Rinoplasti ( burun estetiği) (estetik burun ameliyatı)

Rinoplasti ( burun estetiği) (estetik burun ameliyatı)

Burun yüzümüzde gözlerle birlikte en dikkat çeken organımızdır. Burnun estetik amaçlı düzeltilmesi işlemi Rinoplasti olarak adlandırılır.

Estetik burun ameliyatı(Rinoplasti) ülkemizde estetik amaçlı yapılan ameliyatların başında gelir.

Estetik burun ameliyatı ile burnunuzdaki kemer ve eğrilikler giderilebilir, burnunuzun boyutu küçültülüp-büyültülebilir veya burun ucunuz kaldırılıp, indirilebilir. Bu sayede dış görünüşünüz güzelleşip kendinize olan güveniniz artabilir.

Ancak burun ameliyatlarında eğer burnunuzla ilgili gerçekçi hayaller kurarsanız ameliyat sonrası memnuniyetinizde o derece yüksek olur. Estetik burun ameliyatında en önemli nokta kişinin yüz yapısına uygun doğal bir burnun yapılmasıdır.

Burun ucu kalkıklığı bayanlarda 100-110 derece iken, erkeklerde ise yaklaşık 90 derecede olursa daha doğal bir burun yapısı ortaya çıkmış olacaktır.

Burun kemik, kıkırdak, cilt gibi yapılardan oluşmakla birlikte, burun anatomisi kişiden kişiye oldukça büyük farklılık göstermektedir. Bu sebepten ötürü bu ameliyatta kişiden kişiye göre değişmektedir. Estetik ameliyatlar içerisinde Rinoplasti ameliyatı, bu nedenle dikkatli bir planlama ve tecrübe gerektirir.

Rinoplasti ameliyatlarında güzel ve doğal bir burun görüntüsünün yanında fonksiyonel anlamda da kişiyi memnun edecek bir sonuç olmalıdır.

Rinoplastide Hangi Teknikler Kullanılır?

Burun ameliyatı yapılan kesiye göre açık ve kapalı teknik olmak üzere 2’e ayrılır.

 Açık teknik rinoplastide özellikle karmaşık, burun ucu müdahale gerektiren, eğriliği olan ve daha önce ameliyat olmuş olan sekonder ameliyatlarda tercih ettiğimiz yöntemdir.

Kapalı teknik rinoplastide ise tamamen burun içinden yapılan kesilerle olan tekniktir.

Doktorunuz sizin için en uygun tekniğe sizinle birlikte karar verecektir.

Rinoplasti ameliyatında bazen eğer nefes almaya engel durumlar varsa nefes problemlerine yönelik ek müdahalelerde yapılabilir. Bu yolla septum denilen iç duvar eğrilikleri, kemik eğrilikleri veya konka denilen yapıların nefes almaya engel olacak kadar büyümesi durumlarına müdahale edilebilir.

Ameliyat Öncesi dikkat edilmesi gereken hususlar?

Daha önceden geçirmiş olduğunuz burun ameliyatı varsa, kanama-pıhtılaşma sorununuzun olup olmadığı, kullandığınız ilaçlar, herhangi bir ilaca karşı allerjiniz olup olmadığı, varsa sigara içip içmediğiniz, ek sistemik hastalıklarınızın olup olmadığını mutlaka doktorunuza belirtiniz.

Ameliyat Nasıl Olur? Ameliyat Sonrasındaki Süreç?

 Burun estetiği ameliyatı genel anestezi ya da sedasyon anestezisi altında yapılabilir. Ameliyat süresi ortalama 1-3 saat arasında sürmektedir.

Hasta genelde ameliyat günü akşamı veya ertesi gün taburcu edilir.

Sanılanın aksine burun ameliyatlarında ağrı duyulması çok düşük bir ihtimaldir. Burun ameliyatının olduğu gün hafif ağrı kesicilerle geçebilecek ağrı olabilir. Ancak daha sonraki günlerde ağrı beklenen bir durum değildir.

Ameliyatta yapılacak müdahaleye göre, içinden nefes alabilecek şekilde delikleri olan plastik tampon konulabilir veya hiç tampon kullanılmayabilinir. Eğer tampon kullanılmışsa ameliyattan sonra 2-5. günlerde çıkarılır.

Eğer alçı kullanılmışsa genelde 6-7. günlerde çıkarılıp, sonrasında 3-5 gün kalacak şekilde özel bantlar kullanılır.

Burun ameliyatını her mevsim olabilirsiniz. Ancak ameliyattan sonra gözlük kullanılmaması önerilir.

Ameliyattan sonra eğer pansumanlı bir şekilde çalışmanıza engel bir durum yoksa veya çok ağır bir işiniz yoksa hemen 3. günden sonra işe devam edilebilir.

Göz etrafında ve ağız bölgesinde oluşabilecek şişlikler ve morluklar yaklaşık 7-10 gün içinde geçmiş olur. Burundaki şişliklerin büyük kısmı yaklaşık 2 ay kadar bir sürede inmiş olur, ancak burundaki kalan şişlikler ve burnun son halini alması yaklaşık 1 yıl kadar sürebilmektedir.

Yani burdan anlaşılacağı üzere burun ameliyatı zaman ve sabır gerektirir.

Ameliyatın riskleri- komplikasyonları?

Estetik burun ameliyatlarında bu konuda tecrübeli bir cerrah tarafından yapıldığı taktirde daha nadir görülmekle birlikte, daima bir komplikasyon olma ihtimali vardır. Bu komplikasyonlar- olası durumlar; Sekonder ameliyat ihtimali, enfeksiyon, kanama, nefes darlığı problemleri gibi durumlardır.

 

Bu makale 20 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Şafak Aktar

Op. Dr. Şafak AKTAR, 1983 yılında Diyarbakır' doğmuştur.  Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından 1999 yılında Dicle Üniversitesi' nde başladığı tıp eğitimini 2005 yılında tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. İhtisasını ise, 2007 - 2012 yılları arasında Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde ihtisasını tamamlamış Plastik, Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahı unvanı almıştır. 2005 - 2006 yılları arası Cizre Asiye Akova 2 No’lu Sağlık Ocağı' nda,  2007 - 2012 yılları arası Yüzüncü Yıl Üniversitesi Tıp Fakültesi' nde Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi, Araştırma Görevlisi, 2012 - 2015 yılları arası Van Bölge Eğitim Ve Araştırma Hastanesi Mecburi Hizmet Uzman Doktor, 2015 - 2016 yılları arası Malatya Devlet Hastanesi' nde Uzman Doktor, 2016 yılında Op.Dr. Ömer Buhşem Kliniği, Nilüfer-Bursa Uzman Doktor olarak çalışmış olan Op. Dr ...

Etiketler
Burun
Op. Dr. Şafak Aktar
Op. Dr. Şafak Aktar
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube