Sertleşme bozukluğu ve tedavisi nedir?

Sertleşme bozukluğu ve tedavisi nedir?

Sertleşme sorunu olan erkeklerin yarısında şeker hastalığı vardır.

Eskiden olduğu gibi psikolojiktir geçer lafı artık geçerli değildir.

Sertleşme sorunu araştırılırken hastaların %20 sinde ciddi düzeyde başka bir hastalık bulunabilir.

Erektil Disfonnksiyon (sertleşme bozukluğu ) nedir?

Kişinin tatminkar bir ilişki kurması için yeterli bir ereksiyon elde edememe  veya  ereksiyonu koruyamamasıdır. Kişinin bunu beyan etmesi tanı için yeterlidir.

Çok iyi bir cinsel performans için sağlıklı bir zihin ve bedenin birlikte hareket etmesi gerekir.

Sertleşme Mekanizması Nasıl Çalışır?

Penisi havuz gibi düşünün.Havuzu dolduran bir çeşmesi (atardamar) ve boşaltan bir gideri (toplardamar) vardır.

Sertleşme sırasında gider kapanır çeşme sonuna kadar açılır ve havuz dolar.Sertleşme devam ettiği sürece havuz taşmadan hep dolu kalır.

İstirahat sırasında ise çeşme hafif açıktır giderden  bol miktarda kaçak vardır.Havuzda su vardır  ama havuzda dolu değildir.

Sertleşme Bozukluğu neden önemlidir?

20 yaş sonrası her 5 erkekten birinde yani  %20 oranda sertleşme bozukluğu vardır.

Sertleşme sorunu olan her 5 erkekten sadece 1’i doktora başvurmaktadır.

Sertleşme bozukluğu bazı hastalıkların ilk belirtisi olarak ortaya çıkabilir.

Her geçen yıl sertleşme bozukluğu olan erkeklerin sayısı artmaktadır.

Kulaktan dolma tedaviye başvurma oranı ve hayal kırıklıkları çok fazladır.

Sertleşme bozukluğu sebebleri nelerdir?

Sertleşme bozukluğunun fizyoloji ve psikolojik çok sayıda sebebi olabilir.Bu sebebler tek tek yada bir arada olabilir.Belli başlı en önemli sebebler şunlardır;

Şeker hastalığı olanlarda sertleşme bozukluğu normal  insanlara göre 2.9 kat daha fazla görülür.

Hipertansiyon (1,6 kat fazla)

Kalp-damar hastalıkları

Geçirilmiş karın için ve prostat ameliyatları

Prostat hastalığı

Aktif sigara kullanımı

Devamlı ve düzenli alkol kullanımı

Aşırı şişmanlık

Antidepresan ve hipertansiyon ilaçları (9,1 kat daha fazla)

Kan yağlarının yüksek olması

Peyroni hastalığı

Tedavi Öncesi Test yapılmalı mı ?

Çok az kişiye herhangi bir test yapmadan tedavi başlanır. Sertleşme sorunu olan bir çok kişiye testler yapıldıktan sonra tedaviye geçmek doğrudur.

Kan testleri

Hormonal testler

Vasküler testler ( penil doppler , MR)

Prostat testleri

Tedavi seçenekleri nelerdir?

Birçok tedavi seçeneği vardır. Genellikle basamaklı tedavi yöntemini kullanılır.

1.BASAMAK TEDAVİ

A) İlaçlar ;

Ağızdan alınan ilaçlar rahatlık , basitlik ,kolay ulaşılabilirlik ve etkin tedavi başarısı olarak günümüzde en çok tercih edilen tedavi yöntemidir. Bu tedavide en büyük sorun ilaçların yaptığı yan etkiler ve psikoloji olarak ilaca bağımlı kalma duygusudur.

