Ramazanda ağız ve diş sağlığı

Ramazanda ağız ve diş sağlığı

Ağız boşluğunda; diş etindeki yaraların iyileşmesinde, diş çürümelerinin önlenmesinde ve ağız kokusunun engellenmesinde en önemli faktör tükrüktür. Günde 1-1,5 litre tükürük salgılanır ve ağız içindeki yararlı ve zararlı mikroorganizmaların dengesi tükürük ile sağlanır. 

Tükürük salgısının azalması durumunda çürük riskleri artar, ağız içindeki yaralar geç iyileşir ve ağız kokusu oluşur. 

Özellikle yaz mevsimindeki Ramazan Aylarında, sahur ve iftar arasında hiçbir şey yenilip içilmediği için tükürük salgısı azalır. Tükürük salgısının azalması ile diş etindeki sorunlar ve dişin çürüme riski artar. Bunlara bağlı olarak da ağız kokusu meydana gelir. 

Ramazan Ayında tatlı ve şekerli besinlerin tüketimi de artar. Genellikle iftardan sonra tatlı yeme ihtiyacı duyulur. Tatlı yiyeceklerden sonra iyi temizliğin yapılmadığı durumlarda da dişler üzerinde kalan şekerli gıdalar dişlerin çürümesine neden olur. 

Yapmamız gereken şey; iftardan ve sahurdan sonra dişleri düzenli şekilde fırçalamak, diş ipi , arayüz fırçası ve gargara kullanmaktır. Sahur ile iftar aralarında zaman zaman ağzı su ile çalkalamak tükürük salgısını arttıracağı için faydalıdır. diş fırçası ile macunsuz bir şekilde dişlerin fırçalanması da oluşabilecek çürüğün önlenmesinde etkili bir yöntemdir.

Ağzında porselen (kuron-köprü) dişler olan veya insanlar arasında damak olarak bilinen total veya parsiyel protez bulunan kişiler, gün içerisinde tükürüğün yıkayıcı ve temizleyici etkisinden yoksun olacakları için, temizliklerine ekstra özen göstermeleri gerekir. 

Beslenmemize de dikkat ederek Ramazan Ayında oluşabilecek sıkıntıların önüne geçebiliriz. Çok yumuşak ve şekerli yiyeceklerden uzak durmak, asitli içecekleri çok tüketmemek, asitli içecekleri pipet ile içmek dikkat etmemiz gereken durumlardır. Ayrıca lifli gıdalar tüketerek ağızdaki mekanik temizliği sağlamış oluruz.

Sigara içen kişiler Ramazan Ayında diş eti problemleri ile karşılaşma ihtimalleri yüksektir. Daha doğrusu var olan diş eti problemlerinin farkına varacaklardır. Çünkü sigaranın ısısı ve dumanındaki maddeler diş eti problemlerinin belirtilerini absorbe eder. Yani ağrının ve kanamaların olmasını engeller. Sahur ve iftar vakitleri arasında sigara içemedikleri için de diş eti kanamaları ve ağrı ile karşılaşabilirler. 

Rutin olarak diş hekimi kontrollerine gitmek zaten önemlidir. Ama özellikle Ramazan Ayından önce son kontrolleri yaptırmanın ayrı önemi vardır. Oruç tutarken açlık ve susuzluğun yanında hiç kimse diş ağrısını da çekmek istemez. Bu yüzden oluşabilecek sorunları önceden yok etmek en mantıklı seçim olsa gerek.

Bu makale 13 Mart 2019 tarihinde güncellendi. 0 kez okundu.

Yazar
Dt. Süleyman Çetinkaya

Dt. Süleyman ÇETİNKAYA 1 Nisan 1984 yılında Mersin'de doğmuştur. Lisans öncesi öğrenimlerinin ardından İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi'nde başladığı eğitimini 2008 yılında başarıyla tamamlayarak Diş Hekimi unvanı almıştır.

Özel bir hastanede 2 yıl boyunca hasta kabulü yapan Dt. Süleyman ÇETİNKAYA, evli ve iki çocuk babası olup mesleki çalışmalarına ise Mersin'de bulunan özel muayenehanesi'nde devam etmektedir.

Etiketler
Diş çürümesi
Dt. Süleyman Çetinkaya
Dt. Süleyman Çetinkaya
Mersin - Diş Hekimi
Facebook Twitter Instagram Youtube