Rhinoplasti (burun estetiği)

Rhinoplasti (burun estetiği)

Burun estetiği ameliyatı ile büyük olan burunlar küçültülebilir,küçük olan burunlar büyültülebilir, nefes almakta zorluk çekiliyor ve şekil bozukluğu da mevcutsa ,bu bozukluklar burun estetiği ile birlikte kıkırdak, kemik ve mukozal yapılar , yüz ile uyumlu olucak şekilde açı büyüklük ve konum açısından tekrar yapılandırılır. Özetle rhinoplasti burnun boyutlarını, açılarını, kıvrımlarını ve oranlarını değiştirerek burna yeniden şekil verme ameliyatıdır.

Burun estetiği denince estetik görünüme yönelik yapılan ameliyat akla gelse de, burun nefes alma gibi hayati öneme sahip, ihtiyacımızı karşılayan çok önemli bir organımızdır. Bu sebeple özellikle estetik kaygılarla burnu nefes alamayacak kadar küçültme ve daraltma üstüne kurulu bir operasyon anlayışı artık geçerliliğini yitirmiştir. Burun cerrahisinde, estetik ve fonksiyon birbirinden ayrılmaz bir bütündür.

Burun estetiği yapılacak hastada eger nefes alma ile ilgili bir problem ve nefes alma güçlüğü varsa, nefes alma problemlerini çözmeye yönelik müdahaleler deviasyon, septoplasti , konka küçültmesi, sinüzit cerrahisi gibi operasyonlar ile birlikte yapılmalıdır. Çoğu zaman hastalar hava yolu problemi ile birlikte başvurur. Buruna estetik müdahale, burnun nefes alma işlevine de katkıda bulunur. Normal ve doğal burundaki kıkırdak ve kemik yapılardaki açılar ve konumlandırmalar yeniden şekillendirilerek hem estetik hem fonksiyonel sağlıklı sonuçlar alınır.

Burun Estetiğinin Görüntü Boyutu

Güzel burun denince eskiden herkesin aklına küçük, ucu sivri ve havada, burun sırtı kayık ve biblo gibi duran burunlar gelirdi. Şimdilerde burunla ilgili bu algı çok değişti. Günümüzde insanlar doğal tek düze olmayan kişinin yüz hatlarıyla orantı içerisinde olan doğal burunları güzel buluyor. Burun sadece yandan bakıldığında güzel oluyorsa üç boyutlu tedavi şeklinden uzaklaşılmış olur,aynı şekilde önden ve çapraz açıdan bakıldığında da doğal ve güzel olmalıdır. Ben bir plastik cerrah olarak pek çok meslektaşım gibi buruna üç boyutlu yaklaşmak gerektiğine inanıyorum. Üç boyutlu değerlendirmenin sanatsal karşılığı heykeldir. Bu anlayışla her insanın, deri kemik ve kıkırdak yapısının yüz oranlarının farklılıkları göz önünde bulundurulursa üç boyutlu yaklaşım ile her kişiye yüzüne en çok yakışacak ayrı bir burun şekli verilmelidir. Burun küçük küçük pek çok üniteden oluşur ve bu ünitelerin birbiri arasındaki uyumu ve birbirleri arasındaki geçiş çizgilerinin yumuşaklığı çok önemlidir,sert geçişler keskin kenarlar burnu doğal görünmekten uzaklaştırıp yapay bir görünüm verir. İyi bir hekim hastanın var olan yapılarını ve birbiri ile uyumsuzluğunu iyi görüp en iyi şekilde değerlendirip önceden planlama yapmalı ve bunlara ameliyat sırasında hayata geçirmelidir. Ben bunları hastayı muayene ederken önce gözümde canlandırıyorum ve sonra fotoğraf üzerinde çalışıyorum ve en son ameliyat sırasında hayallerimi gerçekleştiriyorum. İyi bir hekim kadar önemli diğer birkonuda sonuçları etkilemede yarışan bir husustur bu; gerçekçi beklentiler, psikolojik dengesi yerinde sağlıklı bir birey olmak rhinoplasti hastasında olmazsa olmaz koşuldur. Hastaya ait deri yapısı yüz şekli ve hastaya ait özellikler de sonucu etkiler.

