsa, bir üroloji uzmanına başvurmanız gerekir. Organik kaynaklı sertleşme bozuklukları, her durumda aynı şekilde ortaya çıkar.

Herhangi bir durumda tam sertleşme oluyorsa, büyük olasılıkla bedensel bir bozukluk söz konusu değildir. Nasıl göz bozukluğunuz varken arada bir gözlüksüz de normal göremezseniz, sertleşme refleksinizi bozan bedensel bir neden varken de, bazen tam sertleşme olamaz. 

Sabahları sertleşmiş olarak uyanıyorsanız, masturbasyonda sertleşme oluyor, hele bazı cinsel eşlerle ya da bazı cinsel etkinlikler sırasında da sertleşme oluyorsa, yaşadığınız sertleşme güçlüğünün nedeni büyük olasılıkla psikolojiktir. Psikolojik kaynaklı sertleşme bozuklukları, cinsel eşe ve etkinlik tipine göre de değişiklikler gösterebilir. Masturbasyon sırasında genellikle sertleşme olur. Ama uzun süre devam eden sertleşme bozukluklarında, masturbasyonda da sertleşme güçlüğü başlayabilir. 

Sürekli cinsel sorun yaşamak, cinsel ilgi ve isteği de olumsuz etkileyebilir. Erkeğin sertleşme olmayacağı beklentisi belirgindir, kendisini yeterince uyarmayabilir. Cinsel etkinlik sıklığı azalmıştır, sertleşme oluşmasına vakit kalmadan boşalma oluşabilir. Cinsel eşlerle girişilen etkinliklerin hepsinde sertleşme sorunu ortaya çıkmayabilir.

Cinsel birleşmenin olamayacağı ya da beklenmediği durumlarda tam sertleşme olurken, cinsel birleşme olasılığı ya da beklentisi ortaya çıktığında sertleşme oluşmaz ya da var olan sertlik kaybolur. Örneğin, kaçamak ve giyinik sevişmelerde, sertleşme tamdır; ama zaman açısından kısıtlama olmayan, rahat bir ortamdaki sevişmede sertleşme olmaz ya da kısa sürede kaybolur. 

Cinsel etkinlikler içinde, yalnızca cinsel birleşme için penisin sertleşmesi gereklidir. Kadının da erkeğin de cinsel haz aldığı diğer birçok etkinlik sırasında, penisin sert olup olmaması önem taşımaz. Penisin sertleşmesi ne kadar gerekliyse, erkeğin sertleşme ile ilgili kaygıları da o kadar artar.

Bu kısır döngü sonucunda, cinsel istek ve yeterli uyarılma olduğu halde, penis sertleşmez. Bazen sevişme sırasında, elle veya oral uyarılma sırasında sertleşme olur, vajinaya giriş denendiğinde kaybolur. Bazen bazı cinsel eşlerle girişilen etkinliklerde hiçbir sorun yokken, bazılarıyla her zaman veya bazen sorun vardır.

Bazı erkekler, yeni bir cinsel eşle ilk ilişkilerinde mutlaka sertleşme sorunu yaşarlar. Bazı evli erkekler, eşleriyle hiçbir sorun yaşamazken, daha çekici buldukları geçici cinsel eş ile sertleşme sorunu yaşarlar. Büyük olasılıkla, bu durumlarda, erkeğin sertleşme olup olmayacağı kaygısı daha fazladır. 

Cinsel eşin sertleşme güçlüğüne karşı tutumu da sorunun süreklileşmesine neden olabilir. Sevişmede, sertleşme olmayınca, erkeğin kendisini istemediği için uyarılmadığını düşünen ya da bu sorunu çok fazla önemseyen bir cinsel eş, geçici bir güçlüğün kalıcı bir bozukluğa dönüşmesine katkıda bulunabilir.

Tersine, sertleşme olup olmamasını gerçekten önemsemeyen, sevişmede cinsel yanıtlarla değil, cinsel haz ile ilgilenen bir cinsel eş de güçlüklerin aşılmasını kolaylaştırır. 

Tüm cinsel sorunlarda olduğu gibi sertleşme bozukluğu durumunda da cinsel eşinizle konuşmalısınız. Sevişme sıklığınızı azaltmayın, kaçınma davranışı kaygıyı azaltabilir ama sorunun çözümüne katkıda bulunmaz. Sevişme sürenizi uzatabilirsiniz, cinsel etkinliklerinizi çeşitlendirebilirsiniz. Gündeminizde cinselliğin yeri artmalı, ama cinsel sorununuzun ya da penisinizin değil. Cinsel birleşme olmaksızın sevişmeyi, sertleşme olmaksızın haz almayı deneyebilirsiniz. 

Ereksiyon Bozukluğundan Korunmak İçin Öneriler: 

Sigara içmeyi bırakın, şeker hastalığınız varsa kontrollerinizi aksatmayın, kan kolesterol seviyeleriniz yüksekse düşürmeye çalışın, daha az alkol kullanın, kilo sorununuz varsa kilo vermeye çalışın ve eksersiz yapın, stres ve gerginliklerden uzak durmaya çalışın. 

Ereksiyon Bozukluğunun Tedavi Seçenekleri Nelerdir? 

Tedavi rahatsızlığın psikolojik ya da organik kökenine göre farklılık gösterir. Örneğin, sağlıklı, fizik muayenesi ve laboratuar testlerinde herhangi bir bozukluğu bulunmayan, gece ereksiyonları olan genç bir erkekte problemin nedeni büyük olasılıkla psikolojiktir. Eğer ereksiyon fonksiyonunuzu bozucu yan etkisi olan bir ilaç alıyorsanız (örneğin bazı hipertansiyon ilaçları) ilaç değiştirilebilir ya da kesilebilir. 

Bu makale 8 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Hidayet Çoban

Op. Dr. Hidayet ÇOBAN, 1975 yılında doğmuştur. Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı lisans eğitimini başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise yine Gülahe Askeri Tıp Akademisi'nde tamamladıktan sonra Üroloji Uzmanı olmuştur.

Op. Dr. Hidayet ÇOBAN, Balıkesir Merkez'de bulunan Özel Sevgi Hastanesi'nde hastalarına hizmet vermektedir.

Etiketler
Sertleşme sorunu
Op. Dr. Hidayet Çoban
Op. Dr. Hidayet Çoban
Balıkesir - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube