Robotik diz cerrahisi neden önemli?

Robotik diz cerrahisi neden önemli?

Diz ekleminin kireçlenmesi, sıklıkla ilerleyen yaşla beraber ortaya çıkan bir hastalıktır. Eklemlerimizi oluşturan kıkırdak dokusunun hastalığıdır. İleri evre diz kireçlenmesi hastalığında, eklemleri oluşturan kemiklerin üzerinde hiç kıkırdak dokusu kalmaz ve hareket sırasında eklemi oluşturan kemikler birbirine sürtünmeye başlar. Bu sürtünme neticesinde ağrı, ses ve hareket kısıtlılığı şikayetleri ortaya çıkar.

Eklemin rahat ve ağrısız bir şekilde hareket etmesi amacıyla hastalıklı yüzeylerin tıraşlanması ve eklem yüzeylerinin bir implant ile kaplanması işlemine “Diz Protezi Cerrahisi” adı verilir. Diz protezi ameliyatı, uygun bir şekilde uygulandığında, hastanın hayatı boyunca ağrısız bir şekilde aktivitelerini gerçekleştirmesini sağlar.

Protezin diz eklemine doğru bir şekilde yerleştirilmesi, protez cerrahisinin uzun dönemdeki başarısını etkileyen en önemli faktördür. Cerrahın tecrübesiyle beraber hata payının en aza indirilmesi mümkün olmakla beraber, hiçbir zaman bu oranı sıfırlamak mümkün değildir. Diz protezinin yanlış bir açıda yerleştirilmesi, implantın kemikten erken bir şekilde ayrılmasına yani gevşemesine yol açar. Bu durumlarda protezin değiştirilmesi gerekli hale gelir.

Özellikle son yıllarda, İnsana bağlı hataların ortadan kaldırılması amacıyla robotik protez cerrahisi geliştirilmiştir. Robotik sistemler, ameliyat esnasında dizi algılayan sensörler vasıtasıyla, cerraha, hasta için en uygun uygulama pozisyonunu gösterir. Cerraha, protezi yerleştirmeden önce ameliyat sonrasındaki diz ekleminin değerlendirilmesi şansını verir. Protezin yerleştirilmesi için de cerrahı yönlendirir. Bu sayede, insan hata payının ortadan kaldırılması ve protezin kusursuz bir şekilde yerleştirilmesi ile uzun süreli, kalıcı bir protez tedavisi yapılmasına olanak sağlar.

Bu makale 6 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Prof. Dr. Nevzat Selim Gökay

Prof.Dr. Nevzat Selim GÖKAY, lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1994 yılında İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini 2000 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise İstanbul Üniversitesi CerrahpaşaTıp Fakültesi'nde yapmış ve 2005 yılında Ortopedi ve Travmatoloji Uzmanı olmuştur. Uzmanlık eğitimi sonrasında, 2005-2006 yılları arasında Sarıkamış Asker Hastanesi’nde Yedek Subay olarak görev yaptı. 2006-2008 yılları arasında Okmeydanı Memorial Hastanesi'nde, 2008 yılında Hannover Üniversitesi, Annastift Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği’nde, 2008 yılında Namık Kemal Üniversitesi'nde Yardımcı Doçent kadrosunda Öğretim Üyesi olarak çalışmaya başladı. 2008-2010 yılları arasında Namık Kemal Üniversitesi Araştırma ve Uygulama Hastanesi’nde Başhekim Yardımcılığı, 2012-2013 yılları arasın ...

Etiketler
Diz kireçlenmesi ameliyatı
Prof. Dr. Nevzat Selim Gökay
Prof. Dr. Nevzat Selim Gökay
İstanbul - Ortopedi ve Travmatoloji
Facebook Twitter Instagram Youtube