Erkeklerde ve kadınlarda burun ameliyatları farklı olmalı ,erkeğe derin burun kökü, yuvarlak burun ucu ve kavisli burun sırtını yakıştırmıyorum, erkeksi görunum için burun kökünü daha yüksek burun sırtının daha düz ve burun ucunun daha ince olması gerektiğine inanıyorum. Yine kadın ve erkeğin burun ucu kalkıklığı belirleyen açılarda farklı olmalıdır.

Burun ameliyatlarında sonucu etkileyen diğer önemli durumda burun sırtının ve orta hat kıkırdak yapının(septum) S,J ya da C seklinde eğrilikleridir,bunların hepsi burun estetiği sırasında eski anatomik yapısına döndürülebilir. Daha önceden geçirilen ameliyatlar (deviasyon, estetik amaçlı girişim, burun ucu cerrahisi, kemik kırılması gibi ) operasyon süresini ve ulaşılacak sonucu etkileyen durumlardır, yeterli burun içi septum kıkırdağı ve kulak kıkırdaklarının varlığı problemleri düzeltmek için gereklidir. Bu bağlamda başarılı burun estetiği iyi yapılandırılmış, zamana dayanıklı, yüzle uyumlu doğal bir görüntü sağlamalı ve nefes almayı daha da rahatlatmalıdır.

Ameliyat öncesi ve sonrası yapılacaklar

İlk görüşmemizde birlikte burnunuz ve sizin hakkınızda sohbet ettikten sonra burun içi ve dışı ayrıntılı bir şekilde muayene ediyorum. Ek bir hastalık ve problem var ise bu aşamada tespit ediyoruz (sinüzit, nazal, polip gibi) , ameliyatınız için gerekli olan yedi ayrı açıdan fotoğrafınızı çekiyorum. Bu pozlar rinoplasti ameliyatınızın planlanmasında kullanılır. Ayrıca dijital kamera ile alınan görüntüler üzerinde isteyen hastalarım için rinoplasti sonrası görüntü hakkında fikir sahibi olmak için bilgisayarda çalışma yapıyorum.
Ameliyatınızı hastane ortamında ve genel anestezi altında yapıyoruz. Ameliyat süresi burunla ilgili mevcut problemlere bağlı olarak iki ile üç saat arasında değişebiliyor. Ameliyat sonrası genellikle burun içinde tampon ve burun üstünde alçı oluyor. Sadece estetik amaçlı yaptığım burun estetiği ameliyatlarında tampon kullanmıyorum. Yine genellikle üç gün sonra olmak üzere tamponlar, yedinci günde de alçıyı çıkararak dikişleri alıyorum. Bu süreçten sonra üç yada dör gün boyunca burun bandajı uyguluyorum.
Sonuç olarak nezaman işime dönebilirim diye soran tüm hastalarıma şunu söylüyorum,isterseniz ameliyatın ertesi günü de dönebilirsiniz ancak anestezinin verdiği bir yorgunluk hali olduğu için tavsiye etmiyorum ve şöyle bir örnek veriyorum,on gün sonra sizi daha önceden tanımayan insanlarla bir iş toplantısına katılacaksınız ve hiç kimse sizin burun ameliyatı olduğunuzu anlamayacak diyorum, ve iyileşme işte bukadar çabuk oluyor.

Bu makale 18 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Op. Dr. Belma Şahin

Op. Dr. Belma ŞAHİN, lisans öncesi eğitimlerinin ardından Cumhuriyet Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde başladığı tıp eğitimini tamamlayarak tıp doktoru unvanı almıştır. Ankara Eğitim Arastırma Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı‘nda ihtisas eğitimini bitirerek Plastik Cerrahi Uzmanı olmuştur. Ankara Eğitim Araştırma Hastanesi Estetik Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi Anabilim Dalı'nda bir süre görev yaptıktan sonra mecburi hizmet yükümlülüğü kapsamında Uşak Devlet Hastanesi'nde görev yapmıştır. Daha sonra Konya Eğitim ve Araştırma Hastanesi'nde görev yapmış olan Op. Dr. Belma ŞAHİN, Kadıköy'de bulunan özel muayenehanesinde mesleki çalışmalarına devam etmektedir. Op. Dr. Belma ŞAHİN, Estetik Plastik Cerrahi Derneği ve Türk Plastik Rekonstrüktif Cerrahi Mail Grubu üyesidir. 10'un üzerinde kurs ve sempozyuma ka ...

Etiketler
Burun estetiğinin görüntü boyutu
Op. Dr. Belma Şahin
Op. Dr. Belma Şahin
İstanbul - Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi
Facebook Twitter Instagram Youtube