Şeker hastalığı tanısı nasıl konur?

Şeker hastalığı tanısı nasıl konur?

Şeker hastalığı tanısı kan şekeri ölçümü ile konur. 10 saatlik gece açlığı sonrasında sabahın erken saatlerinde, ideal olarak 08:00 – 10:00 arasında açlık kan şekeri ölçümü yapılır. Sağlıklı kişilerde normal kan şekeri değeri açlıkta 65-100 mg/dL arasındadır. 126 mg/dL ve üzerindeki açlık kan şekeri değerleri veya 200 mg/dL üzerindeki 2. Saat tokluk şekeri değerleri şeker hastalığı olduğunu gösterir. Açlıkta 101-125 mg/dL arasındaki değerler veya toklukta 141-199 mg/dL arasındaki değerler şüpheli değerlerdir, bu şüpheli duruma halk arasında “gizli şeker hastalığı” da denir, bu düzeylerde kan şekeri görüldüğünde şeker yükleme testi yapılır. Açlık tokluk fark etmeksizin günün herhangi bir saatinde yapılan kan şekeri ölçümünde 200 mg/dL’nin üzerinde bulunan kan şekeri direkt şeker hastalığına işaret eder.

Bu makale 10 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Uzm. Dr. Fatih Keskin

Uzm. Dr. Fatih KESKİN, 02.08.1975 yılında doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1993 yılında Gülhane Askeri Tıp Akademisi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında başarıyla tamamlayarak Tıp Doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2003 - 2007 yılları arasında aynı fakülte de tamamlayarak Dahiliye - İç Hastalıkları uzmanı olmuştur. 

Ordu Evi Dispanseri, Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Özel Akay Hastanesi, Özel 4- D Millet Hastanesi, Sarıkamış Askeri Hastanesi, İbn-i Sina Dal Merkezi, Özel Ethica İncirli Hastanesi gibi bir çok kurumda hasta kabulü yapmış olan Uzm. Dr. Fatih KESKİN, mesleki çalışmalarına İstanbul'da bulunan BHT CLINIC Tema İstanbul Hastanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Şeker hastalığı
Uzm. Dr. Fatih Keskin
Uzm. Dr. Fatih Keskin
İstanbul - Dahiliye - İç Hastalıkları
Facebook Twitter Instagram Youtube