B) ESWT (Şok dalga tedavisi) ; ED1000 TEDAVİSİ

ESWT tedavisi kolay uygulanması ,ağrısız ,yan etkisiz, kalıcı  ve her hastaya yapılabilmesi ile tercih edilen bir yöntemdir.Pahalı olması ve her yerde cihazın bulunmaması tedaviyi sınırlayan bir durumdur.Başarı oranı ağır hastalarda 12 seans sonunda %50 iken , hafif ve orta şikayeti olan hastalarda 6 seans sonrası % 82’dir.

Daha fazla bilgi için tıklayınız

C) VAKUM EREKSİYON CİHAZLARI; 

Penis etrafında negatif basınç oluşturarak penisi kanla doldurup ,bu kanın geri dönüşünü engelleyerek ereksiyon benzeri etki yaratan cihazlardır.Hastaların %90’nında ereksiyon sağlaması en büyük avantajıdır. Uygulandığı bölgede ağrı , morarma ,hissisleşme ,kanama ve orgazm sırasında ağrı gibi yan etkiler kullanımını kısıtlamaktadır. Bu nedenle hastaların yarısından fazlası ilk 3 ay içinde tedaviyi terk etmektedir.

2.BASAMAK TEDAVİ

1. Basamaktan fayda görmeyen hastalara uygulanır.

A) İntrakavernöz Enjeksiyon ;

Belirli bazı ilaçların penis içinde enjekte edilmesi sonucunda ereksiyon sağlama töntemidir.Ortalama %80 başarı oranı mevcuttur.Kanama bozukluğu olan , kan sulandırıcı ilaç kullanan ,kalp-damar hastalığı olan ,el beceresi iyi olmayan hastalarda kullanımı uygun değildir.Ülkemizde dünyada kullanılan ilaçların birçoğunun olmaması nedeniyle tedavi alan hasta sayısı oldukça azdır.

B)İntraüretral  ilaç uygulaması ;

İlacın İdrar kanalından içeri itilerek uygulanması sonucunda ereksiyon elde edilmesidir.Başarı oranı %30-70 arasındadır.Ülkemizde bulunmamaktadır.

3.BASAMAK TEDAVİ

Her iki basamaktan fayda görmeyen hastalara Penil Protez ( mutluluk çubuğu) tedavisi uygulanır.Penil protezler ;

Bükülebilir protez; Penisin hasta giyinik iken aşağı , cinsel ilişki sırasında yukarı bükülmesini sağlayan iç bölüme sahip yarı sert cihazlardır. Bükülebilir protezlerin avantajları ucuz olması , kolay kullanım ve düşük mekanızma arıza oranlarıdır.

Şişirilebilir protez ; Bir pompa , bir rezervuar ve şişebilir  bir çift penis gövde aparatı vardır.Üç parçalı protezler normal zamanda gevşek bir penis ilişki sırasında ise sertlik sağlar.Dışarıdan bakılınca protez varlığı anlaşılmaz.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Berk Karataş

Op. Dr. Berk KARATAŞ, 1976 yılında Antalya'da doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 1999 yılında başarıyla tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2000 - 2004 yılları arasında Türkiye Yüksek İhtisas Hastanesi'nde yaparak Üroloji Uzmanı olmuştur. 2004-2005 Yıları arasındaTürkiye Yüksek İhtisas Hastanesinde Üroloji Uzmanı ve Organ Nakli Koordinatörü olarak, 2005-2006 yılları arasında Erzincan Asker Hastanesinde Üroloji uzmanı olarak, 2006-2011 yılları arasında Bursa  Özel Rentıp Hastanesinde Üroloji Uzmanı olarak, 2009-2011 yılları arasında İstanbul Memorial Hastanesi Böbrek Nakli Bölümünde  Organ Nakli Cerrahı olarak, 2011-2014 yılları arasında Bursa Acıbadem Hastanesinde Üroloji Uzmanı ve Organ Nakli Cerrahı olarak, bir çok görevde bulunmuş olan ...

Etiketler
Sertleşme bozukluğu
Op. Dr. Berk Karataş
Op. Dr. Berk Karataş
Bursa - Üroloji
Facebook Twitter Instagram Youtube